Kainuun soten viranhaltijat harjoittavat kuvottavaa mielivaltaa ihmisiin
1. Vaikeasti vammautuneen Jaakon kohdalla Kainuun sote-kuntayhtymän vammaispalvelujen sosiaalityöntekijä Maarit Rautiainen teki kielteisen päätöksen henkilökohtaisesta avusta 9.7.2019.
- Hallinto-oikeus teki tämän päätöksen nimenomaan Rautiaisen henkilökohtaista apua koskevasta kielteisestä päätöksestä.
Kainulainen ei edes ymmärrä, että ketään ei voi pakottaa omaishoitajaksi. Mitä muuta tällaisesta johtajasta vammautuneita ihmisiä kohtaan voi ajatella, kuin mielivaltaa käyttävä viranhaltija, joka ei ymmärrä asiakkaan oikeuksia, eikä edes omaishoitajasopimuksia koskavaa lainsäädäntöä. Tämä akka yrittää pakottaa ihmisiä omaishoitajiksi, että konkurssikypsä Kainuun sote saisi säästöjä.
Lisäksi nämä em. Kainuun soten viranhaltijat eivät halua ymmärtää edes mikä on ’avohuollon’ ja ’laitoshoidon’ palvelujen ero. Heidän tavoite on vain olla noudattamatta hallinto-oikeuden päätöstä, sekä vittuilla ja kiusata vaikeasti vammautunutta Jaakkoa.
Jaakon kohdalla Kajaanin keskussairaala kieltäytyi vastaamasta Jaakon tarvitsemasta avusta, he vaativat itselleen vastuuvapautuksen 15.3.2019. Näin ollen Jaakon päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon palveluihin liittyvillä vammaispalvelulain mukaisilla palveluilla, kun palveluja ei tarjota Jaakolle muun lainsäädännön perusteella.
4. Tämän jälkeen Pohjois-Suomen hallinto-oikeus yrittää muuttaa päätöksessään 12.1. 2022 laittomasti aikaisempaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöstä (21.10.2020), joka on saanut lainvoiman. Kainuun sote ei edes yrittänyt hakea valitusoikeutta Korkeimmalta hallinto-oikeudelta 21.10.2020 Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä.
Tämä ratifioitu sopimus menee Suomen lainsäädännön, mielivaltaisten viranhaltijapäätösten ja hallinto-oikeuksien juristien vanhojen linjauksien ja päätösten yläpuolelle.
Tämä koskee tavallisia ihmisiä ja yrityksiä, ja tämän tulisi koskea myös hallinto-oikeuden juristeja. Mutta näköjään ei.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ja Kainuun soten toiminnasta, jolla he ovat kieltäytyneet noudattamasta hallinto-oikeuden 21.10.2020 päätöstä, on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle nyt keväällä 2022.
Viime viikolla oikeusasiamiehen kansliasta ilmoitettiin, että asiaa ei käsitellä koska olemme hakeneet valituslupaa. Petri Jääskeläisen johdolla ei viitsitty sitä vertaa, että olisivat tarkistaneet että Korkein hallinto-oikeus ei ollut antanut valituslupaa 28.4.2022 päätöksellään.
Nyt kantelu on uusittu eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan ja tulemme tekemään kantelun myös Korkeimman hallinto-oikeuden toiminnasta ja päätöksestä 28.4.2022.
Kantelun uusiminen
Vastauksenne 23.5.2022, EOAK/1582/2022.1.
1. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa ko. asiasta (liitteenä päätös jo 28.4.2022). Olisitte voineet asian nopeasti tarkistaa. Mutta te ette sitä tehneet? Näinkö yritätte asian hoitaa Petri Jääskeläinen ja Juha-Pekka Konttinen?
2. Oikeusministerön ohjeistuksen mukaan tuomioistuinten ja muiden viranomaisten toiminnan laillisuuden valvonta kuuluu myös teille, eduskunnan oikeusasiamiehelle.
Teidän vastauksenne 23.5.2022 mukaan "oikeusasiamies ei voi muuttaa tai kumota viranomaisen tai tuomioistuimen ratkaisua".
- Onko tuomioistuinten toiminta muka lainmukaista, kun Pohjois-Suomen haliinto-oikeus muuttaa omaa hallinto-oikeuden 21.10.2020 antamaa ja lainvoiman saanutta päätöstä, samassa asiassa???
- Onko viranomaisten toiminta lainmukaista, kun Kainuun sote kieltäytyi noudattamasta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden 21.10.2020 päätöstä, ei ole noudattanut sitä tähän päivään mennessä???
Oikeusministeriöllä ei ole toimivaltaa puuttua riippumattomien tuomioistuinten toimintaan taikka ratkaisuihin eikä ottaa kantaa yksittäistapauksiin. Se oikeus ja velvollisuus on teillä, eduskunnan oikeusasiamies.
3. Uusimme teille aikaisemmin tehdyn kantelun.
3.1. Teidän ei tarvitse päättää muuta kuin, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeus noudattaa antamaansa päätöstä 21.10.2020. Eikä siis muuta sitä uudella omalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksellä (12.1.2022). Hallinto-oikeus ei ole muutoksenhakuelin hallinto-oikeuden päätökselle. Kysymys on Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden, tuomioistuimen lainmukaisen toiminnan rikkomisesta.
- Nyt tätä 12.1.2022 päätöstä Kainuun sote käyttää jo Jaakon oikeuksia vastaan, eivätkä he ota mitenkään huomioon 21.10.2020 hallinto-oikeuden lainvoiman saanutta päätöstä, jonka mukaan "asiakkaan päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein".
Nyt Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto ja hallintojohtaja Anu Huttunen "osaavat lukea" vain hallinto-oikeuden 12.1.2022 antamaa päätöstä ja käyttää sitä Jaakon oikeuksia vastaan. Eikä he ole aikaisempaa 20.10.2020 päätöstä noudattaneet Jaakon kohdalla.
3.2. Teidän tulisi velvoittaa myös Kainuun sote-kuntayhtymää noudattamaan ko. hallinto-oikeuden päätöstä 21.10.2020, päätöksen 12.1.2022 lisäksi. Kysymys on viranomaisen toiminnan valvonnasta, teillä eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa.
Hallinto-oikeuden päätöksessä 21.10.2020 todetaan täysin yksiselitteisesti: "asiakkaan päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein".
Nyt Kainuun sote vetoaa lausunnoissaan vain hallinto-oikeuden tammikuussa 2022 antamaan päätökseen.
Hallinto-oikeuksien molempien päätösten mukaan Jaakolla olisi ollut oikeus "riittäviin avohuollon toimenpiteisiin" jo 15.3.2019 lähtien ja myös riittävään henkilökohtaiseen apuun kotonaan.
4. Tämän kanteluasiakirjan liitteenä olevia Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuja yms. voitte käyttää myös hengityslaitepotilaan ylläpitokorvausta koskevassa asiassamme (EOAK/5389/2021). Ettei teille tarvitse kaikkea toistaa aina uudestaan.
Liitteet:
Liite 1: Viesti oikeusministeriöstä/ Rene Ranka.
Välitetty viesti alkaa:Lähettäjä: "oikeusministerio_om.fi" <kirjaamo.om@gov.fi>
Päiväys: 9. helmikuuta 2022 klo 16.45.32 UTC+2
Vastaanottaja: Jyrki Kyllönen <kyllonenjyrki@gmail.com>
Aihe: VS: Tätäkö on Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden taso?Hei,
oikeusministeriön yksityisoikeus- ja oikeudenhoito-osaston pyynnöstä ilmoitan, että:
oikeusministeriö vastaa oikeudenhoidon yleisestä järjestämisestä ja kehittämisestä. Tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet, ylimpinä tuomioistuimina korkein oikeus ja korkein hallinto-oikeus. Oikeusministeriöllä ei ole toimivaltaa puuttua riippumattomien tuomioistuinten toimintaan taikka ratkaisuihin eikä ottaa kantaa yksittäistapauksiin.
Tuomioistuinten ja muiden viranomaisten toiminnan lainmukaisuuden valvonta kuuluu eduskunnan oikeusasiamiehelle ja valtioneuvoston oikeuskanslerille. Jos katsotte, että viranomainen on menetellyt virkatoimissaan lainvastaisesti tai laiminlyönyt sille kuuluvia velvollisuuksia, voitte tehdä kirjallisen kantelun joko eduskunnan oikeusasiamiehelle (oikeusasiamies@eduskunta.fi) tai oikeuskanslerille (kirjaamo@okv.fi).
Terveisin,
Rene Ranka
Tiedonhallinnan suunnittelija
oikeusministeriön kirjaamo|registratorskontor
kirjaamo.om@gov.fi
puhelin | telefon 029 515 0320
www.oikeusministerio.fi