Kainuun hyvinvointialue käyttää mielivaltaa: hallintolakimies Sallamari Saarijärvi paljastaa, että he eivät noudata hallinto-oikeuden päätöksiä
Kainuun hyvinvointialue, mm. hallintolakimies Sallamari Saarijärvi ja terveysjohtaja Ritva Kanervo eivät noudata Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöstä 21.10.2020. Eivätkä nyt näköjään HAO:n päätöstä 13.6.2023. Suomessa on virkamafia.
- Lisäksi ylilääkäri Jouko Kotimäki ja ylihoitaja Elki Rutherford valehtevat lausunnossaan 18.4.2023, mm. että "Kainuun hva:n vammaispalvelut ovat tarjonneet palveluja kuten henkilökohtaista apua hallinto-oikeuden päätösten edellyttämällä tavalla". Ja Kainuun hva:n yksilöasioiden jaosto on hyväksynyt 18.4.2023 tämän ylilääkärin ja ylihoitajan valheen päätöksenään.
Kainuun hva kieltäytyy edelleen noudattamasta hallinto-oikeuden päätöstä 21.10.2020, jonka mukaan "valittajan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein".
Hallinto-oikeuden 21.10.2020 päätös on ns. ensisijainen päätös Jaakon asiassa. Päätös on tullut lainvoimaiseksi.
Jaakon asuminen ja ympärivuorokautinen auttaminen on jouduttu toteuttamaan ilman ns. Kajaanin keskussairaalan työntekijöitä hänen kotonaan 15.3.2019 lähtien, ja lisäksi Jaakon omalla kustannuksella. Kainuun hva ei siihen muka pysty, "ei voida toteuttaa"/ Saarijärvi? Hän ei noudata hallinto-oikeuden päätöksiä ja samalla tämä on Saarijärveltä selvää potilaan oikeuksien kieltämistä sekä Jaakon kiusaamista ja painostamista.
Kainuu hva käyttää mielivaltaa ja nyt Sallamari Saarijärvi korostaa vielä lisäksi, että heidän ei tarvitse noudattaa hallinto-oikeuden päätöksiä näköjään muutenkaan. Saarijärvi toteaa hallinto-oikeudelle 29.6.23, että "hyvinvointialueella on itsehallintonsa nojalla oikeus itse päättää…" eli Kainuun hva-viranhaltijoilla on hänen mukaansa jo oma laki Suomessa. Saarijärven mukaan heidän ei tarvitse siis noudattaa myöskään oikeuden päätöksiä, eikä lainsäädäntöä joka mm. turvaa myös potilaan asemaa ja oikeuksia. Tämä on sitä mielivaltaa Kainuun "hyvinvointialueella", todellisuudessa siis aivan sairas yhteisö.
- Vaikka viesti johtavalle sos.työntekijä Hanna Karviselle kesällä 2022 puhelimessa oli siltäkin osin hänen soittaessa, että soittaa uudelleen kun on saanut ja lukenut hallinto-oikeuden päätöksen 21.10.2020. Ei ollut sitä lukenut ja eikä ole soittanut. Ja hyvää tekisi tällekin Sallamari Saarijärvelle lukea ja yrittää ymmärtää se päätös.
Maarit Rautiainen toteaa tekemänsä täysin kielteisen päätöksensä perusteluissa 9.7.2019 sivu 2/3: "Asiakkaan riittävää huolenpitoa ei voida turvata avohuollon toimenpitein…".
- Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään 21.10.2020 nimenomaan, että "riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein". Ja toistaa saman asian päätöksessään 13.6.2023.
- Nyt Sallamari Saarijärvi yrittää vähätellä ko. päätöstä että siinä olisi kysymys vain henkilökohtaisista avustajista.
Eikö tämä Saarijärvi ymmärrä vai ei halua ymmärtää, mitä avohuollon palveluilla ja tukitoimenpiteillä tarkoitetaan: Jaakon kohdalla avohuollon tukitoimet ovat ensisijaisia laitoshoitoon nähden, avohuollossa asiakkaan etu on aina ensisijainen. Avohuollon tukitoimenpiteet korostavat nimenomaan kotihoitoa, asiakkaan edun mukaisesti.
- Kainuun sote/hva on osoittautunut Jaakon kohtelussa täysin mielivaltaa käyttäväksi viranomaiseksi.
Tätä todistaa myös Jaakolle tehty laiton sopimusesitys 24.6.2019, kun eivät saaneet painostettua häntä laitoshoitoon 15.3.2019 päätöksellä lopettaa Jaakon kotihoitotiimi. Näiden Kainuun soten sadistien sopimusesityksessä lukee Jaakolle, että mikäli hän haluaisi Kainuun soten palveluja kotiinsa, niin "Kainuun sote päättäisi milloin hän voisi kotiutua uudelleen 5.12.2017 jälkeen: "Kainuun sote päättäisi hengityshalvauspotilaan kotona toteutettavan hoidon edellytysten täyttymisestä". Myös entinen sote-lääkäri Olli-Pekka Koukkari toteaa lausunnossaan valitusasioiden yhteydessä 20.9.2021, että Jaakon pitäisi tulla "aikaa vaativaan projektiin" terveydenhuollon yksikköön saadakseen palveluja kotiinsa.
- Nämä Kainuun soten/hva:n viranhaltijat joutaisivat itse osastolle ”aikaa vaativaan projektii”.
- Saarijärven vedätykseen voisi jo todeta, että eikö muka yritys pakottaa Jaakolle omaishoitaja ole niitä avohuollon palveluja???
Tätä sopimusta he eivät noudattaneet eivätkä keskustelleet em. lain velvoittamista vaihtoehtoisista hoitoratkaisuista ennen 15.3.2019 päätöstään.
Kainuun sote/hva on osoittautunut umpikieroksi Jaakonkin asiassa. Ensin todetaan valheita, että yhteisymmärryksessä kaikki on tehty Jaakon kanssa 15.3.2019. Sitten että on rekrytointiongelmia, ei ole edes hoitajaa 15.3.2019, vaikka hoitajia oli Jaakon kotiin vahvistetuissa työvuorolistoissa 4 henkilöä maaliskuun loppuun 2019 ja jatkoon olisi ollut myös työntekijöitä tiedossa.
Eipä ole enää ihme, että nykyinen Kainuun hva:n johtaja Jukka Lindberg ei vastannut 9/2022 esitettyyn kysymykseen, aikooko Kainuun hva noudattaa hallinto-oikeuden 21.10.2020 päätöstä? Eduskunnan oikeusasiamies Maija Sakslin ohjeisti häntäkin edes vastaamaan esitettyihin kysymyksiin 6/2023.
Heillä ei ole ollut tarkoituskaan noudattaa hallinto-oikeuden päätöksiä 21.10.2020 ja 13.6.2023. Näillä ressukoilla taitaa olla jo ns. todella "pienestä kiinni" eli viranhaltijoiden arvovallasta kiusatessa ja painostaessa Jaakkoa. Lindbergin on todennut lehtihaastattelussa (Kainuun Sanomat), että olisi kiva päästä Kainuussa hirviporukkaan, se on näköjään tärkeintä ennen eläkkeelle siirtymistä?
- Jaakollahan olisi mahdollisuus esittää tätä metsästysseuraansa, tuskin esittäisi.
- Ja tähän kohtaan lopuksi, että ylihoitaja Riitta M. Leinonen totesi 15.3.2019, että mikäli Jaakko olisi lähtenyt tuolloin illalla osastolle, niin siellä oli tiedossa yksi (1) hoitaja. Todennäköisesti Maire, joka tuli illalla 15.3.19 Jaakon kotiin yövuoroon työvuorolistansa mukaisesti. Lisäksi Kainuun sote siirsi muita Jaakon kotihoitoringin työntekijöitä muihin kotihoitorinkeihin ja katkaisi 2 työntekijän työsuhteet. Yrittivät katkaista yhden pitkäaikaisen työntekijän työsuhteen jo hänen sairaslomansa aikana. Jo saisi tämä Saarijärvi miettiä valheitaan paremmiksi, kenen päätöksellä Jaakon kotihoitotiimi lopetettiin ja kenestä se johtui? Katso peiliin Kainuun hva:ssa! Ja myös hallinto-oikeudessa täytyy olla "kieroiksi kasvaneita", jos tämän valheen uskovat ja toistavat.
Jaakko on kotiutunut hengityskoneiden, muiden laitteiden ja tarvikkeiden kanssa 5.12.2017. Kaikki työntekijät siitä lähtien on opastettu ja neuvottu Jaakon auttamiseen hänen kotonaan. Myös hänen ns. päivittäiseen auttamiseen, neuvottuihin hoitotehtäviin, virikkeisiin ja myös kotona tapahtuviin siirtymisiin (nostoihin), liikkumiseen kotona ja ulkona sekä laiteasioihin. Myös lääkkeellisen matkahapen osalta joka tulee 30 litran säiliöissä kotiin säännöllisesti 2 viikon välein ja kaikki terveysturvallisuus ja turvajärjestelyihin kotona mm. sähkökatkojen aikana, eli kotiolosuhteisiin Jaakon elämässä.
Hallinto-oikeus toteaa aivan oikein 21.10.2020 ja lisäksi 13.6.2023 sivu 4/6: "ettei hän ole sellainen vammaispalvelulain 9 pykälän 2 momentissa tarkoitettu vaikeavammainen henkilö, jonka riittävää huolenpitoa ei voitaisi tilanteessa turvata avohuollon toimenpitein".
Tätä on näköjään Saarijärven ja Kainuun hva-viranhaltijoiden vaikea ymmärtää kieroudessaan vedättää tätä Jaakon lainsäädännön vastaista kohtelua? Mikään laki ei velvoita somattisissa sairauksissa ihmisiä sairaalahoitoon, että saisivat palveluja kotiinsa, kotiolosuhteisiin ja asiakkaan tarpeisiin.
- "Mattilan kotiin kaivattaisiin hoitajia."
- "Viiden vuoden aikana käynyt noin 90 eri hoitajaa…"
- Etsii sopivia hoitajia ja "välittää tietoja hoidosta vastaavalle yhtiölle". Eli on tehty ostopalvelusopimus alan yrityksen/ yhtiön kanssa.
- "Soveltuminen on enemmän luonne- kuin osaamiskysymys."
Korholanmäellä omainen on hoitanut välillä yksin useita päiviä, edes sellaista tilannetta ei ollut Jaakon kotona ennen 15.3.2019.
Lisäksi Tarja Pääkkönen totesi 2021 veisteissään, että palvelusuunnitelmaa voidaan päivittää tarvittaessa puhelimitse, mutta näköjään esimiehet kieltävät sen päivittämisen ja virheiden kirjaamisen Tiina Kiiltomäen ja Anna-Liisa Kainulaisen määräyksillä.
Hallinto-oikeuden päätöksen vaatimuskohdassa todetaan: "Valituksenalainen päätös on kumottava. Valittajalla on oikeus henkilökohtaisiin avustajiin, koska Kajaani keskussairaala ei halua järjestää työntekijöitä hänen kotihoitonsa turvaamiseksi ja on vaatinut häneltä vastuuvapautuksen."
- Päinvastoin lainsäädäntö korostaa avohuollon palveluja asiakaslähtöisesti, yksilöllisiä oikeuksia riittäviin avohuollon palveluihin, kun ei ole tarvetta sairaalahoitoon.
Hallinto-oikeudessa hallinto-oikeuden päätös 21.10.2020 on ensisijaisin päätös Jaakkoa koskevassa asiassa, hänen ympärivuorokautisen avun järjestämisvelvoitteesta ja oikeuksista avohuollon palveluihin. Ja päätös 13.6.2023 selvästi tukee tätä 2020 annettua päätöstä.
Sallamari Saarijärvi vääristää lausunnossaan Jaakon asemaa ja oikeuksia.
- Vaikka hengityshalvauspotilaan lääketieteellisestä hoidosta vastaa neurologian ylilääkäri, niin silti esim. vuosien 5.12.2017 - 15.3.2019 Jaakon kohdalla on käytännön terveysasioita hoidettu tarpeen mukaisesti mm. kirurgian-, sisätauti- ja vatsapoliklinikan hoitajien ja lääkäreiden kautta, anestesialääkäri kävi myös kotona 2018 tekemässä hengityskonesäätöjä ja lisäksi on tehty yhteistyötä toiminta-, ravinto- ja fysioterapeutin kanssa.
Seuraava neurologin yhteydenotto oli 4.2.2021 Anne-Mari Korhonen, liittyen lausuntoon vammaispalvelujen kielteisestä suhtautumisesta Jaakon avohuollon palveluihin hänen kotona olemisen turvaamiseksi (hänen lausunto on teillä).
Nämä Saarijärvi ja Kanervo vielä vääntävät, että Jaakon hoitoa ei ole pystytty järjestämään turvallisesti kotona???
"Mikäli potilaan terveydentilassa ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka edellyttäisivät välttämättä laitoshoitoa, hoitopäätöstä ei voida muuttaa siten että hoito siirrettäisiin laitokseen. Potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 6 pykälän mukaan potilaan hoito tulee toteuttaa yhteisymmärryksessä hänen kanssaan."
Kaikki Jaakon auttamiseen ja hoitoon kotona liittyvät tehtävät neuvottaisiin työntekijöille Jaakon kotona. Kysymys ei ole vuodeosastohoidosta, se ei tarvitse mitään osastohoitojaksoa sairaalassa, ei Jaakon elämä ole sairaalaelämää.
Hoitajien vaihtuvuus on käsitelty aikaisemmin toimitetuissa lausunnoissa, viimeksi 23.7.2023 toimitetussa. Hoitajien vaihtuvuus oli ainakin yhtä suurta tai suurempaa muissa kotihoitoringeissä, kun Jaakon työntekijöitä siirrettiin niihin enemmän kuin mitä niistä tuli Jaakon tilapäisiin työntekijätarpeisiin.
Jaakon hoitoa suunniteltaessa ja päätettäessä ei ole otettu huomioon potilaan oikeuksia (Laki potilaan asemasta ja oikeuksista) vaihtoehtoisiin hoitoratkaisuihin kuulemalla/ kuuntelemalla ja yhteisymmärryksessä potilaan kanssa, kun hän kieltäytyi sairaalahoidosta.
- Työntekijöiden palkkaaminen vammmaispalvelulain ns. henkilökohtaisten avustajien kautta voi tarkoittaa myös työntekijöiden hakemisen tietyillä pätevyysvaatimuksilla. Ne voivat olla jopa pätevämpiä kuin Kainuun keskussairaalan palkkaamat, kuten Jaakon itsepalkattuna ollut erikoissairaanhoitaja 2021-2022.
Kantelu oikeusasiamiehelle
He salasivat viranhaltijoina tietoja Jaakon kotona. He salasivat virkavastuulla toimiessaan asioita, jotka vaikuttivat Jaakon ja asiamiehen oikeuksiin ja päätöksiin, ja se elää nyt "omaa elämää" näissä viranhaltijoissa muuttumatta miksikään, kuin tauti. He yrittivät päätöksillään esimiehensä Anna-Liisa Kainulaisen kanssa pakottaa asiamiehen Jaakon 'omaishoitajaksi', kertomatta siitä miten se vaikuttaisi heillä Kainuun sotessa muiden henkilökohtaisten avustajien tuntimäärään.
Tätä painostusta on ollut hallinto-oikeuden 21.10.2020 päätöksen jälkeen koko tämän valitusprosessin ajan (2020-2023).
Lisäksi apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin ei antanut minkäänlaista lainsäädännöllistä neuvontaa Kainuun sotelle päätöksessänne 5/2020? Toimitimme niitä oikeusasiamiehelle kantelun yhteydessä oikeusasiamiehen aikaisemmista päätöksistä.
Esim. KHO on viitannut 23.3.2009 T 714 Asiakaslakiin, itsemääräämisoikeuteen:
- 1. pykälän mukaan tarkoitus on edistää mm. asiakaslähtöisyyttä.
- 4 pykälän 2 momentin säännöksen mukaan on otettava huomioon asiakkaan toivomukset, mielipide, etu ja yksilölliset tarpeet.- Tätä päätöstä Kainuun sote/hva ei ole noudattanut mitenkään.
On varmasti Kainuun hva-johdolle jo mukava polkea Jaakon oikeuksia. Nämä saavat varmaan jo niitä "pikkukiksejään", kun kieltävät asiakkailta ja potilailta heidän lakisääteisiä oikeuksia, kiusaavat ja painostavat, eivätkä noudata edes oikeuden päätöksiä.
Jaakon avun tarve on 24/7. Ennen hengityskonevaihetta Jaakolle oli kesällä auttamassa jo 3 työntekijää eli 120 tuntia viikossa henkilökohtaisina avustajina. Jaakolla oli jo tuolloin rollaattori ja pyörätuoli, hengitystä tukeva maskilaite joka vaati enemmän seurantaa/ auttamista tiiviyden, hygienian ja limaisuuden ja puhekyvyn takia, lisäksi oli happirikastin ja lääkkeellinen matkahappi, ravintolisät peg-letkun kautta, lääkejakelua jne. Reikä kaulaan ja nyt avuntarpeeksi on katsottu 30 tuntia kuukaudessa tehty siitäkin kielteinen päätös ennen hallinto-oikeuden 13.6.2023 päätöstä.
Mielivalta on näköjään viranhaltijoiden toimesta sallittua? Emme ole törmänneet näin umpikieroihin edes ilotaloissa, ja nämä ovat muka viran haltijoita.
Lopuksi vielä pisteenä i:n päälle:
Sallamari Saarijärvi uhkailee Kainuussa hyvinvointialueen asukkaita sosiaali- ja terveyspalvelujen kantelu- ja hallintoriita-asioissa oikeudenkäynti- ja asiainhoitokuluilla ja vaati niitä nyt esim. Jaakon valitusten takia hallinto-oikeudelta 5.6.2023: "korvaamaan Kainuun hyvinvointialueelle asiassa aiheutuneet oikeudenkäynti- ja asiainosaiskulut".
Eduskunnan oikeusasiamies ei ota tässä vaiheessa kantaa, koska kantelu liittyy hallinto-oikeudessa parhaillaan vireillä olevaan asiaan ja hallinto-oikeus käsittelee asian ensisijaisena viranomaisena (esittelijäneuvos Tapio Räty 24.7.2023).
THL: "Kotona asuvalle hengityshalvauspotilaalle sairaala maksaa ylläpitokorvausta."
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ohjeistanut kotihoidon ylläpitokorvauksen maksamisen.
Tämä THL:n vammaispalvelujen käsikirjan ohje kotona asuvan ylläpitokorvauksesta luulisi olevan tarpeeksi selvää tekstiä Kainuun hva:n terveysjohtaja Ritva Kanervolle ja hallintolakimies Sallamari Saarijärvelle?
Hengityshalvausstatuksella oleva ihminen on oikeutettu kotihoidon ylläpitokorvaukseen jos asuu kotona yms., ei ole tai asu sairaalassa!
Kainuun sote/hva on ohjeistanut, että kotona asuvien kulukorvaus korvaa: "muut kotona tarvittavat tarvikkeet, vuodevaatteet, valaistus, siivous, lämpö ja hoidossa tarvittava sähkö sekä potilaan ruokailu sisältyvät kotihoidon ylläpitomaksuun…"
- Eipä näköjään Jaakolla 1.8.2019 lähtien???
Kainuun hva ja hallintolakimies Sallamari Saarijärvi yrittävät edelleen kieltää Jaakolta hengityshalvausstatuksella olevan potilaan kotihoidon ylläpitokorvauksen hallintoriita-asiassa.
- Heidän mielestä Kainuun hva:lla on varmaan Saarijärven korostamaan itsehallintoon liittyen tässäkin asiassa Kainuun hva:n oma laki???
Sallamari Saarijärvi kirjoittaa hallinto-oikeudella 29.6.2023, että Kainuun sote 15.3.2019 päätöksen jälkeen "linjannut tämän seurauksena että ylläpitokorvauksen maksaminen lakkaa 1.8.2019 lukien (Saarijärvi on kirjoittanut että "2029", mitäs tämä tarkoittaa🤣), koska ylläpitokorvauksen maksamiselle ei ole enää ollut perusteita".
- Se peruste on, että asuu kotona. Ei ole sairaalassa.
Tämä on sitä samaa harhaluulojen luokkaa, kuin mitä sote-johtaja Maire Ahopelto vastasi useiden vaatimusten jälkeen 12/2019 kirjeessään ilman valituskelpoista päätöstä, että kotihoidon ylläpitokorvaus lakkasi, koska Jaakon "olisi pitänyt siirtyä sairaalahoitoon".
- Mutta kun ei siirtynyt, kyllä on jo luulosairaat asialla?
Lisäksi Ritva Kanervo toteaa 2019 asiassa annetussa ensimmäisessä päätöksessä 14.10.2022 (jonka antoi ilman valitusosoitetta), että kotihoidon ylläpitokorvaus maksetaan "jokaisesta kotona toteutetusta hoitovuorokaudelta".
- No eikö Jaakkoa ole muka myös hoidettu kotona myös 1.8.2019 lähtien? Hän on itse joutunut kustantamaan auttamisensa kotonaan.
- THL: ”Kotona asuville maksetaan…”, niin se kyllä vääntyy näillä umpikieroilla joksikin muuksi…
Ritva Kanervo joutui antamaan pakosta päätöksen kirjallisena 14.10.2022. Se annettiin vasta kun oikeusasiamies Petri Jääskeläinen edellytti valituskelpoisen päätöksen antamista asiasta kesäkuussa 2022. Kainuun soten heinäkuun 2019 päätöksestä, kun katkaisivat yllättäen Jaakon kotihoidon ylläpitokorvauksen, ja eivät antaneet siitä valituskelpoista päätöstä.
Tälläkin toimenpiteellä Kainuun sote yritti taloudellisesti painostaa Jaakkoa sairaalahoitoon, koska esim. sähkökulut ympärivuorokautisesta laitteistosta ovat hyvin suuret.
- Ritva Kanervon päätöksessä 14.10.2022 ei ollut edelleenkään valitusosoitetta, josta eduskunnan oikeusasiamies moitti Kainuun sotea nyt kesäkuussa 2023 ja piti myös käsittelyaikaa Kainuun hva:ssa ylipitkänä: kesti noin 5 kuukautta, kun ne pitäisi antaa kiireellisinä 3 kuukauden sisällä. Että näin tämä yhteisö toimii kainuulaisten hyväksi, täysin sairasta ihmisten kiusaamista.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden 13.6.2023 päätöksen mukaan myös vastuu kotihoidosta on Kainuun hva:lla/ keskussairaalalla: "Hengityshalvauspotilaan ollessa kotihoidossa asiassa on silti juridisesti kysymys kotona annettavasta laitoshoidosta. Kotihoidossa oleva hengityshalvauspotilas on edelleen sairaalan vastuulla."
Kainuun sote/hva ei ole hoitanut tätä vastuutaan Jaakon kotihoidosta 15.3.2019 lähtien? Eivätkä he ole maksaneet kenellekään palkkaa Jaakon avun tarpeesta 24/7, kun saivat työsuhteet lopetettua 15.3.2019 päätöksen jälkeen ja osan siirrettyä muihin vajaisiin kotihoitorinkeihin. Kainuun sote/hva on käyttänyt ilmaista työvoimaa 15.3.2019 päätöksensä jälkeen Jaakon kotihoidon turvaamiseksi. Jaakko on joutunut kustantamaan itse ympärivuorokautisen auttamisensa.
Kainuun sote siirsi työntekijöitä Jaakon kotihoitoringistä 2018-19 mm. muihin vajaisiin kotihoitorinkeihin Korholanmäelle, Vuokattiin, Kajaanin Teppanaan, osa myös lähti muualle, vaihtoi alaa ja loput työsuhteet Kainuun sote lopetti. Jaakko jätettiin Kainuun soten toimesta heitteille, vaikka Kainuun sotella on vastuu myös Jaakon kotihoidon järjestämisestä em. hallinto-oikeuden 13.6.2023 päätöksenkin mukaan.
Kainuun hva estää Jaakolta kotona asumisen tuen
Jaakolla ei ole myöskään mahdollista saada hengityshalvausstatuksella mm. Kelan eläkkeensaajan kuntoutustukea ja asumistukea. Kotihoidon ylläpitokorvaus kattaisi myös asumiskulujakuluja (THL:n ohje).
Suoraan sanoen tällaiset viranhaltijat eivät ole ihmisiä varten Kainuun hva:ssa. Jokainen voi päätellä, mitä varten nämä "paskat" ovat. He estävät toiminnallaan näin Jaakkoa hakemasta ja saamasta myös Kelan etuuksina myönnettäviä tukia. Tarkoitus on ollut vain kiristää ja painostaa Jaakkoa myös taloudellisesti sairaalahoitoon.
Suomessa on viranhaltijoiden harjoittama mafia, esim. Kainuun hva:een Sallamari Saarijärvi kieltäytyy em. lausunnossaan noudattamasta hallinto-oikeuden päätöksiä Jaakon kohdalla. Tähän mielivaltaiseen toimintaan eivät puutu valvovat viranomaiset eikä hallinto-oikeus, vaikka he voisivat velvoittaa päätösten noudattamista esim. uhkasakoilla.
Jos Suomen perustuslain vastainen viranhaltijoiden mielivalta on sallittua, niin silloin se on sallittua myös muilla.
Tässä liitteenä THL:n ohje kotona asuvan ylläpitokorvauksesta ja rajaus Kelan etuuksiin (2 kuvaa).