Kainuun sote-kuntayhtymän pj. Paavo Oikarinen (kesk.) kärähti valehtelusta
Pasi Kilpeläinen (ps.) käräytti hienosti Paavo Oikarisen valehtelusta Kainuun Sanomissa 9.10.21. Mitäpä muuta näiltä Kainuun sote-kuntayhtymän johtavilta viranhaltjoilta ja luottamushenkilöiltä voi odottaakaan, kuin valehtelua. Taitaa olla tuon sote-kuntayhtymän kohdalla yleinen toimintatapa ihmisiä kohtaan.
Mielipidekirjoitus Kainuun Sanomat 9.19.2021:
Suhmurointi ei lisää Kainuun vetovoimaa
Miten on mennyt tässä asiassa? Ei tietenkään koske koko Kainuuta, vaikka aihetta olisikin.
Hakukriteereissä oli vaatimuksena ylempi korkeakoulututkinto tai muu koulutus, näppärästi laadittu ja tehty Timo Korhoselle (kesk.) sopivaksi. Tähänhän riittää jo rippikoulun tai vaikkapa ensiapukoulutuksen käyminen. Hakukriteereistä puuttui vain keskustan jäsenyys, joka on ollut jossain rivien välissä.
Kun kritiikkiä tuli, niin väliaikainen valmistelutoimielin (vate) oma-oikaisuna fiksaili pöytäkirjaa sopivammaksi.
Myös valintaan liittyvät esteellisyysasiat mietityttävät. Paavo Oikarinen (kesk.) kertoo avoimesti olleensa Timo Korhosen (kesk.) tukijana eduskuntavaaleissa. Eija Tolonen ja Timo Korhonen toimivat Kainuun Opiston hallituksessa.
"Esson baarin" parlamentin mukaan Harri Peltola (kesk.) olisi kertonut, että ehdokkaita on kyselty kesä-elokuun ajan.
Mistä? Kaduilta ja toreiltako, ja vain kolme löytyi? Kyllä tässä ajassa olisi ehtinyt hyvinkin tehdä rehdin julkisen haun.
Teuvo Hatva (kesk.) ja Paavo Oikarinen (kesk.) ottavat kantaa ottamatta kantaa (KS 8.10) rekrytoinnin ongelmiin Kainuussa, yhtenä Kainuun heikko vetovoima vaativiin virkatehtäviin. Huonohan muutosjohtajan tehtävään on hakea, kun keskenään on päätetty, kuka valitaan ilman julkista hakua. Suhmurointi ei varmasti lisää vetovoimaa.
Valintaan liittyen Oikarinen väittää, että hakijat eivät halunneet tietojaan julkisuuteen. Tämä ei pidä paikkaansa. Olen keskustellut asiasta Anssi Tuomisen kanssa, joka kumoaa väitteen. Ei hänellä ollut pätevimpänä hakijana syytä kieltää tietojensa julkaisemista.
Kummallista on myös se, että Kainuu on Suomen ainoa hyvinvointialue, jossa sote-johtaja ei ole mukana väliaikaisessa valmisteluelimessä.
Tämä on Oikarisen ja kumppaneiden suora kosto Maire Ahopeltoa kohtaan, koska eivät saaneet Ahopeltoa edellisenä vuonna perusteettomasti erotettua tehtävästään.
Korhosen pestin pitäisi loppua 31.12.2022. Vanha sote-hallitus ja uusi hyvinvointialue tulevat varmasti toimimaan jonkin aikaa päällekkäin, vaihto ei voi onnistua niin sanotusti läpsystä.
Miksi tehtävään valitaan ihminen, joka potkaistaan pois? Kenen veikkaatte jatkavan hyvinvointialueen johtotehtävissä?
Pasi Kilpeläinen
hyvinvointialueen asukas
kaupunginvaltuutettu (ps.)
kaupunginhallituksen jäsen
Kajaani
Kommentteja Kainuun Sanomissa:
Joku
Toivottavasti uudessa sotessa on mahdollisimman vähän nykyisiä politikkoja ja soteherroja. Historia ei vakuuta. Yhä vaikeampi on päästä ja saada hoitoa vaikka budjetit paukkuu.
9.10.2021 13:04
Tarina saa mielenkiintoisen jatkon, kun sotejohtaja Ahopellon ja tulosaluejohtajien yhteinen palkankorotusesitys takautuvasti pitkältä ajalta on yhtymähallituksen esityslistalla seuraavassa kokouksessa 13.10.2021.
Tämän vuoden alijäämä tulee olemaan lähes 30 miljoonaa ja viime vuosilta kymmenien miljoonien alijäämät eivät taida ainakaan tuloksellisuuden perusteella täytä palkankorotuksia.
"Kainuun soten yhtymähallitus merkitsee tiedoksi ilmoituksen ja vaatimuksen palkkasaatavien korvaamiseksi 19.2.2021. Yhtymähallitus päättää kuntayhtymän johdon palkkauksen. Yhtymähallitus päättää lisäksi, että tulosaluejohtajien ja kuntayhtymän johtajan palkat korjataan takautuvasti ajankohdalle 31.12.2020 asti aiemmin tehdyn työn vaativuuden arvioinnin pisteytyksen mukaisesti huomioiden palkkasaatavan vanhentuminen KvhL 55§. Lisäksi yhtymähallitus päättää, että kuntayhtymän johdon ja tulosaluejohtajien palkat tarkistetaan 1.1.2021 alkaen laadittavan työn vaativuuden arvioinnin osoittamalle tasolle."