Jaakko jätettiin Kainuun soten toimesta heitteille kotiinsa 15.3.2019. Kainuun sote ei noudata edes hallinto-oikeuden päätöstä 21.10.2020.

30.10.2022
Kynnys ry:n juristi Terhi Toikkanen totesi kuntayhtymän pj. Paavo Oikariselle ja vastuualuepäällikkö Anna-Liisa Kainulaiselle jo 14.12.2020, että Jaakko "on heitteillä myönteisestä päätöksestä huolimatta täytäntöönpanon viipyessä".


- Kainuun sote-kuntayhtymässä ei kunnioiteta yhtään asiakkaan oikeuksia, eikä hallinto-oikeuden päätöksiä. Täysin sairas yhteisö vain mielivaltaista hallintoa varten.


Hallinto-oikeus kumosi 21.10.2020 Kainuun soten päätöksen, että Jaakon päivittäinen apu voitaisiin turvata vain laitoshoidon sairaalapalveluilla (sos. työntekijä Maarit Rautiaisen viranhaltijapäätös 9.7.2019). Hallinto-oikeus totesi 21.10.2020 , että "päivittäin avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein".


- Kainuun sote ei ole noudattanut hallinto-oikeuden päätöstä. Jaakon päivittäistä avuntarvetta 24/7 ei ole turvattu avohuollon toimenpiteillä.


Kainuun sote-kuntayhtymän keskussairaala katkaisi Jaakon kotihoidosta vastaamisen 15.3.2019 omalla päätöksellään päiväseltään, ilman keskustelua, ilman yhteisymmärrystä Jaakon kanssa.


Jaakolla olisi pitänyt olla oikeus välittömästi ja ennakoiden avohuollon palveluihin 15.3.2019 alkaen. Palvelut voidaan turvata vammaispalvelulain perusteella, kun palveluja ei saa muuten kotiinsa. Mikään lainsäädäntö ei sitä estä hengityslaitepotilaillakaan, sen aikoinaan totesi myös Kalle Könkkölä.


Lisäksi käypähoitosuositus lasten kohdalla toteaa hengityskonetta käyttävien lasten palvelujen turvaajaksi vammaispalvelujen henkilökohtaisen avun, myös ns. kriittisessä avustamisessa eli ympärivuorokautisesti henkilökohtaisessa auttamisessa 24/7.


Kajaanin keskussairaala jätti Jaakon heitteille kotiinsa 15.3.19. Ennen sitä ja sen jälkeen Jaakkoa on yritetty painostaa sairaalahoitoon erittäin törkeästi. He eivät kunnioita Jaakon ihmisarvoa ja perusoikeuksia ja tahtoa olla kotonaan ja saada riittävät avohuollon palvelut kotiinsa. He yrittivät vaarantaa näin toimimalla ja painostamalla myös Jaakon turvallisuuden, painostaa häntä vasten tahtoaan sairaalahoitoon.


Kainuun soten erikoissairaanhoito vaati itselleen vastuuvapautuksen Jaakon kotihoidosta 15.3.2019 (oh. Riitta Liisa Leinonen). Sinänsä laiton vaatimus, mutta kyllähän hallinto-oikeuden juristit sen hyväksyivät sen kollegaltaan, kohdellessaan hengityshalvausstatuksen ihmistä. Kainuun sotessa yhtenä takapiruna on toiminut hallintojohtaja, juristi Anu Huttunen.


Kainuun soten olisi pitänyt turvata Jaakolle palvelut kotiinsa myös 15.3.2019 jälkeen.

Kynnys ry:n Mika Välimaan kannanotto 8.8.2019:
Valitusprosessin jälkeen Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on todennut 21.10.2020, että Jaakon "päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein".


Hallinto-oikeus palautti asian yksilöasiain jaostolle ko. toimenpiteitä varten. Kainuun sote ei noudattanut hallinto-oikeuden antamaa päätöstä 21.10.2020.


Hallinto-oikeus voi velvoittakaa Kainuun sote-kuntayhtymää järjestämään Jaakon päivittäinen avuntarve avohuollon toimenpitein kotonaan 24/7 (hallinto-oikeuden päätös 21.10.2020). Neuvonta Jaakon auttamiseen kyllä järjestetään kotona, kuten on aina järjestetty.


- Se on siinä. Se on Kainuun sote-kuntayhtymän tehtävä Jaakon kohdalla, oikeuden päätöksen ja lainsäädännön perusteella. Se ei ole Jaakon tehtävä, eikä hänen läheistensä tehtävä järjestää avohuollon palvelut 24/7.


-Hallinto-oikeus on palauttanut ko. päätöksensä yksilöasiain jaostolle. Jaostoa koskeva velvoite on esittää kattava palvelutarjonta Jaakon kohdalla kotiin avohuollon palveluilla 24/7.


Kainuun keskussairaala on kieltäytynyt järjestämästä tarvittavia palveluja Jaakolle kotiinsa. Jaakolla on täysi oikeus olla kotonaan ja saada palvelut kotiinsa. Hän on ollut kotonaan 5.12.2017 lähtien ja käyttää lääkäripalveluja tarvittaessa kuten muutkin ihmiset.


Tiina Kiiltomäki nostaa edelleen esille Kainuun sotesta poistuneen lääkärin Olli-Pekka Koukkarin lausunnon:

Jaakko ei ole mikään "aikaa vievä osastohoidon projekti", kun hän ei tarvitse sairaalahoitoa. Atk-taustainen, ent. sote-lääkäri Olli-Pekka Koukkari voi mennä maaliskuussa ja syyskuussa 2021 antamiensa lausuntojen kanssa itse osastolle odottamaan "aikaa vievään projektiinsa" liittyvää kotiuttamista.


Jaakko ei ole Koukkarin projekti. Hän on ihminen kotonaan ja hänellä on oikeuksia vaikka onkin sairauden takia vammautunut.


Tiina Kiiltomäki nostaa edelleen tämän Jaakon ihmisarvon ja perusoikeuksien vastaisen Koukkarin lausunnon esille. Se kertoo Tiina Kiiltomäestä erittäin paljon, hän ei arvosta vammautuneiden oikeuksia ja osoittaa hänen sopimattomuutensa päättämään mitään heikommassa asemassa olevien vammaisten ja sairaiden osalta. Tämä kulkee ihmisten kodeissa "ketun häntä kainalossa", ei edes kerro kaikkia asiakasta ja asiakkaan oikeuksia koskevia asioita käydessään.


Nostan tähän liitteistä Kynnys ry:n juristi Terhi Toikkasen yhden kannanoton asiassa, jo 14.12.2020. Tähän ei ole mitenkään vastattu.

Lähettäjä: Terhi Toikkanen <terhi@assistentti.info>
Lähetetty: maanantai 14. joulukuuta 2020 15.58
Vastaanottaja: Ilka Haarni <ilka.haarni@hengityslaitepotilaat.fi>
Aihe: palvelujen järjestäminen

Kainuun sote: yhtymähallituksen puheenjohtaja Paavo Oikarinen, vastuualuepäällikkö Anna-Liisa Kainulainen.


Hei,

otan yhteyttä Jaakon asiassa hänen pyynnöstään. Jaakko on saanut hallinto-oikeudesta lokakuussa 2020 päätöksen, jossa on todettu tarvittavien vammaispalvelujen olevan sellaisia, jotka on järjestettävä avohuollon palveluin ja asiakkaan toiveena on saada palvelut kotiin kuten ennen valitusprosessia. Jaakko on ollut ilman kunnan järjestämiä palveluja koko valitusprosessin ajan vaikka tiedossa oleva (aiemmin toisella tavalla järjestetty) välttämätön avun tarve on 24/7.

Kunnan taholta asiaa ja palvelutarvetta on alettu jälleen selvittämään. Tarpeeton selvittely pitkittää välttämättömän perustuslailla turvatun palvelun aloittamista ja saattaa asiakkaan tilanteeseen, jossa hän on heitteillä myönteisestä päätöksestä huolimatta täytäntöönpanon viipyessä. Hallinnon tehokkuus kärsii samalla, eikä hyvä hallinto toteudu.

Miten nopealla aikataululla Kainuun sote voi järjestää ympärivuorokautisen avustamisen palveluun oikeutetulle?

Terhi Toikkanen
lakimies

Kynnys ry / Assistentti.info
Siltasaarenkatu 4, 5. krs
00530 Helsinki


Kynnys ry:n juristi Terhi Toikkasen sanoin tarve on ympärivuorokautiseen apuun Kainuun soten toimesta (toimitettu aikaisemmin):

"Jaakko on saanut hallinto-oikeudesta lokakuussa 2020 päätöksen, jossa on todettu tarvittavien vammaispalvelujen olevan sellaisia, jotka on järjestettävä avohuollon palveluin ja asiakkaan toiveena on saada palvelut kotiin kuten ennen valitusprosessia. Jaakko on ollut ilman kunnan järjestämiä palveluja koko valitusprosessin ajan vaikka tiedossa oleva (aiemmin toisella tavalla järjestetty) välttämätön avun tarve on 24/7. "



Kynnys ry:n juristi Mika Välimaan kannanotto 8.8.2019:


"Mikäli potilaan terveydentilassa ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka edellyttäisivät välttämättä laitoshoitoa, hoitopäätöstä ei voida muuttaa siten, että hoito siirrettäisiin laitokseen. Potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 6 pykälän mukaan potilaan hoito tulee toteuttaa yhteisymmärryksessä hänen kanssaan."
 

- Lainsäädännön mukaan Jaakolle on tarjottava laitoshoidon sijasta vaihtoehtoisia palveluja, eli Jaakon kohdalla avohuollon palvelut kotiin. 


- Jaakkoa painostettiin jo 2018 osastohoitoon (sähköpostit julkaistu). Kristiina Kananen uhkaili pakkokeinoilla ja uhkasi viedä laitteetkin kotoa pois. Tässä kun he eivät onnistuneet, niin he tekivät päätöksen 15.3.2019 lopettaa työntekijöiden vahvistetut työvuorot Jaakon kotona. Pitää olla jo saatanan sairasta sakkia Kainuun soten johdossa?



Vastaselvitys Tiina Kiiltomäen allekirjoittamaan selitykseen hallinto-oikeudelle:


 1. Tiina Kiiltomäen ja Tarja Pääkkösen umpikieron toiminnan Jaakon asioissa todistaa mm. se, että he kävivät tekemässä palvelutarvearvion Jaakon kotona 25.11.2020 ja he:


- Eivät kertoneet eri vaihtoehtojen vaikutusta Jaakon avunsaantiin kotona. He ovat itse myöntäneet sen myöhemmissä lausunnoissaan. Tämä on varmaan heistä jotenkin kivaa vammautuneen asiakkaan kohtelua?


- Lisäksi heidän tekemässä palvelutarvearviossa oli useita virheitä, niihin piti vaatia useita korjauksia. Selviää liitteenä olevista viesteistä mm. Tarja Pääkkösen kanssa. Tämäkin osoittaa, miten ammattitaidottomia he ovat ja lisäksi he käyttävät asemaansa väärin salaamalla asiakkailta mm. eri vaihtoehtojen vaikutusta palvelukokonaisuuteen.

- Päästäisittekö te hallinto-oikeuden juristeina heidät kotiinne useamman kerran veistelemään valheita, tuskinpa vain? Näiden kotikäynneillä Kainuussa asiakkaiden pitäisi järjestää oma asianajaja paikalle.


Lisäksi Tarja Pääkkönen toimii näin:

- Kotikäynnillä 25.11.2020 hänelle ja Tiina Kiiltomäelle tehtiin selväksi, että "päivittäisissä toimissa auttaminen" kuuluu henkilökohtaisen avustajan tehtäviin.

- Viranhaltijapäätöksestä Tarja Pääkkönen jätti tämän pois, koska se nimenomaan vaikuttaa henkilökohtaisen avustajan tuntimäärään.

- Hän ilmoitti korjausvaatimukseen 15.2.2021, että "päivittäisissä toiminnoissa lisään listaan".

- Heti 16.2.2021 hän perui lupauksen, todeten, että "en nyt muuta noita myönnettyjä palveluja.."

- Tällainen umpikiero viranhaltija Tarja Pääkkönen on, päästäisittekö te hänet kotiinne heikommassa asemassa olevan luokse, tuskin?


- Käsky olla muuttamatta virheellistä päätöstä taisi tulla hänen esimiehiltä, Tiina Kiiltomäeltä ja Anna-Liisa Kainulaiselta?


Hallinto-oikeuteen on toikitettu kaikki Tarja Pääkkösen viestit. Hän tarkoituksella rajasi "päivittäisissä toimissa auttamisen" pois, vaikka se on keskeisin henkilökohtaisten avustajien tehtävä, ja on todettu myös hallinto-oikeuden päätöksessä 21.10.2020.
 
Tarja Pääkkönen perui korjauksen tekemisen. Ohjaus on tullut ainakin esimies Tiina Kiiltomäeltä.

 
- Näin he toimivat, henkilökohtaisesta avusta rajataan pois avustajien keskeisin tehtävä, päivittäisissä toiminnoissa auttaminen.



 2. Kainuun sotessa he eivät noudata hallinto-oikeuden päätöstä 21.10.2020. Heidän pitäisi turvata Jaakon päivittäinen avuntarve avohuollon toimenpitein.


 Kainuun soten yksilöasiain jaosto on päättänyt itse, että asia kuuluu vain vammaispalveluihin. Hallinto-oikeus palautti asian yksilöasiain jaostolle. Vain Tiina Kiiltomäki ja Tarja Pääkkönen tulivat kotikäynnille, ei kukaan muu Kainuun sotesta hallinto-oikeuden 21.10.2020 päätöksen jälkeen.


- Päivittäisen avuntarpeen turvaaminen Jaakolle avohuollon palveluilla on Kainuun sotessa päätetty heidän vastuulle.


3. Tämän kotikäynnin jälkeen he yrittivät päätöksellään pakottaa Jaakon läheisen lainvastaisesti omaishoitajaksi. Siis vastaamaan yksin ALS:ia sairastavan ympärivuorokautisesta hoivasta ja hoidosta 24/7.


 - Vetäkää siitä jotakin johtopäätöksiä, kun sosiaalityöntekijöiden tavoitteet ovat sairaita. Vai eikö heille selvinnyt edes kotikäynnillä, mitä ympärivuorokautinen auttaminen 24/7 tarkoittaa.


4. Hallinto-oikeus on todennut 21.10.2020, että asiakkaan päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein.


Tätä näköjään edes hallinto-oikeudessa ei tarvitse itse noudattaa myöhemmissä päätöksissä (vrt. päätös 12.1.2022). Näinkö on toimittu laillisesti, käytätte korkeimman hallinto-oikeuden valtaa?


5. Vammaispalvelulain henkilökohtaisten avustajien tehtäviin voi kuulua myös sovittuja ja neuvotteluja hoidollisia tehtävät (esim. YK:n vammaisten oikeuksien sopimus 2016, JHL:n ohje, toimitettu teillekin). Myös KHO:n päätöksissä henkilökohtaista apua on edellytetty vaikeasti kehitysvammaisille, ja ne kyllä tarvitsevat myös "hoidollista" auttamista.


6. Olemme toimittaneet teille hallinto-oikeuteen mm. käypähoitosuosituksen hengityskonetta käyttävien lasten osalta. Siinäkin on todettu, että myös ns. kriittinen hengityskonehoito eli ympärivuorokautinen auttaminen 24/7 voidaan järjestää avohuollon palveluilla kunnallisen vammaispalvelujen kautta.

- Onko teidän mielestä aikuisten auttaminen, rutiini hoiva ja hoito muka vaativampaa? Se on todellisuudessa paljon vaativampaa lasten, jopa vauvojen kohdalla.


- Jaakon kohdalla myös hallinto-oikeuden päätös 21.10.2020 tukee tätä näkemystä, päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein.


7. Vammaispalvelulaki on ns. viimesijainen eli kun Jaakko ei saa tarvittavaa apua kotiinsa muun lainsäädännön nojalla (keskussairaala on kieltäytynyt järjestämästä apua kotiin), avuntarve voidaan turvata vammaispalvelulain perusteella.


- Tämä asia oli nimenomaan käsittelyssä hallinto-oikeudessa, ennen päätöstä 20.10.2020. Sitä korosti tuolloin myös johtava sos. työntekijä Eija Soursa Kainuun sotesta. Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen hän on "siirtynyt" muihin tehtäviin.


8. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on antanut asiassamme päätöksen 21.10.2020.- Sitä päätöstä Kainuun sote ei ole noudattanut, toteuttanut. Sen takia viranhaltijapäätöksistä on pitänyt valittaa.


- Laittakaa Kainuun sote noudattamaan ensin päätöstänne 21.10.2020. Silloinhan koko asia on hoidettu.


- Ja noudattakaa sitä myös itse, teidän päätös on jotakin muuta 12.1.2022? Ja nyt Kainuun soten Tiina Kiiltomäki ja Hanna Karvinen väittävät, että hallinto-oikeuden 12.1.2022 antama päätös kumoaa 21.10.2020 päätöksen. Vetäkää siitä johtopäätöksiä omalle toiminnalle ja laillisten oikeuden päätösten noudattamiselle.


He tietoisesti jättivät noudattamatta hallinto-oikeuden päätöstä 21.10.2020. Eivät järjestäneet 25.11.2020 kotineuvottelussa sovitusti Jaakon kotona päivittäistä avuntarvetta avohuollon palveluilla. Ja salasivat asiakkaalta eri vaihtoehtoihin liittyviä tietoja (ovat sen myöntäneet). Joten repikää siihenkin heille joku puolustus, senhän te osaatte hallinto-oikeudessa.


9. Te voitte velvoittaa, että Kainuun sote noudattaa 21.10.2020 päätöstänne, järjestävät päivittäisen avuntarpeen avohuollon toimenpitein. Ja siihen ei kuulu kenenkään kohdalla omaishoitajaksi pakottaminen.


10. Liitteenä myös vielä uudestaan sosiaalityöntekijä Tarja Pääkkösen kirjaus 25.1.2021, toimitettu teille jo aiemmin. Siinä todetaan, että "palvelutarve on ajantasalla, korjatun version lähetän postissa. Mikäli palvelutarvetta tulee uudelleen/ edelleen selvittää, voimme sopia puhelin tai kotikäynti ajan".

- Tämä on ollut käytäntö jo vuodesta 2015 lähtien, asioita ja muutoksia on hoidettu myös puhelimella. Ja se tässä on järkevintä kierojen viranhaltijoiden takia.

- Ja painotus tässä Tarja Pääkkösen viestissä on, että mikäli asiakas näkee tarvetta uudelleen/ edelleen selvittää...
- Nyt Tiina Kiiltomäki yrittää tämänkin käytännön vääntää joksikin muuksi, vaikka eiväthän nuo osaa edes tehdä palvelutarvearvioita oikein (todisteita on tässäkin kirjelmässä).


11. Jaakon kohdalla päiväohjelma on toimitettu henkilökohtaista apua koskevassa hakemuksessa 9.5.2022 (toimitettu teillekin), lähes tuntiaikataulu. Ja tottakai se voi muuttua vaikka päivittäin, kuten jokaisen ihmisen päivittäinen elämä, avuntarve vain on 24/7.


 - Jos vertaatte sitä Tarja Pääkkösen ja Tiina Kiiltomäen 25.11.2020 Jaakon kotona tehtyyn palvelutarvearvioon, niin nyt hakemuksessa Hanna Karviselle toimitettu on paljon tarkempi ja yksityiskohtaisempi.


- Jaakko myös elää kotonaan, päivät ovat erilaisia. Niitä ei verrata mitenkään ihmisten ns. sairaalapäiviin. Ja kaikki on aina neuvottu ja opastettu kotona liittyen hänen elämäänsä, tarpeisiin.


12. Lisäksi Jaakko on viestittänyt, että hän ei halua Kainuun soten valehtelevia ja kieroja viranhaltijoita kotiinsa. Niitä ovat olleet viimeksi mm. Maarit Rautiainen, Tarja Pääkkönen ja Tiina Kiiltomäki.

- Tiina Kiiltomäki ja Tarja Pääkkönen ovat myös itse todenneet 25.11.2020 kotikäynnin jälkeen omissa lausunnoissaan, että he eivät kertoneet kaikkia asioita oikein Jaakon kotona, salasivat tietoja jne. Mutta tämähän on näköjään sallittua viranhaltijoilta, valehtelu. Asiaa on käsitellyt myös Kynnys ry:n juristi Terhi Toikkanen kannanotoissaan, asiakkaille on kerrotava tarkkaan eri vaihtoehtojen sisältö ja vaikutus. Te varmaan silitätte näitä "viranhaltijoita".


Näihin umpikieroihin kuuluu erityisesti myös Kainuun sote-kuntayhtymän ent. hallintoylilääkäri Esa Ahosen toiminta Jaakon kotona 6.3.2019 (käsitelty erikseen mm. kainuu-uutiset.com -sivustolla). Myös Kristiina Kananen ja hallintojohtaja Anu Huttunen, muuten juristi, osoitti kieroutensa vuoden 2019 aikana (käsitelty www.kainuu-uutiset.com, uutiset-sivulta löytyy).


13. Vastuualuepäällikkö vs. Tiina Kiiltomäki soitti 7.3.2022. Jaakko oli silloin paskalla, mutta Tiina Kiiltomäki ei ymmärtänyt, että hän tarvitsee apua paskalla ollessaan. Tiina Kiiltomäki halusi vain jatkaa puhelinkeskustelua. Hän tietää Jaakon päivittäisen avuntarpeen 25/7 ja päiväohjelman, joka tietysti voi muuttua vaikka sään mukaan.

- Puhelinkeskustelusta ei sovittu mitenkään erikseen.
- Tiina Kiiltomäen on nyt helppo työpöydän takana vääntää asiaa miksi haluaa ja vääristellä keskustelua.


 14. Johtava sosiaalityöntekijä vs. Hanna Karvinen ei ole soittanut tähän päivään mennessä (26.10.2022), kun pyysin häntä soittamaan 31.5.2022 puhelinkeskustelussa sitten kun on lukenut Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen 21.10.2020. Hän siis ei vieläkään ole lukenut ko. päätöstä.


Hän itse myönsi puhelimessa 31.52022, että ei ole ko. päätöstä lukenut, Tarja Pääkkönen oli toimittanut vain 12.1.2022 päätöksen. Lisäksi hän totesi, että hallinto-oikeuden päätös 12.1.2022 kumoaa 21. 10.2020 päätöksen.

Totesin, että ei pidä paikkaansa, korkein hallinto-oikeus voi vain kumota hallinto-oikeuden päätöksen. Kainuun sote ei yrittänyt hakea edes valituslupaa. Ei ne mm. tätä keskustelusta kerro.


 Olin myös juuri tullut kotiin kauppa-asioilta, kannoin ostoksia autosta ja purin ruoka-kasseja sisällä puhelun aikana, joten totesin että keskustelua oli turha jatkaa ennen kuin lukee 21.10.2020 päätöksen.
 
- Puhelinkeskustelusta ei sovittu mitenkään etukäteen. Näitä omia tulkintoja he nyt käyttävät asiakasta vastaan. Näin muidenkin kohdalla.
- Hanna Karvinen puhui vain henkilökohtaisen avun tuntimäärästä puhelun aikana, vaikka kysymys on hakemuksessa " palveluasumisen järjestämiseksi kotonaan mm. henkilökohtaisen avun ja kotihoidon turvin", juristi Jukka Kumpuvuoren ohjeen mukaan.


15. Hallinto-oikeus palautti ko. päätöksen yksilöasiain jaostolle 12.1.2022 todeten, että 30 tuntia kuukaudessa on liian vähän.


- Kaikki tietää, että avuntarve on kaikkiaan 24/7. Ja henkilökohtaisen auttajan työtehtäviin voi kuulua myös pieniä neuvottuja ja opastettuja tehtäviä. Ne on määritelty nykyäänkin työsopimuksiin ja Jaakko olisi työnantaja myös henkilöhtaisten avustajien kohdalla.
 


16. Tiina Kiiltomäki vielä nostaa tässä lausunnossaan esille että toimisin omaishoitajana Jaakon kohdalla. Eikö hän tajua vieläkään, että omaishoitajaksi ei voi ketään pakottaa. Tehkää tämä asia hänelle selväksi.


Katsokaa vaikka KHO:n päätöksiä. Omaishoitajuus edellyttää sopimista. Toki Kainuun sotessa ei ymmärretä mitään sopimisestakaan, eikä sopimuksista, saati oikeuden päätöksien noudattamisesta.

 
17. Vammaispalvelulain mukaiset palvelut ovat ns. viimesijaisia palveluja, kun palveluja ei saada muuta kautta. Onko Jaakko saanut tarvitsemansa avohuollon palvelut muuta kautta kotiinsa 15.3.2019 jälkeen?


 -Ei ole, vaikka hallinto-oikeuden päätöskin 21.10.2020 niitä edellyttää järjestettäväksi Kainuun sote-kuntayhtymän toimesta.


 18. Asiat ja selvitykset on laajemmin käyty läpi aiemmin jo toimitetuissa asiakirjoissa 2019-2022. Käsitelty myös www.kainuu-uutiset.com -sivustolta.


 Liitteinä hallinto-oikeuteen mm. laitettu:

- Viestit Tarja Pääkkösen kanssa, osoittavat mm. kaikki virheet hänen ja Tiina Kiiltomäen palvelutarvearviossa 25.11.2020 Jaakon kotona. Sekä Tarja Pääkkösen kierouden jättää päätöksestään pois vammaisen päivittäisissä toimissa auttamisen, mikä on henkilökohtaisen avustajan keskeisin tehtävä, ym. korjauksia osoituksena heidän ammattitaidottomuudesta ja varsinkin esimiesten Tiina Kiiltomäen ja Anna-Liisa Kainulaisen kieroudesta.

 - Jaakon karkea päiväohjelma, toimitettu myös hakemukseen Hanna Karviselle 9.5.2022, tarkempi kuin em. Pääkkösen ja Kiiltomäen palvelutarvearvio.

- Lainsäädäntöä, jonka tarkastelussa pitää ottaa huomioon myös Suomen 2016 ratifioima YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen vaikutus.