Kainuun hyvinvointialue ei noudata Lakia potilaan asemasta ja oikeuksista
03.08.2023
Kainuun hyvinvointialue ei noudata vaikeasti vammautuneiden kohdalla edes Lakia vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista
1 §
Lain tarkoitus
Tämän lain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä.
- Kainuun sote/ hva on käyttänyt mielivaltaa, Jaakon kohtelu ei ole ollut tätä Kainuun soten 15.3.2019 tekemän päätöksen jälkeen.
2 §
Vammainen henkilö
Vammaisella henkilöllä tarkoitetaan tässä laissa henkilöä, jolla vamman tai sairauden johdosta on pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista.
3 §
Vastuu palvelujen ja tukitoimien järjestämisestä
Hyvinvointialueen on huolehdittava siitä, että vammaisille tarkoitetut palvelut ja tukitoimet järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisina kuin hyvinvointialueella esiintyvä tarve edellyttää. (8.7.2022/608)
Tämän lain mukaisia palveluja ja tukitoimia järjestettäessä on otettava huomioon asiakkaan yksilöllinen avun tarve. (19.12.2008/981)
- Kainuun sote/hva ei ole noudattanut tätä lain kohtaa Jaakon avun tarpeen osalta, asiakkaan yksilöllinen avun tarve.
4 §
Lain suhde muuhun lainsäädäntöön (19.12.2008/981)
Tämän lain mukaisia palveluja ja tukitoimia järjestetään, jos vammainen henkilö ei saa riittäviä ja hänelle sopivia palveluja tai tukitoimia muun lain nojalla.
- Kainuun sote on kieltäytynyt Jaakon kotihoidon järjestämisestä 15.3.2019 omalla päätöksellään.
- Jaakko jätettiin heitteille. Hänellä olisi ollut oikeus palveluihin ja tukitoimiin viimekädessä tämän lain perusteella.
6 § (8.7.2022/608)
Elinolojen kehittäminen
Hyvinvointialueen ja kunnan on edistettävä ja seurattavavammaisten henkilöiden elinoloja sekä pyrittävä toiminnallaan ehkäisemään epäkohtien syntymistä ja poistamaan haittoja, jotka rajoittavat vammaisen henkilön toimintamahdollisuuksia ja osallistumista.
- Kainuun sote/hva ei ole noudattanut edes tätä lain kohtaa.
7 §
Palvelujen kehittäminen
Kunnan ja hyvinvointialueen on huolehdittava siitä, että niiden yleiset palvelut soveltuvat myös vammaiselle henkilölle. (8.7.2022/608)
Vammaisuuden perusteella järjestettäviä palveluja ja tukitoimia kehittäessään hyvinvointialueen tulee ottaa huomioon vammaisten henkilöiden esittämät tarpeet ja näkökohdat. (8.7.2022/608)
Vammaista henkilöä on palveltavaja palveluja järjestettävä ottaen huomioon hänen äidinkielensä.
- Kainuun sote/hva ei ole 'palvellut' Jaakkoa 15.3.2019 lähtien.
8 §
Vammaisille tarkoitetut palvelut
Hyvinvointialueen on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, päivätoimintaa, henkilökohtaista apua sekä palveluasuminen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Hyvinvointialueella ei kuitenkaan ole erityistä velvollisuutta palveluasumisen eikä henkilökohtaisen avun järjestämiseen, jos vaikeavammaisen henkilön riittävää huolenpitoa ei voida turvata avohuollon toimenpitein. (8.7.2022/608)
- Jaakon kohdalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on todennut päätöksissään 21.10.2020 (saanut lain voiman) ja 13.6.2023 samasta asiasta, että "päivittäinen avun tarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein"!!!
- Kainuun sote/hva ei ole noudattanut tätä 15.3.2019 lähtien!!!
- Eikä hallinto-oikeus ole ottanut tätä huomioon, kun kieltäytyi päätöksessään 13.6.2023 palveluasumisen järjestämisestä Jaakon kotiin. Jaakko tarvitsee tilanteessaan avohuollon palveluina palvelukokonaisuuden, joka sisältää kotisairaanhoidon sisältävän palveluasumisen ja henkilokohtaisia avustajia 24/7.
- Hallinto-oikeuden päätöksestä haetaan valituslupaa KHO:lta.
8 c § (19.12.2008/981)
Henkilökohtainen apu
Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan tässä laissa vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella:
1) päivittäisissä toimissa;
2) työssä ja opiskelussa;
3) harrastuksissa;
4) yhteiskunnallisessa osallistumisessa; tai
5) sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä.
Henkilökohtaista apua järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua suoriutuakseen 1 momentissa tarkoitetuista toiminnoista eikä avun tarve johdu pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista.
Henkilökohtaista apua on järjestettävä päivittäisiä toimia, työtä ja opiskelua varten siinä laajuudessa kuin vaikeavammainen henkilö sitä välttämättä tarvitsee.
- Jaakon kohdalla eivät ole kirjanneet päivittäisissä toimissa auttamista, eivät ole lisänneet sitä vaatimuksista huolimatta (viestit Tarja Pääkkösen kanssa on teille toimitettu).
8 d § (19.12.2008/981)
Henkilökohtaisen avun järjestäminen (8.7.2022/608)
Henkilökohtaisen avun tuottamistavoista päätettäessä ja henkilökohtaista apua järjestettäessä hyvinvointialueen on otettava huomioon vaikeavammaisen henkilön oma mielipide ja toivomukset sekä palvelusuunnitelmassa määritelty yksilöllinen avun tarve ja elämäntilanne kokonaisuudessaan.
Hyvinvointialue voi järjestää henkilökohtaista apua: (8.7.2022/608)
1) korvaamalla vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset työnantajan maksettavaksi kuuluvine lakisääteisine maksuineen ja korvauksineen sekä muut kohtuulliset avustajasta aiheutuvat välttämättömät kulut;
2) antamalla vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluiden hankkimista varten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetussa laissa (569/2009) tarkoitetun palvelusetelin, jonka arvo on kohtuullinen; taikka (30.12.2014/1309)
-Kainuun sote/hva, viimeksi Sallamari Saarijärvi on kieltäytynyt noudattamasta hallinto-oikeuden 21.10.2020 ja 13.6.2023 päätöksiä lausunnossaan 29.6.2023: Jaakon "päivittäisen avun tarpeen turvaamista avohuollon toimenpitein".
- Tämä palvelusetelimenettely ei edellytä vammaiselta mitään laitoshoito ("aikaa vaativaa projektia"/ Olli-Pekka Koukkari, eikä sitä, että Kainuun hva päättäisi mielivallallaan, koska Jaakko pääsisi kotiinsa ja saisi avohuollon palveluja. Tämä akka Sallamari Saarijärvi viimeksi 29.6.2023 yrittää saada näin vaatiessaan Jaakon pakkohoitoon.
- Avohuollon toimenpiteet, palvelusetelit eivät edellytä mitään tällaista.
3) hankkimalla vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluita julkiselta tai yksityiseltä palvelujen tuottajalta tai tuottamalla palvelun itse taikka sopimuksin yhdessä yhden tai useamman hyvinvointialueen kanssa. (8.7.2022/608)
- Ostopalvelusopimuksesta tai erillissopimuksesta olisi pitänyt neuvotella ja sopia ennen Kainuun soten 15.3.2019 päätöstä.
Edellä 2 momentin 1 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa vaikeavammaista henkilöä on tarvittaessa ohjattava ja autettava avustajan palkkaukseen liittyvissä asioissa.
Edellä 2 momentin 1 kohdassa tarkoitettuna henkilökohtaisena avustajana ei voi toimia vaikeavammaisen henkilön omainen tai muu läheinen henkilö, ellei sitä erityisen painavasta syystä ole pidettävä vaikeavammaisen henkilön edun mukaisena.
9 § (19.12.2008/981)
Taloudelliset tukitoimet
Vammaiselle henkilölle korvataan hänen vammansa tai sairautensa edellyttämän tarpeen mukaisesti kokonaan tai osittain kustannukset, jotka hänelle aiheutuvat tämän lain tarkoituksen toteuttamiseksi tarpeellisista tukitoimista sekä ylimääräiset kustannukset, jotka aiheutuvat vamman tai sairauden edellyttämän vaatetuksen ja erityisravinnon hankkimisesta. Päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa tarvittavien välineiden, koneiden ja laitteiden hankkimisesta aiheutuneista kustannuksista korvataan puolet. Vakiomalliseen välineeseen, koneeseen tai laitteeseen tehdyt vamman edellyttämät välttämättömät muutostyöt korvataan kuitenkin kokonaan.
Hyvinvointialueen on korvattava vaikeavammaiselle henkilölle asunnon muutostöistä sekä asuntoon kuuluvien välineiden ja laitteiden hankkimisesta hänelle aiheutuvat kohtuulliset kustannukset, jos hän vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee näitä toimenpiteitä suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Hyvinvointialueella ei kuitenkaan ole erityistä velvollisuutta kustannusten korvaamiseen, jos vaikeavammaisen henkilön riittävää huolenpitoa ei voida turvata avohuollon toimenpitein. (8.7.2022/608)
Lisäksi erikseen on nostettu palvelujen/ työntekijöiden kustannusten korvaaminen hallinto-oikeuteen
Kustannusten korvaamisesta palvelujen osalta, joihin ihmisillä olisi putänyt olla oikeus, on KHO:n myönteisiä päätöksiä asiakkaiden kannalta. Jaakon kohdalla Kainuun soten vastuu kotihoidosta on todettu 13.6.2023 päätöksessä. Tämä vastuu sisältää myös työntekijät 24/7.
- Hallinto-oikeus on todennut jo 21.10.2020, että päivittäinen avun tarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein.
- Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ei ole hyväksynyt työntekijöiden kustannusten korvausvaatimusta Jaakon päivittäisen avun tarpeen turvaamisesta 26.6.2023 päätöksessään. Päätöksestä haetaan valituslupaa KHO:sta.
Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä hyväksyttävistä kustannuksista sekä muista 1 ja 2 momentissa tarkoitetun korvauksen määräytymiseen vaikuttavista seikoista.
10 §
Yksityiskohtainen sääntely
Tarkemmat perusteet palvelujen ja tukitoimien saamiselle säädetään asetuksella.
2 momentti on kumottu L:lla 23.
11 §
Tutkimukset
- Hallinto-oikeuden 13.6.2023 päätöksen mukaan Kainuun hva:lla ja vammaispalveluilla on riittävät tiedot Jaakon terveydentilasta, päivittäisestä avun tarpeessa ja tukitoimista.
12 § (8.7.2022/608)
Yhteistyö
Hyvinvointialueen ja kunnan tulee vammaisten henkilöiden olosuhteiden edistämiseksi toimia yhteistyössä eri viranomaisten, laitosten, vammaisjärjestöjen sekä muiden sellaisten yhteisöjen kanssa, joiden toiminta läheisesti liittyy vammaisten henkilöiden elinoloihin.
- Kainuun sote/hva ei ole ottanut mitenkään huomioon esim. Kynnys ry:n juristien Terhi Toikkasen ja Mika Välimaan kannanottoja, niitä on Kainuun sotelle toimitetut.
- Eikä myöskään Hengityksen tuki ry:n kannanottoihin. Vammaispalvelujen Tarja Pääkkönen/ Tiina Kiiltomäki ovat olleet yhteydessä mm. Ilka Haarniin ja ovat kuulleet, että myös henkilökohtaisilla avustajilla on turvattu hengistyslaitetta käyttävien ihmisten työntekijätarve!!!
Kainuun sote/hva käyttää mielivaltaa jopa lainsäädännön tulkinnoissaan, eivätkä noudata edes hallinto-oikeuden päätöksiä.