VAROITUS: Kainuun hva:ssa on sairasta ”ajatuksen juoksua”
Päivitys 16.5.2023
Kainuun hva:n johtavien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden (mm. YAJ, yksilöasiain jaosto) toimesta epäpätevät voivat hoitaa erikoissairaanhoidon potilaita. Lisäksi he yrittävät pakottaa ihmisiä omaishoitajiksi Kainuussa, vaikka ei ole edes omainen.
- Ystävänä tullut puolustamaan Jaakon oikeutta elämään ALS-diagnoosin jälkeen 2015 ja luvannut, että ei jää kotiinsa koskaan yksin.
Nyt Kainuun hva:n ylilääkäri Jouko Kotimäki ja ylihoitaja Elki Rutherford katsovat päätöksessä 18.4.2023, että hengityshalvausstatuksella oleva erikoissairaanhoidon potilaan voi hoitaa ns. ammattitaidoton omaishoitaja (vrt. KHO, ketään ei voi pakottaa, kysymys aina sopimuksesta).
Jaakon kohdalla tämä välinpitämätön käytäntö ammattipätevyydestä on ollut alusta lähtien.
- He ovat palkanneet vastaamaan yksin työvuorossaan erikoissairaanhoidon asiakasta mm. alasta kiinnostuneen artesaanin, tarjoilijan ja toimittajan. Näin he toimivat.
HAO korostaa 21.10.2020 päätöksessä, että Jaakon "avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpiteillä".
-Se ei tarkoita epäpäteviä.
-Sitten Anna-Liisa Kainulainen, Tiins Kiiltomäki ja Tarja Pääkkönen päättävät, että ammattitaidoton omaishoitajaksi pakotettava voi hoitaa erikoissairaanhoidon potilaan 24/7.
Tämänkin takia tärkeää saada Jaakon kohdalla 1) ostopalvelusopimus, jossa joku firma hoitaa järjestelyt oikeilla pätevyysvaatimuksilla tai 2) erillissopimus, jolloin Jaakko saa itse myös valita avustavat työntekijät. Näin pätevyysvaatimukseksi saadaan vähintään 'lähihoitaja'.
Näin on toimittu em. Riku Mattilan kohdalla Espoossa.
- Jaakko on itse omilla rahoillaan palkannut 15.3.2019 lähtien mm. päteviä lähihoitajia, fysioterapeutin ja erikoissairaanhoitajan.
- NYT ylilääkäri Kotivuori ja ylihoitaja Rutherford todistavat että pätemätön voi hoitaa…
- Myös vammaispalvelujen henkilöiden (Kainulainen, Kiiltomäki, Pääkkönen) päätökset todistavat saman.
He haluavat tietoisesti vaarantaa Jaakon turvallisuuden ja hyvinvoinnin.
-Ihmisten kannattaa varattua Kainuussa: teidät voidaan yrittää nimetä kenen tahansa omaishoitajaksi.
Lainsäädäntö on vahvistanut ammatilliset pätevyysvaatimukset sosiaali- ja terveydenhuollon alalla, niitä Kainuussa ei haluta noudattaa kun tavoite on säästää kustannuksia: hoitaa erikoissairaanhoidon potilaita yksin omaisilla 24/7, painostaa hoidon rajauksiin, jättää heitteille.
Ylilääkäri Kotimäki+ylihoitaja Rutherford 18.4.23:"asiakkaalle on tarjottu sairaalapaikkaa, asiakas on kieltäytynyt…"
- Ei lue, eikä ole tarjottu vaihtoehtoisia hoitoratkaisuja 'yhteisymmärryksessä' potilaan kanssa, Laki potilaan asemasta ja oikeuksista velvoittaa.
Tämä prosessi ostopalvelusopimuksesta jonkun alan yrittäjän kanssa tai jo 11/2017 esille nostettu erillissopimus (josta Kainuun sote/ Maire Ahopelto kieltäytyi ja lupasi työntekijät kotiin sairaalan järjestämänä) oli pitänyt käynnistää ennen Kainuun soten päätöstä 15.3.2019.
Jaakon tahto olla kotona oli tiedossa (mm. Esa Ahosen kotikäynti 6.3.2019).
- Eivät esittäneet mitään vaihtoehtoja, kun kieltäytyi sairaalahoidosta.
- Se on mm. vastoin Lakia potilaan asemasta ja oikeuksista.
- Se on vastoin HAO:n päätöstä 21.10.2020.
- Lisäksi sote yritti painostaa.
Kainuussa myös työntekijöiden kannattaa kiertää Kainuun hva kaukaa.
- Ei arvosteta ammattitaitoa, ns. epäpäteviä yritetään pakottaa jopa erikoissairaanhoidon tehtäviin.
- Määräaikaisia työsopimuksia ketjutetaan, että saisivat hiljaisia "perseennuolijoita".
Ylilääkäri Jouko Kotimäki ja ylihoitaja Elki Rutherford toteavat 18.4.23 yksilöasiain jaoston (YAJ) päätösesityksessä, että "hoitorinki kotona on päättynyt hoitohenkilöstön rekrytoinnin vaikeuksien takia".
- Tämä ei pidä paikkaansa.
Jaakon hoitoringissä kotona oli vaihtelua kuten muissakin työpaikoissa.
- Lisäksi 15.3.2019 oli vahvistetut työvuorolistat neljälle hoitajalle seuraaviksi kolmeksi viikoksi (ne vahvistettiin aina kolmen viikon jaksoissa).
- Vrt. Maire Ahopellon em. lausuntoon hallinto-oikeudelle 5 työntekijän tavoitemitoituksesta, joka välillä vaihtelee kuten muillakin työpaikoilla mm. sairaslomien tai muualle töihin hakeutumisen seurauksena.
- Kainuun sote ei noudattanut vahvistettuja työvuorolistoja Jaakolla.
Työntekijöitä siirreltiin päiväseltäänkin muihin työkohteisiin seuraavaksi päiväksi.
- Jaakon kotihoitotiimistä alettiin siirtää vahvistetuissa työvuorolistoissa olevia hoitajia muihin kotihoitotiimeihin jo 2018. Se toiminta sekoitti heti Jaakon tiimin työvuorot, vajausta tuli.
2018 aikana työvuorolistojen mukaan siirrettiin mm. Maijan, Annen, Reetan, Salla-Marin ja Jaanan työvuoroja Korholanmäkeen ja Kajaanin Teppanaan.
- 2019 alussa nämä siirrot yleistyivät, esim. Salla-Mari siirrettiin 4.2., 5.2., ja vahvistetusta työvuorolistassa 28.3., 5.4.2019.
- Jaana siirrettiin 22.2., 23.2., 25.2., 26.2., 27.2., 11.3., 12.3., 13.3., 14.3. Korholanmäen ja Kajaanin Teppanan tiimeihin.
-Työvuorot Jaakon luona meni täysin sekaisin, oli 5 työntekijää. Tämä oli Kainuun soten tavoite, painostusten ja uhkailujen jälkeen jo vuodesta 2018.
Tätä tavoitetta ajoi myös Esa Ahonen, Jaakko yritettiin painostaa sairaalahoitoon.
- Esim. Salla-Marin osalta Jaakon kotiin ilmoitettiin 22.3.19 Maijan tekstiviestillä, että hänet siirrettiin muualle samasta päivästä lähtien (22.3.). Jaakon työtiimi jäi täysin ilman hoitajaa.
Työvuorolistat osoittavat, että esim. Salla-Maria siirrettiin Jaakolta Korholanmäkeen ja Jaanaa Kajaanin Teppanaan.
- Ongelmia oli selvästi muissa kotihoitotiimeissä työntekijöiden saatavuuden osalta, mutta Jaakko laitettiin kärsimään ja yritettiin painostaa sairaalahoitoon.
Tätä jatkaa Ritva Kanervo, Jouko Kotimäki ja Elki Rutherford.
- 18.4.23 he toteavat myös, "ettei oikaisuvaatimus päätöksestä anna aihetta ottaa aiemmin tehtyä päätöstä uudelleen käsittelyyn".
-He eivät käsittele uudesta päätöksestä (Ritva Kanervo 14.10.22) oikaisuvaatimusta?
Kotitiimeissä ongelmia oli myös muissa hoitoringeissä, mutta niitä ratkaistiin siirtämällä työntekijöitä Jaakon hoitoringistä. Työvuorolistat on toimitettu valituksen liitteeksi taas hallinto-oileuteen.
-Tässä paljastuu myös esimiesten ja Kainuun soten tavoite Jaakon kohdalla.
Tilanne saatiin näyttämään huonommalta Jaakon tiimissä, kuin mitä se oli verrattuna muihin.
- Se oli myös Esa Ahosen toiminnan tavoite 6.3.2019 kotikäynnillä.
- Lisäksi etsimme itse työntekijöitä Jaakon luokse ilmoituksilla mm. 2018-19, esim. Salla-Mari löydettiin itse. Löysimme myös maaliskuussa 2019 esim. laillistetun fysioterapeutin ja osoitimme hänet kotikäynnin jälkeen ottamaan yhteyttä Kajaanin keskussairaalaan rekryyn.
-Kajaanin keskussairaala ei palkannut häntä Jaakolle, mutta he yrittivät palkata hänet muihin kotihoitorinkeihin.
- Fysioterapeutti Sari-Stiina tuli keväällä 2019 Jaakon kotiin töihin, Jaakon itsensä palkkaamana.
- Näin Kainuun sote toimi Jaakon kohdalla!?
Lisäksi uudeksi esimeheksi tullut Lahja Leinonen aloitettuaan tehtävässään 2/2018, halusi heti osasta Jaakon työntekijöistä eroon.
Leinonen viestitti 3/18 asiasta esimiehelleen ja uudestaan 5/18 2018, kun häneltä vaadittiin hoitopalaverimuistion korjaamista virheiden takia.
-Ja lääkäri K. Kananen yritti painostaa Jaakkoa sairaalahoitoon jo 2018 ja uudestaan sitä tekivät Kainuun soten päätöksellä 15.3.2019.
Lisäksi asiakirjat paljastavat, että Jaakosta yritettiin tehdä opiskelijoiden harjoituskappale Kajaanin sairaalaan, sen todistaa Kristiina Kanasen viestit ja Pohjois-Suomen AVI:n johtavana lääkärinä oleva Pasi Hirvikosken lausunto eduskunnan oikeusasiamiehelle.
Rekrytointiongelma oli se, että Kainuun sote teki kaikkien hoitoringissä olevien kanssa työsopimuksia vain 3 viikoksi kerrallaan,ketjutti niitä. Laittomasti kun työntekijätarve oli jatkuva yms.
- Oli itsestään selvää, että työntekijöitä hakeutui muualle vakituisiin töihin.
Työntekijävaje oli suurempi esim. Korholanmäellä. Siellä oli useasti omainen tehnyt useita päiviä putkeen.
-Työntekijöitä siirrettiin myös Jaakon hoitoringistä 2019 aikana. Muutettiin jopa vahvistettuja työvuorolistoja sen takia Jaakon luona, että saivat työntekijän muualle.
Lisäksi Kainuun sote katkaisi työtekijöiden työsuhteita päiväseltään Jaakon luona heidän 15.3.2019 päätöksellä.
-Yhden työntekijän työsuhteen olivat katkaisemassa sairaslomallakin, vasta siihen puuttumisen jälkeen katkaisivat sen sairasloman jälkeen.
Kumileimasin/ @Kainuunhva👇
Yksilöasiain jaosto: Heli Moilanen, pj. (varajäsen Marjatta Immonen), Aki Räisänen (Terttu Huttu-Juntunen), Airi Mäkinen, vpj. (Juhani Seppänen), Hannu Korhonen (Mikko Polvinen), Raimo Piirainen (Markku Oikarinen).
Ei edes sitä vertaa, että korjaisivat viranhaltijoiden virheet ja noudattaisivat edes Lakia potilaan asemasta ja oikeuksista.
- Potilaan oikeutta tulla kuulluksi ja oikeudesta vaihtoehtoisiin hoitoratkaisuihin yhteisymmärryksessä, jos kieltäytyy tässä tapauksessa sairaalahoidosta.
Valehtelu on huipussaan:
Ylilääkäri Jouko Kotimäki ja ylihoitaja Elki Rutherford toteavat lisäksi 18.4.2023 YAJ:n päätöksessä: "Kainuun soten vammaispalvelut ovat tarjonneet palveluja kuten henkilökohtaista apua hallinto-oikeuden päätösten edellyttämällä tavalla…"
Valetta, tarkoituksella?
HAO 21.10.20 päätöksen "päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein" jälkeen Kainuun soten vammaispalvelut tarjosivat Jaakolle avohuollon palveluina henkilökohtaista apua vain 30 h/ kk.
- Tämän jälkeen HAO: 30 h/kk ei ole riittävä.
Sen jälkeen, kuten Kainuun hva-henkilöstö voi tarkistaa, vammaispalvelujen vs. vastuualuepäällikkö Tiina Kiiltomäki on tehnyt 17.8.22 täysin kielteisen päätöksen, Jukka Kumpuvuoren esittämästä palveluasumisen järjestämisestä kotiin, henkilökohtaisesta avusta ja kotihoidosta.
- Kopiot ⬇️
Tämä on ollut käsiteltävänä samassa yksilöasiain jaostossa (YAJ), kuin mitä nyt Kotimäen ja Rutherfordin päätösesitys 18.4.2023 ???
- Kysyn jo suoraan, oletteko te ylilääkäri ja ylihoitaja jo näin pöljiä vai umpikieroja?
- Vai eikö teillä tieto kulje tai ei ole vielä tarpeeksi "esimiehiä" palkattu sitä tietoa "kuljettamaan" ???
- Ja samat kysymykset yksilöasiain jaoston (YAJ) jäsenille?
- Ettekö te tarkista mitään?
- Vai käyttekö te kokouksissa kuittaamassa vain kokouspalkkion?
- Olette hyväksyneet täysin kielteisen päätöksen em. kokouksessa 17.8.2022 mm. henkilökohtaiseen apuun ???
-Hakemus oli tehty juristi Jukka Kumpuvuoren esityksestä turvaamaan palveluasumisen kautta kotona oleminen, keskussairaalan kieltäydyttyä siitä.
Nyt sama YAJ/ em. lääkärin ja ylihoitajan esityksestä: "Kainuun soten vammaispalvelut ovat tarjonneet palveluja kuten henkilökohtaista apua hallinto-oikeuden päätösten edellyttämällä tavalla…"
-He yrittävät pakottaa omaishoitajaksi (vrt. KHO) ja yhden vastaamaan avusta 24/7.
⬇️
On tämä mielenkiintoista luettavaa, miten @oikeusasiamies puuttuu kyllä yksityisen yrityksen toimintaan⬇️, mutta nuolevat valtion ja kuntien viranhaltijoita.-Tarja Pääkkösen ja Tiina Kiiltomäen ei tarvitse noudattaa edes perustuslain 2 pykälää 3 momenttia ja vammaispalvelulakia.
KHO 31.10.2012: "palveluja ei olisi pitänyt järjestää erityislainsäädännön (kehitysvammalain), vaan vammaispalvelulain palveluasumisena ja henkilökohtaisena apuna, asiakkaan tarpeen mukaan.- Sama Jaakon kohdalla, keskussairaala jopa kieltäytyi järjestämästä palveluja hänelle.⬇️
1. Kunnalla velvollisuus "avustajilla tai muulla riittävällä tavalla".⬇️
2. "Omaishoitajana toimiminen perustuu sopimukseen".⬇️
-Mitä peliä tämä on @oikeusasiamies Maija Sakslin (19.5.20) @AVItwiittaa P-Suomi (M.Siurua ja P.Hirvikoski)?
-Päätökset viipyy @KHOtuomioistuin /HAO?
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
Tämä viimeinen KHO päätös 14.11.2007:
- Kainuu sotessa ja nyk. hva:n johtavissa viranhaltijoissa täytyy olla jo paljon paskaa?
- Jaakon asiassa erityisesti Anna-Liisa Kainulainen, Tiina Kiiltomäki, Tarja Pääkkönen, (jo kuollut) Kristiina Kananen, Anu Huttunen ja Olli-Pekka Koukkari, sekä nyt ylilääkäri Jouko Kotimäki ja ylihoitaja Elki Rutherford sekä em. Yksilöasioiden jaosto yrittävät toimia lainvastaisesti, jättämällä ihmisiä heitteille ilman oikeutettuja palveluja ja yrittämällä pakottaa ihmisiä omaishoitajiksi.
- Kertoo hyvin Kainuun soten/hva toiminnasta Jaakon kohdalla 2019-2023: laitonta.