Kainuun hyvinvointialueella terveysjohtaja Ritva Kanervo ei liitä valitusosoitetta päätökseen, johtaja Jukka Lindberg ei vastaa edes kysymyksiin, eikä noudateta edes hallinto-oikeuden päätöksiä
- Tätä asiakaslähtöisyyttä ei noudateta Kainuun hva:n päätöksissä. Tukitoimia ja hoitotiimiä ei ole järjestetty Jaakolle lainsäädännön mukaan 15.3.2019 lähtien.
Eduskunnan oikeusasiamies Maija Sakslin ei korosta mitenkään asiakaslähtöisyyttä tai potilaan oikeuksia Jaakon kohdalla päätöksissään 2020 lähtien, eikä nytkään 2.6.2023.
Hän pitää virheellisenä vain sitä että terveysjohtaja Ritva Kanervo ei liittänyt päätökseensä 14.10.2022 oikaisuvaatimusohjetta. Lisäksi hän vain neuvoo 26.6.2023 päätöksessä yleisesti Kainuun hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindbergiä vastaamaan ihmisten esittämiin kysymyksiin, kun Lindberg ei ole vastannut tähän päivään mennessä 15.9.2022 Jaakon kohteluun ja hallinto-oikeuden 21.10.2020 päätöksen noudattamatta jättämistä koskeviin kysymyksiin.
Tätä Jaakon oikeutta ei kunnioiteta Kainuun sotessa (nyk. hva), eikä sitä kunnioita mm. eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin. Hän ei kunnioita myöskään Lakia potilaan asemasta ja oikeuksista, potilaan oikeuksista ns. vaihtoehtoisiin hoitoratkaisuihin yhteisymmärryksessä potilaan kanssa, jos potilas kieltäytyy sairaalan/ lääkärin tarjoamasta hoidosta.
Jaakon kohdalla Kainuun sote ei ole noudattanut hallinto-oikeuden päätöstä 21.10.2020, jonka mukaan "päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein", kun Kainuun soten vammaispalvelut kieltäytyivät tarjoamasta hänelle palveluja 2019 lähtien, ja kieltäytyvät edelleen 2023.
Kainuun sote/ hva ei ole noudattanut Jaakon samassa asiassa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden 21.10.2020 ja 12.1.2022 antamia päätöksiä. Samasta asiasta on annettu nyt kolmas hallinto-oikeuden päätös 13.6.2023.
- Kainuun sote/ hva ei ole noudattanut velvoitteitaan Jaakon kohdalla 15.3.2019 jälkeen.Lisäksi tämän em. päätöksissä todetun asiakokonaisuuden käsittely Jaakon kohdalla on kestänyt jo 4 vuotta vammaispalvelulain mukaisesta henkilökohtaisesta avusta sosiaalityöntekijä Maarit Rautiaisen täysin kielteisestä viranhaltijapäätöksestä henkilökohtaiseen apuun 9.7.2019.
- Tämä menettely todistaa jo, että Kainuun sote/hva suhtautuu täysin välinpitämättömästä Jaakon oikeuksiin kotona ja hallinto-oikeuden päätöksiin ko. asiassa.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on todennut jälleen päätöksessään 13.6.2023 (dnro 1249/03.04.04.04.27/2022): "Hallinto-oikeus toteaa, että valittaja on edeltä ilmenevän selvityksen perusteella terveydenhuollossa hengityshalvauspotilaaksi määritelty henkilö, ja hän tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa. Vammaispalvelulain säännökset soveltuvat sinänsä myös hengityshalvauspotilaaseen. Valittaja on ollut useita vuosia kotihoidossa omaisen (korjaus: en ole omainen, olen asioita hoitava asiamies/ ystävä/läheinen) antaman avun ja hoidon turvin, mikä lähtökohtaisesti tukee sitä käsitystä, ettei hän ole sellainen vammaispalvelulain 9 pykälän 2 momentissa tarkoitettu vaikeavammainen henkilö, jonka riittävää huolenpitoa ei voitaisi tilanteessa turvata avohuollon toimenpitein …"
-HUOM: Tämä sama asia on todettu jo HAO 21.10.2020, "päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein".
- Näitä päätöksiä Kainuun sote/hva ei ole noudattanut mitenkään.- Mitään suostumusta ja sopimusta ei ole omaishoitajuudesta, vastaamaan yksin Jaakon avuntarvetta ympäri vuorokauden 24/7.
HAO em. 13.6.2023 päätös jatkuu: "Hengityshalvauspotilaan ollessa kotihoidossa asiassa on silti juridisesti kysymys kotona annettavasta laitoshoidosta. Kotihoidossa oleva hengityshalvauspotilas on edelleen sairaalan vastuulla."
- HUOM: Tätä vastuuta Kainuun keskussairaala ei ole hoitanut 15.3.2019 lähtien.
- HUOM: Vammaisuutta ei määritellä lääketieteellisen diagnoosin mukaan (YK:n vammaisten oikeuksien sopimus on kansallisen lainsäädännön yläpuolella ja vaikuttaa myös aikaisempiin oikeuskäytäntöihin/ päätöksiin.- Siinä kaikki "perseennuolijoilta", valitusasiana on maininnut "hengityshalvauspotilaan hoito ja huolenpito", vaikka kysymys on ollut avohuollon palvelukokonaisuuden järjestämisestä Jaakolle kotiin. Siihen on ottanut kantaa myös hallinto-oikeus em. päätöksissään 21.10.2020, 12.1.2022 ja 13.6.2023. Näitä hallinto-oikeuden päätöksiä Kainuun sote/hva ei ole noudattanut tähän päivään menessä.
- Lisäksi kotihoidon ylläpitokorvaus kuuluu palvelupakettiin, mikä kuuluu kotona oleville hengityshalvauspotilaille.
Eduskunnan oikeusasiamiehelle ja hänen sihteeri Konttiselle on laitettu 1.7.2023 viesti:
Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia
Juha-Pekka Konttinen
Kainuun sote valehteli hoitoringin kokoamista ja asioiden hoitamista koskevissa lausunnoissa.
Toteatte vastauksessa 26.6.23 (viite 4.5.2023 ja 6.6.23 vireille tulleet kantelu), että "ei käy ilmi seikkoja, joiden vuoksi asiaa olisi tästä vaiheessa syytä ryhtyä käsittelemään uudestaan".
Tässäpä kertaus, te ette näköjään selvitä mitään?
Asiat ja dokumentit:
- Mainitut liitteet on mainittu jo muissa yhteyksissä.
1. Kainuun sote vaati itselleen vastuuvapauden painostamalla pakkokeinoilla, sähköposti piti laittaa 15.3.2019. He uhkailivat pakkokeinoilla.
- Tämä on Hao päätöksen 13.6.2023 mukaan laiton, "vastuu kotihoidosta on keskussairaalalla".
2. Maire Ahopelto lupasi, että Kainuun sote järjestää työntekijät Jaakon kotiin. Kotiutui 5.12.2017, vajaalla työntekijätiimillä.
- He tekivät sopimuksen, eivät suostuneet ostopalvelusopimukseen tai erillissopimukseen asiakkaan kanssa (2 liitettä).
3. Sairaanhoitaja M L Schroderus todistaa 21.12.17 hoito- ja palvelusuunnitelmassa, että 1) Jaakon tahdon, 2) että työntekijätiimi oli vajaa joulukuussa, kun Jaakko kotiutui.
- Häneltä ei tuolloin kielletty kotiutumista ja työntekijätiimi aloitti ja siihen etsittiin rekryn kautta tarvitaessa työntekijöitä kuten muissakin kotihoitotiimeissä, 15.3.2019 asti?
4. Tästä liitteenä hallintoylilääkäri Esa Ahosen lausunnosta sivu kotikäynniltä 6.3.2019.
- Hänenkin mukaan 1.4.2019 alkaen oli tiedossa 3 Jaakon hoitotiimin työntekijää. Maaliskuussa 2019 oli 4-5. Laski neljään kun Jaana oli tarkoituksella siirretty Jaakon hoitotiimissä Kajaanin Teppanan kotihoitotiimiin.
- Löysimme maaliskuussa 2019 myös omalla lehti-ilmoituksella fysioterapeutti Saristiinan, jonka osoitimme ottamaan yhteyttä Kajaanin keskussairaalan rekryyn. He eivät palkanneet häntä Jaakon kotihoitotiimiin, mutta olisivat palkanneet hänet toiseen kotihoitotiimiin?
- Hän kieltäytyi ja tuli keväällä 2019 Jaakon itsensä palkkaamana töihin Jaakon kotiin. Menikö oikein?
5. Lisäksi nostan tässä esille vielä Jaakon kotihoitotiimin työvuorolistoja syksy 2018 ja varsinkin 2019 aina 15.3. asti.
- Nämä vahvistetut työvuorolistat ja niihin tehdyt muutokset todistavat, että työntekijöitä siirrettiin Jaakon kotihoitoringistä muihin hoitorinkeihin ja muihin tehtäviin. Liitteissä yli 30 siirtoa. Näin vaikutettiin Jaakon kotihoitoringin työntekijätilanteeseen, luotiin sotku joka johti myös, että 3 viikon määräaikaisilla ketjutetuilla työsopimuksilla otetut työntekijät hakeutuivat muualle.
- Liitteinä kopiota Jaakon kotiin vahvistetuista työvuorolistoista ja niihin tehdyistä muutoksista (6 sivua, yli 30 siirtoa). Rekrytointiongelmia oli muissa tiimeissä, se me tiedetään muutenkin. Jaakon kotihoito pistettiin törkeästi kärsimään.
6. Lisäksi pari tekstiviestiä rekrytoiminnasta vastaavalta Maijalta: esimies stressaantunut ja yrittää laittaa Jaakolle tolkun hoitajia, eli täysjärkisiä.
- Ja nyt on syytetty vain asiakasta. Mitä tämä kertoo teistä, varsinkin Maija Sakslinista, AVI:n Pasi Hirvikoskesta/ Maria Siuruasta ja Kainuun sotesta? Menikö niinkuin hyvin Jaakon oikeuksien ja kohtelun suhteen???