Kainuun sote-yhtymähallituksen pj. Paavo Oikarinen (kesk.) suhmuroi 9000 e/kk pestin puoluekaverilleen

01.10.2021

Päivitetty 3.10.2021
 

Kainuusta kannattaa pysyä kaukana! Sote-päättäjät ovat poliittista eliittiä; "toistensa nuolijoita" tai "toistensa nuohoojia"?


Kainuun sote-kuntayhtymän pj. Paavo Oikarinen (kesk.) järjesti suojatyöpaikan kaverilleen Timo Korhoselle (kesk.) ja näköjään "veti piippuun" Maire Ahopellon. Lisäksi junaili itselleen 2500 e/kk palkkion. On se helppoa järjestää kavereille ja itselleen verorahoista korvauksia, Paavo Oikarinen!


Kainuun sanomat uutisoi asiaa kepulaiseen tapaan 2.10.21. Lehden mukaan ”osa pitää valintaa poliittisena, vaikka tehtävä ei ole sitä”. Kysymys ei ole kuitenkaan tehtävästä, vaan nimenomaan valinnasta jota ei tehty avoimella hakuprosessilla. Paavo Oikarinen esitti kaverinsa.


Lisäksi lehti toteaa, että ”väliaikainen valmisteluelin oli kuitenkin valinnassaan yksimielinen”. Tämä on pöyristyttävä peruste, kun tehtävää ei laitettu avoimeen hakuun. Niinhän kaikissa diktatuureissa ”valinnat ovat yksimielisiä”. Niin myös Kainuun soten johtoelimissä, vaikka esittelijä esitteisi mitä valheita ja virheitä, niin nämä luottamushenkilöt eivät toisiaan ”noki”, kuten eivät korpitkaan.

 
Kajaanin kaupungin- ja sote-valtuutettu, perussuomalaisten Pasi Kilpeläinen on tehnyt asiasta oikaisuvaatimuksen. Hänen mukaansa tehtävä on laitettava uudelleen haettavaksi avoimella haulla. Hän perustelee vaatimustaan mm. toiminnan julkisuudella ja avoimuusperiaatteella. Sellainen toiminta on Kainuun sotelle täysin vierasta, siellä toimii sulle-mulle -periaate kavereille.



Ilta-lehti 1.10.2021:



Keskustan ex-kansanedustaja nousi Kainuun sote-johtajaksi 9 000 euron palkalla - vähäinen johtajakokemus, puoluetoveri ja tukija avitti virkaan


Eduskunnasta pudonnut Timo V. Korhonen (kesk) sai kovapalkkaisen sote-johtajapestin pika-aikataululla.


Sotkamolainen Timo V. Korhonen (kesk) toimi kansanedustajana vuosina 2007-2019. KIMMO BRANDT / COMPIC / EDUSKUNTAMarko-Oskari Lehtonenmarko-oskari.lehtonen@iltalehti.fiTänään klo 9:01

  • 62-vuotias Timo V. Korhonen (kesk) valittiin Kainuun hyvinvointialueen valmistelujohtajan määräaikaiseen virkaan ilman avointa hakua.
  • Korhonen valittiin virkaan, vaikka hänellä on opistotason koulutus ja hyvin niukalti johtamiskokemusta.
  • Johtajaehdokkaita kartoittanutta työryhmää veti Korhosta vaaleissa tukenut Paavo Oikarinen (kesk).
  • Korhosen kuukausipalkka sote-johtajana on 9 000 euroa.

Kainuun hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) täytti uuden valmistelujohtajan määräaikaisen viran pika-aikataululla, alle kahdessa viikossa.


Pöytäkirjan mukaan viran perustamisesta päätettiin 3. syyskuuta, ja vain kahdeksan arkipäivää myöhemmin, 15. syyskuuta, oli keskustan entisen kansanedustajan Timo V. Korhosen ensimmäinen työpäivä sote-johtajana Kainuussa.


Korhosen johtajapesti on määräaikainen. Hän hoitaa virkaa siihen saakka, kunnes Kainuun uuden aluevaltuuston valitsema hyvinvointialuejohtaja on valittu, mutta enintään 31.12.2022 saakka.


Uusien hyvinvointialueiden toiminnan rahoitus tulee valtiolta, mutta päätökset väliaikaisen hallinnon palkkaamisesta ja palkkauksesta tehdään hyvinvointialueilla.


Korhosen kuukausipalkka on 9 000 euroa, ilmenee VATE:n pöytäkirjasta.


Määräaikaisen valmistelujohtajan viran perustamista esitti alun perin Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva (kesk) kesäkuun alussa pidetyssä alueiden kokouksessa.


Kainuun hyvinvointialueeseen kuuluvat kaikki Kainuun kahdeksan maakuntaa eli Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo ja Suomussalmi.


Puoluetoveri avitti valinnassa


Kainuun hyvinvointialueen määräaikaisen valmistelujohtajan viran täyttämistä varten perustettiin työryhmä, jonka vetäjäksi nimettiin Kainuun soten yhtymähallituksen puheenjohtaja Paavo Oikarinen (kesk).


Kotipaikkakuntansa Ristijärven kunnanhallituksen puheenjohtajana toimiva Oikarinen on nuohousalan yrittäjä ja Korhosen tukija.


Kevään 2019 eduskuntavaaleissa Oikarinen tuki julkisesti Korhosen uudelleenvalintaa. Vaalit päättyivät keskustan osalta historialliseen tappioon ja Korhonen oli yksi 18:sta paikkansa menettäneestä keskustan kansanedustajasta.
 

Valmistelujohtajaehdokkaita kartoittaneeseen työryhmään kuuluivat Oikarisen lisäksi Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen, Puolangan pormestari Harri Peltola (kesk), Kainuun soten yhtymähallituksen jäsen Minna Karjalainen (kok) sekä Kainuun soten yhtymävaltuuston puheenjohtaja Raili Myllylä (vas).


Kokoomuksen Karjalainen ja vasemmistoliiton Myllylä eivät halunneet kommentoida Korhosen valintaa Iltalehdelle, vaan kehottivat kääntymään asiassa Oikarisen puoleen.


Oikarinen sanoo Iltalehdelle ottaneensa itse yhteyttä Korhoseen ja kysyneensä tältä, olisiko tämä kiinnostunut määräaikaisen valmistelujohtajan virasta.


- Kontaktoin Timoa ja myöskin muita, Oikarinen sanoo Iltalehdelle.


Oikarisen mukaan hän otti itse yhteyttä neljään ehdokkaaseen ja yksi muu henkilö otti yhteyttä viidenteen. Ehdokkaiden nimiä Oikarinen ei halua paljastaa.


- He eivät halua nimiään julkisuuteen. Minä en pysty niitä antamaan, Oikarinen sanoo.


Oikarisen mukaan määräaikaiseen virkaan kartoitettiin edellä mainitun viisikon lisäksi muitakin nimiä, mutta nämä henkilöt eivät olleet käytettävissä tehtävään.


"Kaksi nousi selkeästi esille"


Oikarisen mukaan työryhmä haastatteli kolmea ehdokasta - Korhosta ja kahta muuta.


- Meillä oli tietynlainen näkemys ja sen jälkeen siirsimme asian käsittelyn väliaikaisen valmistelutoimielimen käsiteltäväksi. Se halusi haastatella näistä kolmesta henkilöstä vielä kahta, Oikarinen sanoo.


Oliko Timo V. Korhonen sinun ehdokkaasi valmistelujohtajaksi?


- No, me totesimme, että haastatelluista kaksi nousi selkeästi esille, ja meillä oli toteamus, että kumpikin henkilöistä on kykenevä siihen tehtävään.


Iltalehti kysyi Oikariselta, eikö yleisöllä olisi oikeus tietää, kuka tämä toinen henkilö on.


- Minun pitää vähän selvitellä tätä. Olemme luvanneet, että emme julkaise näitä nimiä ilman lupaa.


Oikarinen ei palannut asiaan torstaina.


Valintaa ei perustella mitenkään


Iltalehti pyysi Kainuun hyvinvointialueelta kaikki Korhosen valintaan liittyvät valmistelu- ja päätösasiakirjat. Asiakirjoissa ei perustella Korhosen valintaa mitenkään. Korhosen valinta määräaikaiseksi valmistelujohtajaksi kuitataan asiakirjoissa yhdellä lauseella.


- Väliaikainen valmistelutoimielin päätti yksimielisesti valita kokonaisarvioinnin perusteella määräaikaisen valmistelujohtajan virkaan Timo Korhosen.


Timo V. Korhosen valinta kuitataan asiakirjoissa yhdellä lauseella.


KAINUUN HYVINVOINTIALUE VATE:n puheenjohtajana toimii ikäihmisten palveluista vastaava tulosaluejohtaja Eija Tolonen. Varapuheenjohtajina toimivat Kainuun pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Anssi Parviainen ja Puolangan pormestari Harri Peltola (kesk).
 

Kaupparekisterin mukaan Tolonen istuu Kainuun Opiston hallituksessa. Hallituksen puheenjohtajana toimii Timo V. Korhonen.


Asiakirjojen mukaan VATE haastatteli kaksi ehdokasta, mutta toisen ehdokkaan nimeä ei mainita asiakirjoissa lainkaan. Ulkopuolisen on mahdotonta arvioida, olisiko toinen ehdokas ollut tehtävään koulutukseltaan, kokemukseltaan ja osaamiseltaan parempi.


VATE:n 3. syyskuuta päivätyssä pöytäkirjassa valmistelujohtajan kelpoisuusehdoista mainitaan näin:

- ylempi korkeakoulututkinto tai muu koulutus ja kokemuksen kautta saavutettu osaaminen

- strategista näkemystä

- hyviä johtamis- ja yhteistyötaitoja

- käytännön kokemusta tuloksellisesta muutosjohtamisesta

Valmistelujohtajan viran kelpoisuusehdot on kirjoitettu niin, ettei koulutuksen puute ollut este valinnalle.


KAINUUN HYVINVOINTIALUE


Korhonen toimi keskustan kansanedustajana vuosina 2007-2019. Ennen eduskuntaa Korhonen työskenteli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n alaisen MTK-Kainuun toiminnanjohtajana.


Rivikansanedustajana toimineella Korhosella ei ole merkittävää johtamiskokemusta eikä hän ole toiminut uransa aikana vaativissa muutosjohtamistehtävissä.


Eduskunnan sivuilta löytyvän ansioluettelon mukaan Korhonen ei ole valmistunut edes ylioppilaaksi, vaan hän on koulutukseltaan agrologi (Koivikon maatalousopisto, 1981).


Korhosella on ollut useita poliittisia luottamustehtäviä. Hän on toiminut muun muassa Kainuun maakuntahallituksen puheenjohtajana vuosina 2013-2021.


"Puhuin Timo Korhosen puolesta"


Iltalehti kysyi valmistelujohtajaehdokkaita kartoittanutta työryhmää vetäneeltä Paavo Oikariselta, mikä hänen suhteensa Timo V. Korhoseen on?
 

- En minä sitä kiistäkään, että silloin kun oli eduskuntavaalit, niin minä olin Korhosen Timon takana, Oikarinen sanoo.


Oletko ollut jollakin tavalla mukana Timo V. Korhosen tukiyhdistyksen toiminnassa?


- Tukihenkilöhän se tavallaan on, kun on siinä (vaalikampanjassa) mukana. Kun hän kävi Ristijärvellä, niin minä olin silloin läsnä siellä ja puhuin Timo Korhosen puolesta
 

Sinulla on nuohousalan yritys. Oletko tukenut henkilökohtaisesti tai yrityksesi kautta Timo V. Korhosen vaalikampanjaa rahallisesti?


- En. En ainakaan muista tukeneeni.

Et muista? Onko se mahdollista?

- Ei ole mahdollista.

Eli tuki on ollut tällaista perinteistä vaalityötä?

- Kyllä. En minä ole rahallisesti tukenut.


Paavo Oikarinen valittiin Kainuun hyvinvointialueen yhtymähallituksen osa-aikaiseksi puheenjohtajaksi. Oikarinen saa osa-aikaisen luottamustehtävän hoitamisesta 2 500 euroa kuukaudessa.
 

Edeltäjät korkeasti koulutettuja naisia


Timo V. Korhosen edeltäjillä Jaana Korhosella ja Tiina Veijolalla oli kummallakin yliopistotutkinto sekä käytännössä osoitettua johtamiskokemusta.

Kuntalehden uutisen mukaan Korhonen on suorittanut yliopistotutkintonsa lisäksi johtamisen erikoisammattitutkinnon sekä muita johtamis- ja lisäopintoja.

Jaana Korhonen (KTM) toimi Kainuussa valmistelujohtajana vuosina 2017-2018, kunnes valtioneuvosto nimitti hänet Kainuun ely-keskuksen ylijohtajaksi.

Tiina Veijola (HTM) ehti hoitaa tehtävää vain muutaman kuukauden ennen kuin sote- ja maakuntauudistus kaatui Juha Sipilän (kesk) hallituksen hajoamiseen viisi viikkoa ennen vaaleja keväällä 2019.

Korhonen putosi eduskunnasta huhtikuussa 2019 menetettyään yli puolet äänistään.

- Jotenkin tuntuu, että muutoshalu oli valtava ja keskustakritiikki Kainuussa haluttiin kohdistaa minuun, Korhonen pohti putoamisensa syitä Kalevassa.

Kainuun hyvinvointialueen valmistelujohtajan valintaprosessista uutisoi ensimmäisenä Seinäjokinen.




Seinäjokinen 28.9.21:
 

Muutosjohtajien valintaprosessit eivät kestä päivänvaloa


Sote-uudistuksen väliaikaisen toimielimen valintaprosessit eivät kestä päivänvaloa. Valokeilassa ovat erityisesti muutosjohtajien valintaprosessit. Muutosjohtajia on valittu melkein kymppitonnin kuukausipalkoilla jopa yli vuoden määräaikaisuuksiin vailla avointa hakua.

Yleinen vakiintunut käytäntö määräaikaisiin tehtäviin, jotka julkisella sektorilla kestävät yli vuoden, on suoritettava avoin haku.

Kainuussa valittiin kouluttamaton tehtävään


Keskustan junttaaminen on noussut kohuksi monessa maakunnassa. Vain runsaan 70 000 asukkaan Kainuussa väliaikainen valmistelutoimielin sivuutti sairaanhoitopiirin tekemän valmistelutyön muutosjohtajan virkaan haastatelluista kandidaateista.

 

Keskusta junttasi tehtävään peruskoulupohjalta opistoagrologi Timo V. Korhosen. Ex-kansanedustaja Korhonen toimi näkyvästi Annika Saarikon tukijana keskustan puheenjohtajakisassa. Tehtävää ei laitettu avoimeen hakuun.


Muutosjohtajan tehtävänkuvassa edellytettiin "valmistelujohtajan viran kelpoisuusehdoiksi ylempi korkeakoulututkinto tai muu koulutus ja kokemuksen kautta saavutettu osaaminen."


Korhosella ei myöskään ole kokemusta merkittävistä esimiestehtävistä suurissa organisaatioissa tai vaativissa muutosjohtamistehtävissä.


Ei-ylioppilas Korhoselle maksetaan 9000 euron kuukausipalkkaa. Se on 1300 euroa kuukaudessa enemmän kuin melkein kolme kertaa suuremman E-P:n tehtävään valitun kokeneen ja koulutetun Penninkankaan.


Kainuun VATEssa asian suhmuroi sote-hallituksen puheenjohtaja nuohooja Paavo Oikarinen (kesk.) maakunnan pienimmästä kunnasta 1200 asukkaan Ristijärveltä. Episodi jatkui, kun sote-yhtymävaltuustoon tuotiin ylimääräisenä asiana ilman ennakkotietoa puoliaikaisen kuukausipalkan maksamisen Oikariselle. Palkaksi päätettiin 2500 euroa kuukaudessa. Kaiken kukkuraksi Oikarinen on Seinäjokisen saamien tietojen mukaan estänyt sote-johtaja Maire Ahopellon pääsyn VATE:n hallintoon.


Lue lisää Seinäjokisesta 29.9.2021

AVAINSANAT: HYVINVOINTIALUE, MAIRE AHOPELTO,MUUTOSJOHTAJA, PAAVO OIKARINEN, TANJA PENNINKAGAS,TIMO V. KORHONEN, VATE