Avoin kirje Jukka Lindbergille

16.09.2022

Kainuun hyvinvointialuejohtaja
Jukka Lindberg

Avoin kirje

- toimitettu kirjaamoon 15.9.2022.

1. Aiotteko te vaatia Kainuun sote-kuntayhtymältä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden 21.10.2020 päätöksen noudattamista: "valittajan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein"?
2. Ymmärrättekö mitä tarkoitetaan avohuollon palveluilla vs. laitoshuollon palvelut?


Kainuun sote-kuntayhtymän vammaispalvelut, vastuualuepäällikkö Anna-Liisa Kainulaisen johdolla, yrittivät laittomasti pakottaa läheisen ympärivuorokautiseksi omaishoitajaksi 24/7 ALS-sairastavalle Jaakolle, joka haluaa olla kotonaan ja on hakenut vammaisen statuksella vammaispalveluja kotiinsa.

Nyt johtava vs. sosiaalityöntekijä Hanna Karvinen ja vs. vastuualuepäällikkö Tiina Kiiltomäki toteavat hallinto-oikeuden päätöksestä 21.10.2020 yksilöasiain jaostolle ja hallinto-oikeudelle 3. valituksessa: "hallinto-oikeus ei ole määritellyt avohuollon palveluja tarkemmin palvelutasolle".-No mutta, nämä sos.työntekijä Tarja Pääkkönen, Tiina Kiiltomäki ja vastuualuepäällikkö Anna-Liisa Kainulainen "osasivat" sen kyllä määritellä palvelutasolle päätöksissään 2020-2021. He yrittivät pakottaa omaishoitajaksi vasten tahtoa ja vastoin lainsäädäntöä, ja lisäksi päättivät antaa henkilökohtaista apua valittajalle vain 30h/kuukausi. Kyllä he tuolloin osasivat sen "palvelutasolle määritellä" omalla sairaalla mielikuvituksellaan.

Näin umpikierosti he nyt toimivat lausunnoissaan Kainuun sote-kuntayhtymän yksilöasiain jaostolle, että "hallinto-oikeus ei ole määritellyt palvelutasolle", kun asia on 3. kerran käsittelyssä ja on jälleen toimitettu hallinto-oikeuteen. Ovatko tällaiset viranhaltijat teidän mielestänne jo henkisesti sairaita? Vai eivätkö he "ymmärrä" avohuollon palveluja ja miten ne järjestetään avuntarvetta 24/7 tarvitsevalle?


Tiivistelmä 2019-2022 (lisäys):


1. Sosiaalityöntekijä Maarit Rautiainen teki 9.7.2019 kielteisen päätöksen henkilökohtaisesta avusta ja korosti vain laitoshoidon palveluja Jaakolle.

2. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi Rautiaisen ja yksilöasiain jaoston kielteisen päätöksen avohuollon palveluihin ja henkilökohtaiseen apuun, ja toteaa nimen omaan, että "valittajan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein". Ja palautti asian yksilöasiain jaostoon.- Tätä Kainuun sote ei noudata, avohuollon palvelujen avuntarve on 24/7, ympäri vuorokauden.

 

3. Sosiaalityöntekijä Tarja Pääkkönen ja Tiina Kiiltomäki yrittivät vastuualuepäällikkö Anna-Liisa Kainulaisen ohjeistuksella painostaa läheisen omaishoitajaksi 24/7, vastoin keskeistä lainsäädäntöä (omaishoitajaksi ei voi ketään pakottaa) ja antoivat oikeuden henkilökohtaiseen apuun 30 tuntia kuukaudessa.


4. Tämän jälkeen asia eteni jälleen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, joka totesi että jopa henkilökohtaisen avun päätös 30 tuntia on liian vähän. Ja palautti asian yksilöasiain jaostoon.


5. Nyt Hanna Karvinen teki 2022 henkilökohtaisesta avusta 0-tuntipäätöksen, eivätkä he ole tarjonneet mitään avohuollon tukitoimia Karvisen päätös oli siltäkin osin kielteinen. Yksilöasiain jaosto kumileimasimena pitää nyt Hanna Karvisen ja vs. vastuualuepäällikkö Tiiina Kiiltomäen kielteiset päätökset voimassa, ja viittaavat vain umpieron lääkäri. Olli-Pekka Koukkarin lausuntoon joka korostaa vain laitoshoitopalvelujen tarjoamista Jaakolle (vrt. hallinto-oikeuden 21.10.2020 päätös avohuollon palveluista Jaakon kohdalla: " "valittajan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein".

Viestittely Tarja Pääkkösen kanssa 2021
paljastaa mm. että hän aikoi tehdä lisäyksen/ korjauksen, että ”päivittäisissä toimissa auttaminen” kuuluu Jaakon henkilökohtaisen avustajan tehtäviin Jaakon luona.
 
 
- Tätä korjausta hän ei kuitenkaan tehnyt, kun "sylttytehtaan" Tiina Kiiltomäki ja Anna-Liisa Kainulainen ja Sote-kuntayhtymän johtajat Maire Ahopeltoa myöten ovat puuttuneet asiaan.

 - Vammaispalvelulain mukaan päivittäisissä toimissa auttaminen on keskeisin tehtävä henkilökohtaisella avustajalla. Tätä on korostanut myös hallinto-oikeus 21.10.2020 päätöksessään.Lisäksi Tarja Pääkkönen toteaa 2021, että uutta palvelutarvearviota ei tarvita.


3. Lisäksi, aiotteko te noudattaa Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläisen päätöstä? Hän velvoittaa toimenpiteitä ja tietoa niistä Kainuu sote-kuntayhtymältä 30.9.2022 mennessä? Hyvin ovat Maire Ahopelto ja Anu Huttunen ainakin pitkittyneen näitä "toimenpiteitä", kun mitään ei ole kuulunut. Kiusatakseen Jaakkoa varmaan viimeiseen päivään asti?

Petri Jääskeläisen kirjelmä on käsitelty myös www.kainuu-uutiset.com -sivustolla, kohdassa 'uutiset'.


4. Pystyttekö te ymmärtämään nämä Jaakkoa koskevat päätökset ja kohtelun asiakaslähtöisesti?

Ymmärrättekö myös Petri Jääskeläisenkin viittauksen YK:n vammaisten oikeuksien sopimukseen. Palvelut tulee järjestää lähellä, tässä tapauksessa Jaakon kotona. Hänellä on oikeus päättää missä asuu ja kenen kanssa, kun ei tarvitse jatkuvaa sairaalahoitoa.

Suomi on ratifioinut ko. sopimuksen 2016. Tämä sopimus menee Suomen lainsäädännön ja myös Kainuun sote-kuntayhtymän mielivallan yli, vaikka teidän viranhaltijat haluavatkin puhuvat Kainuun soten käytännöstä ja käyttää mielivaltaa.


Olemme vaatineet asiakokonaisuuden saattamista myös Hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan tietoon. Tulemme tarkistamaan, ovat he asiakokonaisuuden tiedoksi saaneet. Asiasta tiedotetaan myös kaikkia hyvinvointialueen valtuutettuja.


Liitteet:

1. Pohjois-Suomen haliinto-oikeuden päätös 21.10.2020 (toimitettu tässä erikseen).

2. Petri Jääskeläisen kirjelmä, jossa hän vaatii toimenpiteitä 30.9.2022 mennessä, löytyy Kainuun sote-kuntayhtymästä.


Jyrki Kyllönen
asiamies


 

Lisäksi Kainuun sotella on erittäin paha työntekijävaje, hoitajia yritetään saada jopa Afrikasta asti. Lisäksi he ovat työntekijävajeen takia rikkoneet valtion asettamia rajoitteita henkilöstön osalta.

Tämä toiminta on hengenvaarallista mm. riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita kohtaan, kuten hengityskonetta käyttävä Jaakko on. Sote-kuntayhtymälle tämä ei kuitenkaan ole tärkein asia, ihmishengillä ei ole väliä, kunhan mitoitus on oikein.


Kainuussa on jouduttu käyttämään hoitotyössä henkilöitä, joilla ei ole koronarokotusta - työntekijäpula suurin syy


Kainuun soten rekrytointipäällikkö Jyrki Pursiainen kuvailee tämänhetkistä hoitohenkilöstövajetta pahaksi. Hoitotyössä on jouduttu käyttämään myös vaillinaisen rokotussuojan omaavia henkilöitä.

Kainuun Sanomat

KIRSI KARPPINEN6:50•Päivitetty 6:50

Kainuussa on jouduttu käyttämään hoitotyössä työntekijöitä, joilla ei ole koronarokotusta tai heidän rokotussuojansa on vaillinainen. Kainuun sotesta kerrotaan, että näin on joissakin tilanteissa toimittu, koska työntekijöitä ei olisi muuten riittänyt potilastyöhön.

Kainuun soten mukaan hoitotyössä työskentelee viitisentoista tällaista henkilöä silloin, kun heidän työssäolonsa on potilasturvallisuuden takaamiseksi välttämätöntä. Kyseiset henkilöt käyvät koronatesteissä ja suojautuvat töissä ohjeiden mukaisesti.

Kainuun soten rekrytointipäällikkö Jyrki Pursiainen arvioi, että hoitohenkilöstövaje on tällä hetkellä Kainuussa paha.

- Henkilöstövaje on keskeisin syy sille, että olemme joutuneet käyttämään rokottamattomia tai vaillinaisen rokotussuojan omaavia henkilöitä. Meiltä puuttuu sekä avoimista tehtävistä että sijaisuuksista koko ajan työntekijöitä.

Pursiainen sanoo, että henkilöstövajetta olisi Kainuussa, vaikka kaikki työntekijät olisivatkin ottaneet rokotteet.

- Mutta totta kai kaikki tällaiset entisestään vaikeuttavat tätä tilannetta.

Tällä hetkellä voimassa olevan väliaikaisen tartuntatautilain 48a-pykälän mukaan sote-palveluissa saa käytännössä käyttää vain erityisestä syystä työntekijöitä, jotka eivät ole rokottautuneet tai sairastaneet covid-tautia.

Pykälä on voimassa vuoden loppuun. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sen jatkamisen tarvetta arvioidaan tulevan syksyn aikana.


Viestit Tarja Pääkkösen kanssa: