Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia vääntää kotihoidon ylläpitokorvauksen katkaisemiseen liittyvää kantelua muuksi - Olli-Pekka Koukkarilta kaksi erilaista lausuntoa samana päivänä

13.02.2022
Päivitetty 26.2.2022

 

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan on tehty viime vuonna kantelu, kun Kainuun sote katkaisi Jaakon kotihoidon ylläpitokorvauksen elokuussa 2019.

 

Kantelu on julkaistu jo aikaisemmin tällä sivustolla www.kainuu-uutiset.com. Nyt eduskunnan oikeusasiamies (EOA) pyysi vastinetta sote-lääkärinä toimineen Olli-Pekka Koukkarin lausuntoon. Jo saatekirjelmässä EOA:n sihteeri Jari-Pekka Konttinen syöttää Olli-Pekka Koukkarin valheita.


Vastineteksti:



1. TEILLE ON TEHTY KANTELU JAAKON KOTIHOIDON YLLÄPITOKORVAUKSEN LOPETTAMISESTA.

- Teidän on turha vääntää asiaa joksikin muuksi, jos ette sitä koskevaan vastaukseen pysty!

Kysykää itseltänne:
- Onko Jaakolla hengityshalvausstatus? Kyllä.
- Onko Jaakko kotonaan? Kyllä.
- Koskeeko asiakasmaksulaki, maksutttomuus ja muut korvaukset yhdenvertaisesti Jaakkoa? Kyllä.
- Onko Jaakolla kotihoidon ylläpitokorvaukseen oikeuttavia menoja kuten muillakin? Kyllä
.- Onko kotihoidon ylläpitokorvaus sidottuna soten työntekijöihin? Ei.

Suomen 2016 ratifioiman "YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen tarkoituksena on edistää, suojella ja taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista."

"Vammaisille henkilöille kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin kansalaisille. Vammaisuus tai sairaus ei saa olla itsessään perusteena erilaiselle kohtelulle. Suomen perustuslain mukaan valtiovallan tulee turvata kaikkien kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen."


- Onko teille mahdoton ajatus sisäistää tämä lukemalla? Onko Jaakolla muka ollut samat oikeudet vammaisuutensa takia kuin muillakin kansalaisilla?

- Menettekö te osastohoitoon, että saisitte lainmukaiset palvelut ja kotihoidon ylläpitokorvauksen tarvittaessa kotiinne, kuten muutkin? Tuskinpa vaan! Mikään laki ei niin myöskään velvoita palvelujen ja korvauksien saamiseksi.


2. Toteatte saatekirjeessä 3.2.2022, jotenkin korostaen, että "mikäli Jaakon tahtotila asiassa muuttuu, voidaan hoitorinkitoiminta terveydenhuollon järjestämänä käynnistää kohtuullisessa ajassa uudelleen..."

- Jaakko jätettiin ilman hoitorinkiä 15.3.2019, ei ole kysymys Jaakon tahtotilasta.

- Kajaanin keskussairaala (os.hoitaja Riitta M. Leinonen) vaati sairaalalle vastuuvapautuksen kotihoidosta Jaakolta, laitoshoitoon painostamisen ja pakkokeinoilla uhkailemisen jälkeen.

- Jaakko on kotiutunut vammaisena ja hengityshalvausstatuksella jo 5.12.207. Montako kertaa hänen täytyy kotiutua saadakseen palveluja kotiinsa??? Jatkuvastikko??? Kysymys ei ole heittopussista, kysymys on ihmisestä vaikka onkin vammautunut!!!

- Kysymys ei ole myöskään mistään Koukkarin teille toteamasta "kohtuullisesta ajasta" osastohoidossa. Tämä Olli-Pekka Koukkari toteaa itse lausunnossaan 20.9.2022 toiselle taholle, liitteenä: "hoitoringin rakentaminen on aikaa vaativa projekti".


Kysymys ei ole vain käynnistä osastojaksolla 50 km päässä Kajaanissa. Jaakon kaikkien työntekijöiden opastus ja neuvonta on tapahtunut hänen kotonaan 5.12.2017 lähtien. Ja vammaisten ei tarvitse mennä osastohoitoon, saadakseen palveluja kotiinsa päivittäisissä toimissa pärjätäkseen. Jaakonko pitäisi???


Lisäksi lukekaa te sihteeri Jari-Pekka Konttinen Suomen 2016 ratifioima YK:n vammaisten oikeuksien sopimus, tai laittakaa esimiehenne lukemaan, Petri Jääskeläistä myöten. Siinäkin korostetaan vammaisten yhdenvertaista kohtelua muihin ihmisiin nähden. Heillä on myös mm. oikeus päättää, missä asuu ja kenen kanssa. Lisäksi siinä todetaan ja se on myös mm. teidän EOA:n kannanotto, että "henkilön vammaisuuden määrittämisen peruste ei ole terveydenhoitoon liittyvä lääketieteellinen diagnoosi", vaan toimintakyky ja henkilökohtaiset tarpeet.


3. Olli-Pekka Koukkarin lausunto:


Olli-Pekka Koukkarin samansisältöinen lausunto jo 1.3.2021 on virheiden ja hänen valheiden osalta käsitelty aiemmin lausunnoissamme, myös www.kainuu-uutiset.com -sivustolla. 


Nyt hän syöttää edelleen tätä samaa valheellista paskaa teille lausunnossaan 20.9.2021.


Olli-Pekka Koukkarin teille toimittamassa ausunnossa (20.9.2021) on virheellisesti todettu mm. Esa Ahosen kotikäynnillä tehtyyn kirjaukseen (emme ole saaneet), että "5.10.-5.12.2017 teho- ja vuodeosastohoidosta kotiutuessaan potilas ja läheinen ovat allekirjoittaneet lomakkeen jonka mukaan haluavat omalla vastuullaan kotiutua riskit tiedostaen".

- Potilas ei ole ollut missään vuodeosastohoidossa, kotiutui suoraan tehohoidosta 5.12.2017.


- Potilas ei ole allekirjoittanut mitään. Kristiina Kananen kysyi häneltä, että haluaako hän 5.12.2017 kotiinsa, vaikka kotihoitorinki oli vajaa työntekijöiden suhteen. Jaakko halusi.


- Läheinen allekirjoitti samasta syystä keskussairaalan vaatiman paperin, että otan suuremman vastuun kotiutumisesta kun kotihoitorinki oli vajaa. Tästä oli kysymys! Lisäksi paperia ei ole löytynyt (?), kun olemme sitä kysyneet useasti 2019 lähtien.


Se, että siihen viitataan myös 15.3.2019 jälkeen, johtuu vain siitä, että olemme korostaneet että kotihoitorinki oli vajaa myös 5.12.2017 ja vajaalla hoitoringillä lähdettiin silloinkin kotiin ja kotihoitorinki perustettiin. Ne ovat vajaita välillä kaikissa kotihoitoringeissä ja kaikissa työpaikoissa. 
 
- Myös Korholanmäen (Kainuun sote) kotihoitoringissä asiakkaan veli Heikki on tehnyt jopa 3 vuorokautta putkeen työvuoroja henkilökuntavajauksen takia 2018-19. Silti heidän kotihoitorinkiä ei lopetettu ja asiakasta vaadittu osastohoitoon, kuten Jaakkoa on vaadittu 15.3.2019.Kristiina Kanasen lausunnon osalta Olli-Pekka Koukkari toteaa myös virheellisesti, että "perjantaina 15.3.2019 hoitajaa ei ole pystytty järjestämään kotiin."

- Tämä on vale. Liitteenä työvuorolista ko. viikolta. Perjantaina 15.3.19 aamuvuorossa oli Maire, iltavuorossa Salla-Mari ja yövuorossa Erja klo 21 alkaen.


- Lisäksi meillä oli myös ns. hyväksytyt työvuorolistat 18.3.2019 alkaen, kolmeksi viikoksi eteenpäin. Liitteet.

- Myös Esa Ahonenkin on todennut 6.3.2019 lausunnossaan (se on teillä EOA), että työntekijöitä oli viikoiksi eteenpäin, sovituissa ja hyväksytyissä työvuorolistoissa.

- Työvuorolistat todistavat myös miten Kainuun sote toimi Jaakon kohdalla: esimerkiksi 11.-14.3.2019 Jaakon hoitorinkiin kuuluvan Jaanan työvuorot oli sovittu Kajaanin Teppanan hengityslaitetta käyttävän Leinosen kotihoitorinkiin, kun siellä oli vajetta työntekijöiltä, Jaakolta pois!!! Liite. 

-Näin Kainuun sote toimi Jaakon kohdalla!!!


- Ja kysykää, mikä oli Kainuun soten todellinen tavoite lopettaa Jaakon kotihoitorinki??? Esimiehenä toiminut Lahja Leinonen on todennut jo 1 kuukauden jälkeen työsuhteensa alkamisesta sähköpostissa esimiehilleen maaliskuussa 2018, että hän haluaa irtisanoa läheisen, Jyrki Kyllösen. Tämän hän toistaa toisessa sähköpostissa toukokuussa 2018 (käsitelty www.kainuu-uutiset.com ).

A) Sähköpostitiedostot kertovat sen, että sair. hoitaja Lahja Leinonen on jo 6.3.2018 laittanut viestin henkilöstöjohtaja Riitta Uhrmanille, että "tavoitteena jatkossa minulla on saada palkattua Sotkamoon lähihoitaja läheisen tilalle". Näin Lahja Leinonen asennoitui läheiseen heti kun oli aloittanut työssään kuukautta aikaisemmin helmikuussa 2018. Tämä selittää myös hänen toimintansa esimiehenä 2018-19 tavoitteeseensa pääsemiseksi.


Tämä Riitta Uhrman henkilöstöjohtajana kuuluu samaan esimiesryhmään mm. Maire Ahopellon kanssa, jotka eivät vastaa soten työntekijöiden kysymyksiin, esim. useampi sähköposti 2018 lähtien mm. Lahja Leinosen esimiestoiminnasta. Heidän mielestä näköjään Kainuun soten työntekijöille ei tarvitse vastata eikä heillä varmaan pitäisi olla näiden mielestä mitään oikeuksia edes keskustella työolosuhteista ja esimiesten toiminnasta?


B) Lahja Leinonen yritti katkaista myös 9.4.2018 työsuhteen toisen kerran, kun vaadin korjauksia 9.4.2018 hoitopalaverimuistioon. Hän ei hyväksynyt, että vaadin muistioon merkintää että kädet pestään töihin tullessa, kuten hoitotyöpalaverissa oli sovittu. Hän viestitti toiveestaan ja asiasta mm. esimiehilleen (sähköposti Hannu Westeriselle, Kristiina Kananen ja Riitta M. Leinonen). Lisäksi hän totesi myös yhdelle työntekijälle heti keväällä 2018, että Jaakon hoitotiimi vetelee viimeisiään.

Lahja Leinonen osasi myös kiusaamisen. Esim. keväällä 2018 sovitut vuosilomat pidettiin muiden kohdalla sovittuina ajankohtina. Jaakon läheisen kohdalla hän siirsi viikon kesälomaa jatkuvasti syksyyn asti, ja niin että viimeinen lomapäivä oli joulukuussa 2018. Lisäksi hän mm. helmikuussa 2019 yritti simputtaa läheisen sovittuna vapaa-päivänä toimittamaan hänelle asiapapereita ja tekemään lääketentin Kajaaniin.
Lisäsi Lahja Leinonen ei vaatinut muilta työntekijöiltä ylitöitä juuri ollenkaan, mutta kyllä läheiseltä.

Maaliskuussa 6.3.2019 hallintoylilääkäri Esa Ahonen kävi asiakkaan kotona. Hän toteaa lausunnossaan, että asiakas haluaa olla kotonaan. Lisäksi hän kiinnittää lausunnossaan erityistä huomiota teetettyihin laittomiin ylitöihin ja ylityörajoihin. Hän toteaa lausunnossaan: "Läheisen ylityöt listalla 3/19 50% ylityötä 67 tuntia, 100% ylityötä 129 tuntia. Huomioitava työaikalain ylityörajat vuodessa 250 tuntia + mahd. sopia 80 tuntia = 330 tuntia/vuosi, 138 tuntia 4 kuukauden aikana (näitä tuntirajoja ei saa ylittää edes sopimalla)."

Esimiehet Lahja Leinonen ja Riitta M. Leinonen teetättivät läheisellä vuoden 2018 aikana ylitöitä kaikkiaan yli 1200 tuntia, muilla hyvin vähän. Sitten nämä Leinoset lausunnoissaan vääntävät, että läheinen on itse halunnut tehdä, vaikka jatkuvasti olin viestittänyt että ylitöitä pitäisi vaatia myös muilta. Laitoin asiasta viestin myös mm. johtaja Maire Ahopellolle. Mutta Ahopeltohan ei ole vastannut kertaakaan tästä asiasta soten työntekijänä ollessani.



Tämän toimintansa takia he pistivät myös Jaakon kärsimään!


Tämä on teistäkin varmaan eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa oikeaa sairauden takia vammautuneen ihmisen kohtelua. Teidän mielestä (Maija Sakslinin kantelupäätös 2019) Jaakolla ei tarvitse vammaisena olla ihmisarvoa eikä perusoikeuksia. Se on teidän hyväksymä tapa Suomessa, kun henkilö ei ole sukua jollekin lääkärille tai esimieshoitajalle, Leinoselle.

- Meiltä Riitta M. Leinonen vaati vastuuvapauden keskussairaalalle, kun Jaakko kieltäytyi lähtemästä osastolle kotihoitoringin lakkauttamisen yhteydessä 15.3.2019. Kysymys ei ole siitä, että me olisimme halunneet, että "olemme nyt omalla vastuulla". Kysymys oli Kainuun soten yksipuolisen päätöksen jälkeisestä tapahtumasta ja siitä, että meiltä vaadittiin heille vastuuvapautus.


Lisää valheita Olli-Pekka Koukkarilta: 


Hengityshalvausstatuksesta irtisanoutumista ei ole tapahtunut, se ei edes ole mahdollista. 

Lisäksi Kristiina Kananen ei ole edes osannut lukea sähköpostiani 22.3.2019, tai ei ole sitä sairautensa takia edes ymmärtänyt. Ko. viestissä on TAI-sana!!!

- Liitteenä ko. sähköposti. Se on saatu ohjeena Hengityslaitepotilaat ry:ltä. Kysymys on vaihtoehdoista 1) hengityshalvausstatuksesta irtaantuminen jos mahdollista (Jaakon kohdalla ei) TAI....


Lisäksi Kristiina Kanasen allekirjoittamassa sopimusesityksessä kesällä 2019 lukee, että "hengityshalvausstatus säilyy". Sitten hän totesi laitettuihin korjausvaatimuksiin, että "ettekö te haluakaan irti hengityshalvausstatuksesta". Täys seko koko akka ja sitten Olli-Pekka Koukkari lukee näitä Kanasen viestejä kuin ”piru raamattua”?
 

Maaliskuussa 2019 ei ole mitään sovittu yhteisymmärryksessä, vaikka kuinka Olli-Pekka Koukkari teillekin valehtelee. Meille ilmoitettiin keskussairaalassa 15.3.19 tehdystä päätöksestä lopettaa Klemetin kotihoitorinki päiväseltään, Jaakolle esitettiin osastohoitopaikkaa, kirjallisesti heidän päätöksestä mainittiin vasta Maire Ahopellon kirjeessä joulukuussa 2019.


Lisäksi:

Iltalehden haastattelussa 28.8.2018 Espoossa asuva ALS:ia sairastavan Riku Mattilan kohdalla todetaan mm., että "vajaan vuoden aikana Riku on perehdyttänyt omaan hoitoonsa yli 30 hoitajaa".



- Siis vajaan 8 kuukauden aikana yli 30 hoitajaa, työntekijätilanne vaihtelee jokaisessa työpaikassa. Ei Mattilaakaan ole vaadittu sairaalahoitoon työntekijöiden vaihtuvuuden takia. Se on myös laiton vaatimus vammaisten oikeuksien suhteen.


- Ja Riku Mattila on itse perehdyttänyt työntekijänsä omaan hoitoonsa! Lukekaa: 'itse'. 

Riku Mattilankin mukaan "kestää usein kuukausia ennen kuin voi luottaa siihen, että hoitaja huomaa, koska on hätä". Tämänkin takia on tärkeää, että asiakas saa valita itse työntekijänsä ja että ohjaus- ja neuvonta tapahtuu asiakkaan kotona, asiakkaan arjessa kotonaan.
 

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL korostaa vammaisen työsopimusoikeudellisia oikeuksia työntekijöidensä kanssa. Lisäksi JHL korostaa, että myös ohjeistusta vaativat hoidolliset tehtävät voidaan sisällyttää työsopimukseen.


Terveyden ja hyvinvointilaitoksen hengityshalvauspotilasta koskevassa vammaispalvelujen käsikirjassa todetaan mm., että "muutama hengityskonetta käyttävä henkilö on organisoinut tarvitsemansa avun itsenäisesti sairaalan vastatessa kustannuksista".


- Eli on olemassa vaihtoehtoja sairaanhoitopiirien järjestämälle toiminnalle. Kainuun soten johtaja Maire Ahopelto lupasi marraskuussa 2017 (käsitelty Kristiina Kanasen kirjoittamassa epikriisissä, www.kainuu-uutiset.com ), että he järjestävät hoitoringin itse Jaakolle 5.12.2017 alkaen. Tätä lupausta Jaakolle he eivät pitäneet Kainuun sotessa. 

Viranhaltijoiden "kuukautistenko", mielialavaihtelujen mukaanko Jaakkoa pitäisi saada heitellä sairaalan ja kodin välillä???


Asiakasmaksulaki: hoito ja hoiva on ilmaista sairaalassa ja kotona. Vrt. Suomen 2016 ratifioima YK:n vammaisten oikeuksien julistus mm. oikeudesta päättää missä asuu, kenen kanssa ja sairauteen perustuva lääketieteellinen diagnoosi ei ole lähtökohta henkilön vammaisuuden määrittelyssä ja EOA:n vastaava kannanotto.

KHO jo 27.9.2006 T2470: Lakimies Tapio Räty pitää päätöstä merkittävänä, koska hengityshalvauspotilas voi olla oikeutettu vammaispalvelulain mukaisiin korvauksiin ja muihin palveluihin. Tämä jo 2006, ennen Suomen 2016 ratifioimaa YK:n vammaisten oikeuksien sopimusta, se ratifioitu sopimus menee Suomen mielivaltaisen lainsäädännön yläpuolelle.


Hoitopalaverimuistio 9.4.2018: "Kotona oleminen pyritään turvaamaan kaikin tavoin, tarvitaan yksi työntekijä lisää." -Mitään muuta hoitopalaveria ei ole, tämä on voimassa oleva. Vajausta on lähes aina kaikissa hoitoringeissä.

Kainuun soten työpaikkailmoitus kesältä 2021: Ilmoituksessa lukee, että paikka täytetään mahdollisimman nopeasti Kajaanin Teppanassa, kun sopiva työntekijä löytyy. Eli työntekijävajetta on muissakin kotihoitoringeissä, ei niiden kohdalla vajeen takia kotihoitorinkiä lopetettu, kuten Jaakon kohdalla!!!

Joten vetäkää johtopäätöksiä, mistä kiusaamisesta ja vittuilusta Jaakkoa kohtaan on ollut kysymys.


Lisäksi Pasi Hirvikosken, AVI, lausunto joulukuulta 2019 todistaa (se on teillä EOA), että minkälaisena heittopussina ja opiskelijoiden harjoittelukappaleena Jaakkoa aiottiin pitää. Hirvikoski kieltää lausunnossaan opiskelijoiden käytön Jaakon hoitoringissä sairaalassa, kun Kristiina Kananen sitä suunnitteli. Hänelle sairauden takia vammautunut Jaakko ei ollut edes ihminen.

LIITTEET:

Liite 1: Kainuun sote kustantaa tälläkin hetkellä hallinnollisen ohjeen mukaan kotihoidossa olevan hengityshalvauspotilaan, Jaakon, kuljetukset, lääkkeet, hoitotarvikkeet ja tietyt kuntoutusväluneet. Hänellä on myös oikeus samassa hallinnollisessa ohjeessa mainittuun kotihoidon ylläpitokorvaukseen, kuten muillakin kotonaan olevilla hengityshalvauspotilailla.Liite 

2: Vastuuvapautusviesti, jonka Riitta M. Leinonen vaati meiltä:- Painostamisten ja uhkailujen jälkeen oli pelko että Kainuun sote yrittäisi käyttää lainvastaisia pakkokeinoja Jaakkoa kohtaan saadakseen hänet sairaalaan (asia selviää myös Esa Ahosen salaisesta lausunnosta, ei ole saatu. Ja Pasi Hirvikosken AVI lausunnosta teillekin EOA). Myös Hengityslaitepotilaiden liitto on kertonut tapauksista, joissa on uhkailtu ko. asiakkaiden hakemista pakkokeinoin kotoaan, näin Suomessa.


Liite 3: Tässä viesti VAIHTOEHDOISTA, välissä on TAI sana, jos te osaatte lukea ja ymmärrätte Tai-sanan.

- Tämän viestin sain nopeasti Hengityslaitepotilaiden liitosta kun oli sinne yhteydessä Jaakon painostamisesta ja uhkailusta. Hengityshalvausstatus on ja pysyy, kun tarvitsee hengitystä tukevaa laitteistoa!!!


Liite 4: Kainuun soten työpaikkailmoitus kesältä 2021. Tämäkin ilmoitus todistaa, että Kajaanin Teppanassa oli työntekijäpula, työpaikka täytetään ilmoituksen mukaan heti kun sopiva löytyy. Ei Leinosta Kajaanin Teppanassa yritetty painostaa osastohoitoon, kuten Jaakkoa katkaisemalla koko kotihoitorinki. Onko sukunimi, Leinonen, sopiva???


Liite 5: Olli-Pekka Koukkari puhuu Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan hoitoringin perustamisesta "kohtuullisessa ajassa". Samana päivänä allekirjoittamassaan lausunnossa muille tahoille, Kainuun sote-kunrayhtymälle, hän puhuu "aikaa vaativasta projektista".
 

- Olli-Pekka Koukkari vähättelee hoitoringin perustamiseen liittyvää aikaa EOA:lle. Hoitorinki vaatii 4-5 työntekijää, jotka sitoutuvat myös kulkemaan aina Kajaanista 50 kilometrin työmatkan Jaakon kotiin. On aivan selvää, että vaihtuvuutta oli tämänkin takia 2018-19, ja vaihtuvuutta on jokaisessa työpaikassa. 


- Lisäksi Jaakko on kotiutunut 5.12.2017. Ei hänen eikä muidenkaan tarvitse mennä sairaalahoitoon, saadakseen lakisääteisiä palveluja kotiinsa, missä kaikki työntekijöiden neuvonta ja opastus Jaakon auttamiseen ja toimintaan liittyen kuitenkin tapahtuu ja on tapahtunut alusta lähtien.


Liite 6: Liitteenä työvuorolistat (3 kpl maaliskuulta 2019. Työntekijät oli vahvistettu Jaakon kotihoitorinkiin, mutta heidän työsuhteita alettiin katkaista 15.3.2019 päätöksellä. Työvuoroja on järjestelty vahvistetuille listoille sairaslomien yms. syiden takia. Mutta esimerkiksi Jaana vedettiin 11.3.19 pois Jaakon kotihoitoringistä ja muita työsuhteita alettiin katkaista ja siirtää muualle 15.3.2019 lähtien.

Tämäkin lausunto Olli-Pekka Koukkarilta osoittaa kuinka Kainuun sote-kuntayhtymällä on tarve valehdella myös eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tämä heidän valehtelu ei johda mihinkään, kun ”korppi ei korppia noki” Suomessa.