Kainuun sote-kuntayhtymä estää vammaisilta subjektiivisten oikeuksien toteutumista
Päivitetty 10.12.2021
Kainuun sote ja Sotkamon kunta ovat estäneet vaikeasti vammautuneen Jaakon subjektiivisten oikeuksien toteutumisen keväästä 2019 lähtien. Jaakolla on oikeus asua ja elää kotonaan. Samalla hänellä on subjektiivinen oikeus saada vaikeavammaisena riittävät palvelut myös kotiinsa.
Jaakolla on vammaisen status (vuodesta 2015 lähtien) ja samalla myös vammaisen oikeudet, vaikka hän tarvitsee hengitystä tukemaan hengityskonetta.
Kainuun sote-kuntayhtymässä mm. vammaispalveluista vastaavat Anna-Liisa Kainulainen, Tarja Pääkkönen, Tiina Kiiltomäki ja Maarit Rautiainen ovat estäneet Jaakon subjektiivisten oikeuksien toteutumisen.
Lisäksi Kainuun sote ei noudata Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöstä 21.10.2020. Hallinto-oikeuden päätös on on tullut voimaan, se on saanut ns. lainvoiman. Kainuun sote tietää, että Jaakon henkilökohtaisen avun tarve on ympärivuorokautinen 24/7, ja hallinto-oikeden päätöksenkin mukaan päivittäinen avun tarve voidaan turvata avohuollon palveluilla.
Oikeusasiamiehen ratkaisun mukaan vaikeavammaisen palvelut tulee mm. mitoittaa sellaiseksi, että vaikeavammainen henkilö saa sillä tosiasiassa välttämättömän avuntarpeensa turvattua. Kunta ei saa estää tai kaventaa yksittäisen vammaisen henkilön subjektiivisen oikeuden toteutumista.
Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu Kynnys ry:n kanteluun palvelusetelien arvosta
Vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry teki 20.8.2020 eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun palvelusetelien arvojen määrittämisen lainmukaisuudesta. Kantelu tehtiin, koska palvelusetelien arvoja ei ole useissa Suomen kunnissa tarkistettu vuosiin, vaikka palveluntuottamisesta aiheutuneet kustannukset ovat nousseet. Tämän seurauksena vaikeavammaisten henkilöiden oikeus henkilökohtaiseen apuun vaarantuu.Vastauksessaan kanteluun eduskunnan oikeusasiamies katsoi, että palvelusetelin arvon kohtuullisuuden kyseenalaistaminen on perusteltua ja palvelusetelin arvon pysyminen riittävänä ja kohtuullisena edellyttää sen arvon säännöllistä seuraamista ja tarkistamista tarvittaessa.
Oikeusasiamies muistuttaa, että kun kysymys on kunnan lakisääteisestä tehtävästä ja asiakkaan subjektiivisen oikeuden, kuten henkilökohtaisen avun, toteutumisesta, kunnan on huolehdittava siitä, että vaikeavammaiselle henkilöllä on mahdollisuus saada palveluja siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin, kuin häntä koskevassa päätöksessä on päätetty. Silloin kun kunta on järjestänyt palvelun palvelusetelillä, sen on huolehdittava siitä, että palvelu täyttää asiakkaalle tehdyn päätöksen ja palvelusuunnitelman mukaisesti tarvittavan palvelun. Kunta ei voi vapautua järjestämisvastuustaan siirtämällä vastuun kokonaisuudessaan palvelusetelin tuottajalle, vaan kunnan tulee palvelunjärjestäjänä seurata ja valvoa osaltaan palvelun tosiasiallista toteutumista.
Sekä vammaispalvelulaissa että palvelusetelilaissa edellytetään, että palvelusetelin arvon on oltava kohtuullinen. Oikeusasiamiehen näkemyksen mukaan vaatimus arvon kohtuullisuudesta pitää sisällään sen, että palvelusetelin arvon riittävyys tulee kustannusten noustessa ja tarpeen tullen muutoinkin tarkistaa. Myös perustuslain säännökset edellyttävät palvelusetelin arvon riittävyyden seurantaa ja sen tarkistamista tarvittaessa.
Oikeusasiamiehen ratkaisukäytännössä on todettu, että palvelusetelin arvo tulee mitoittaa sellaiseksi, että vaikeavammainen henkilö saa sillä tosiasiassa välttämättömän avuntarpeensa turvattua. Vaikka kunnalla on oikeus päättää palvelujen järjestämistavasta, ei valittu järjestämistapa saa estää tai kaventaa yksittäisen vammaisen henkilön subjektiivisen oikeuden toteutumista.
Eduskunnan oikeusasiamies pitää tärkeänä, että sosiaali- ja terveysministeriö on aloittanut toimenpiteet valvonnan ja ohjauksen tehostamiseksi sekä painottaa aluehallintovirastojen roolia palvelusetelien arvojen kohtuullisuuden seuraamisessa kunnissa niin, että palvelusetelin arvon riittävyys ja kohtuullisuus voitaisiin jatkossa turvata paremmin.
Eduskunnan oikeusasiamies on saattanut vastauksensa myös sosiaali- ja terveysministeriön tietoon ja pyytää ministeriötä ilmoittamaan päätöksestään kaikille aluehallintovirastoille, Valviralle ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä ilmoittamaan vuoden loppuun mennessä, mitä havaintoja aluehallintovirastojen valvonnassa ja ohjauksessa on tehty kuntien henkilökohtaisen avun palvelusetelin arvon riittävyydestä ja minkälaisiin lisätoimenpiteisiin asiassa on mahdollisesti ryhdytty. Samalla ministeriötä pyydetään arvioimaan aluehallintovirastojen mahdollisten toimenpiteiden riittävyyttä asiassa.
Lisätietoja: Mika Välimaa, lakimies Kynnys ry, Assistentti.info mika.valimaa@kynnys.fi
Myös sairauden takia vammautuneille vammaisten oikeudet ovat subjektiivisia oikeuksia
Vammaispalvelulaki on ensisijainen muuhun vammaisten erityisoikeuksia koskevaan lainsäädäntöön nähden. Sairauden takia vammautuneen palveluja täydennetään vammaispalvelulain lisäksi tarvittaessa muun lainsäädännön turvaamilla palveluilla: "Palveluita täydennetään muun lainsäädännön avulla, mikäli vaikeavamaisen palvelutarve sitä vaatii."
Vammaispalvelulain 1.9.2009 muutoksista korostettiin mm. asiakkaan oikeuksia: palvelutarpeen selvittäminen määräajassa, yksilöllisen palvelusuunnitelman laatimisvelvoite sekä erityisesti päätöksenteko ilman viivytyksiä. Henkilökohtainen apu on myös määritelty subjektiiviseksi oikeudeksi.
Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä (1 §).
Vammaisella henkilöllä tarkoitetaan laissa henkilöä, jolla vamman tai sairauden johdosta on pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista.
Kunnan on huolehdittava siitä, että vammaisille tarkoitetut palvelut ja tukitoimet järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisina kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää (3 §).
Vammaispalvelulain mukaiset palvelut jaetaan määrärahasidonnaisiin ja subjektiivisiin oikeuksiin. Asiakkaan subjektiivinen oikeus saada palvelu tarkoittaa sitä, että kunnalla on ehdoton velvollisuus järjestää palvelu, mikäli asiakas täyttää laissa tai asetuksessa mainitut palvelun myöntämisedellytykset.
- Tämänkin Kainuun sote, sos.työntekijät Tarja Pääkkönen, Tiina Kiiltomäki ja esimies Anna-Liisa Kainulainen ovat myöntäneet Jaakon kohdalla. Mutta he katsovat vaikeavammaisen kohdalla että 30 tuntia kuukaudessa riittää, kun avuntarve on kriittinen eli ympäri vuorokauden 24/7. Näin Kainuun soten paskat toimivat ja jättävät vammaisia ihmisiä oman onnensa nojaan vastaamaan tarvitsemastaan avusta.
Osa vammaispalvelulain mukaisista palveluista on tarkoitettu erityisesti vaikeavammaiselle henkilölle. Laki turvaa vaikeavammaiselle henkilölle oikeuden saada henkilökohtaista apua päivittäisiin toimiin sekä kotona että sen ulkopuolella (juristi Minna Kaipainen).
Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista
Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:
1 §
Lain tarkoitus
Tämän lain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä.
2 §
Vammainen henkilö
Vammaisella henkilöllä tarkoitetaan tässä laissa henkilöä, jolla vamman tai sairauden johdosta on pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista.
3 §
Vastuu palvelujen ja tukitoimien järjestämisestä
Kunnan on huolehdittava siitä, että vammaisille tarkoitetut palvelut ja tukitoimet järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisina kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää.
Tämän lain mukaisia palveluja ja tukitoimia järjestettäessä on otettava huomioon asiakkaan yksilöllinen avun tarve. (19.12.2008/981)
3 a § (19.12.2008/981)
Palvelutarpeen selvittäminen ja palvelusuunnitelma
Tämän lain mukaisten palvelujen ja tukitoimien tarpeen selvittäminen on aloitettava viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä sen jälkeen, kun vammainen henkilö taikka hänen laillinen edustajansa tai omaisensa, muu henkilö tai viranomainen on ottanut yhteyttä sosiaalipalveluista vastaavaan kunnan viranomaiseen palvelujen saamiseksi.
Vammaisen henkilön tarvitsemien palvelujen ja tukitoimien selvittämiseksi on ilman aiheetonta viivytystä laadittava palvelusuunnitelma siten kuin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain (812/2000) 7 §:ssäsäädetään. Palvelusuunnitelma on tarkistettava, ja palveluntarpeessa tai olosuhteissa tapahtuu muutoksia sekä muutoinkin tarpeen mukaan.
Tämän lain mukaisia palveluja ja tukitoimia koskevat päätökset on tehtävä ilman aiheetonta viivytystä ja viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun vammainen henkilö tai hänen edustajansa on esittänyt palvelua tai tukitointa koskevan hakemuksen, jollei asian selvittäminen erityisestä syystä vaadi pitempää käsittelyaikaa.
4 §
Lain suhde muuhun lainsäädäntöön (19.12.2008/981)
Tämän lain mukaisia palveluja ja tukitoimia järjestetään, jos vammainen henkilö ei saa riittäviä ja hänelle sopivia palveluja tai tukitoimia muun lain nojalla.
- Kainuun sote ja keskussairaala vaati itselleen vastuuvapauden Jaakon kotihoidosta 15.3.2019. Sen jälkeen kun umpikiero lääkäri ja terveysjohtaja Esa Ahonen ei pystynytkään käyttämään pakkokeinoja Jaakon saamiseksi osastohoitoon, tekemällä myös salaista pakkokeinoarviotaan kotikäynnillä 6.3.2019, ja sen jälkeen kun Kainuun sote päätti 15.3.2019 lopettaa omalla yksipuolisella päätöksellä Jaakon kotihoitoringin painostaakseen Jaakon osastohoitoon silläkin tavalla. Näin umpikierot toimivat Kainuun sotessa.
Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) 1 §:ssä tarkoitetulle henkilölle järjestetään kuitenkin hänen vammaisuutensa edellyttämiä palveluja ja tukitoimia ensisijaisesti tämän lain nojalla siltä osin kuin ne ovat hänen palveluntarpeeseensa nähden riittäviä ja sopivia sekä muutoinkin hänen etunsa mukaisia. (19.12.2008/981)
Sen estämättä, mitä 1 momentissa on säädetty, voidaan vammaiselle henkilölle antaa tämän lain mukaisia palveluja tai taloudellisia tukitoimia, jos 1 momentissa tarkoitetun muun lain nojalla annettavan palvelun tai etuuden saaminen viivästyy.
5 § (29.12.2009/1718)
Suunnittelu ja rahoitus
Tässä laissa tarkoitettuun kunnan järjestämään toimintaan sovelletaan sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksesta annettua lakia (733/1992) sekä kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annettua lakia (1704/2009), jollei lailla toisin säädetä.
L sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksesta 733/1992 (voimassa 31.12.2022 saakka) on kumottu L:lla sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta 616/2021, joka on voimassa 1.1.2023 alkaen. L kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta 1704/2009 (voimassa 31.12.2022 saakka) on kumottu L:lla kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta 618/2021, joka on voimassa 1.1.2023 alkaen.
6 §
Elinolojen kehittäminen
Sosiaalilautakunnan ja kunnan muiden viranomaisten on edistettävä ja seurattava vammaisten henkilöiden elinoloja sekä pyrittävä toiminnallaan ehkäisemään epäkohtien syntymistä ja poistamaan haittoja, jotka rajoittavat vammaisen henkilön toimintamahdollisuuksia ja osallistumista.
- Kainuun sotella on ollut ns. haittaohjelma päällä siitä lähtien kun Jaakko sai ALS-diagnoosin. Ensin yritettiin painostaa tekemään hoidonrajauksia, että olisi kuollut lokakuussa 2017. Sen jälkeen on yritetty uhkailla pakkokeinoilla ja painostaa sairaalahoitoon, samassa tavoitteessa päästä ihmisestä eroon että sote-kuntayhtymä säästäisi. Myös nyt koronapandemian aikana, kun Kajaanin keskussairaalan osastoilla ja Sotkamon terveyskeskuksen vuodeosastolla on koronaa.
7 §
Palvelujen kehittäminen
Kunnan on huolehdittava siitä, että kunnan yleiset palvelut soveltuvat myös vammaiselle henkilölle.
Vammaisuuden perusteella järjestettäviä palveluja ja tukitoimia kehittäessään kunnan tulee ottaa huomioon vammaisten henkilöiden esittämät tarpeet ja näkökohdat.
Vammaista henkilöä on palveltava ja palveluja järjestettävä ottaen huomioon hänen äidinkielensä.
8 §
Vammaisille tarkoitetut palvelut
Vammaiselle henkilölle annetaan kuntoutusohjausta ja sopeutumisvalmennusta sekä muita tämän lain tarkoituksen toteuttamiseksi tarpeellisia palveluja. Näitä palveluja voidaan antaa myös vammaisen henkilön lähiomaiselle tai hänestä huolehtivalle taikka muutoin läheiselle henkilölle.
Kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, päivätoimintaa, henkilökohtaista apua sekä palveluasuminen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Kunnalla ei kuitenkaan ole erityistä velvollisuutta palveluasumisen eikä henkilökohtaisen avun järjestämiseen, jos vaikeavammaisen henkilön riittävää huolenpitoa ei voida turvata avohuollon toimenpitein. (19.2.2010/134)
Huom: -Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on todennut jo 21.10.2020, että Jaakon riittävä päivittäin huolenpito voidaan turvata avohuollon palveluilla. Tätä hallinto-oikeuden voimaan tullutta päätöstäkään Kainuun soten em. viranhaltijat eivät noudata.
Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä kuntoutusohjauksen ja sopeutumisvalmennuksen sisällöstä sekä kuljetuspalvelujen ja palveluasumisen sisällöstä ja järjestämisestä. (19.12.2008/981)
8 b § (22.12.2006/1267)
Päivätoiminta
Vammaisten henkilöiden päivätoimintaan kuuluu kodin ulkopuolella järjestettyä itsenäisessä elämässä selviytymistä tukevaa ja sosiaalista vuorovaikutusta edistävää toimintaa.
Päivätoimintaa järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään työkyvytöntä henkilöä, jolla vamman tai sairauden aiheuttaman erittäin vaikean toimintarajoitteen vuoksi ei ole edellytyksiä osallistua sosiaalihuoltolain (710/1982) 27 e §:ssä tarkoitettuun työtoimintaan ja jonka toimeentulo perustuu pääosin sairauden tai työkyvyttömyyden perusteella myönnettäviin etuuksiin.
Päivätoimintaa on järjestettävä mahdollisuuksien mukaan siten, että vaikeavammainen henkilö voi osallistua toimintaan viitenä päivänä viikossa tai tätä harvemmin, jos vaikeavammainen henkilö kykenee osallistumaan työtoimintaan osa-aikaisesti tai siihen on muu hänestä johtuva syy.
8 c § (19.12.2008/981)
Henkilökohtainen apu
Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan tässä laissa vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella:
1) päivittäisissä toimissa;
2) työssä ja opiskelussa;
3) harrastuksissa;
4) yhteiskunnallisessa osallistumisessa; tai
5) sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä.
Henkilökohtaisen avun tarkoitus on auttaa vaikeavammaista henkilöä toteuttamaan omia valintojaan 1 momentissa tarkoitettuja toimia suorittaessaan.
Henkilökohtaista apua järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apuasuoriutuakseen 1 momentissa tarkoitetuista toiminnoista eikä avun tarve johdu pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista.
Henkilökohtaista apua on järjestettävä päivittäisiä toimia, työtä ja opiskelua varten siinä laajuudessa kuin vaikeavammainen henkilö sitä välttämättä tarvitsee.
8 d § (19.12.2008/981)
Henkilökohtaisen avun järjestämistavat
Henkilökohtaisen avun järjestämistavoista päätettäessä ja henkilökohtaista apua järjestettäessä kunnan on otettava huomioon vaikeavammaisen henkilön oma mielipide ja toivomukset sekä palvelusuunnitelmassa määritelty yksilöllinen avun tarve ja elämäntilanne kokonaisuudessaan.
Kunta voi järjestää henkilökohtaista apua:
1) korvaamalla vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset työnantajan maksettavaksi kuuluvine lakisääteisine maksuineen ja korvauksineen sekä muut kohtuulliset avustajasta aiheutuvat välttämättömät kulut;
2) antamalla vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluiden hankkimista varten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetussa laissa (569/2009) tarkoitetun palvelusetelin, jonka arvo on kohtuullinen; taikka (30.12.2014/1309)
3) hankkimalla vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluita julkiselta tai yksityiseltä palvelujen tuottajalta tai järjestämällä palvelun itse taikka sopimuksin yhdessä muun kunnan tai muiden kuntien kanssa.
Edellä 2 momentin 1 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa vaikeavammaista henkilöä on tarvittaessa ohjattava ja autettava avustajan palkkaukseen liittyvissä asioissa.
Edellä 2 momentin 1 kohdassa tarkoitettuna henkilökohtaisena avustajana ei voi toimia vaikeavammaisen henkilön omainen tai muu läheinen henkilö, ellei sitä erityisen painavasta syystä ole pidettävä vaikeavammaisen henkilön edun mukaisena.
9 § (19.12.2008/981)
Taloudelliset tukitoimet
Vammaiselle henkilölle korvataan hänen vammansa tai sairautensa edellyttämän tarpeen mukaisesti kokonaan tai osittain kustannukset, jotka hänelle aiheutuvat tämän lain tarkoituksen toteuttamiseksi tarpeellisista tukitoimista sekä ylimääräiset kustannukset, jotka aiheutuvat vamman tai sairauden edellyttämän vaatetuksen ja erityisravinnon hankkimisesta. Päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa tarvittavien välineiden, koneiden ja laitteiden hankkimisesta aiheutuneista kustannuksista korvataan puolet. Vakiomalliseen välineeseen, koneeseen tai laitteeseen tehdyt vamman edellyttämät välttämättömät muutostyöt korvataan kuitenkin kokonaan.
Kunnan on korvattava vaikeavammaiselle henkilölle asunnon muutostöistä sekä asuntoon kuuluvien välineiden ja laitteiden hankkimisesta hänelle aiheutuvat kohtuulliset kustannukset, jos hän vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee näitä toimenpiteitä suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Kunnalla ei kuitenkaan ole erityistä velvollisuutta kustannusten korvaamiseen, jos vaikeavammaisen henkilön riittävää huolenpitoa ei voida turvata avohuollon toimenpitein.