Onko Kainuun hva:n terveysjohtajalla näin sairas käsitys ’yhteisymmärryksestä’?

30.03.2023

Onko Kainuunhva / myös terv. joht. Ritva Kanervolla näin sairas käsitys 'yhteisymmärryksestä'. Sitä ovat toistaneet aikaisemmat kollegat ja vammaispalvelujen viranhaltijat, sekä AVI/P-Suomi Pasi Hirvikoski. Myös oikeusasiamies Petri Jääskeläinen ja Maija Sakslin toistavat sitä.🔽


Kainuun soten nykyinen terveysjohtaja Ritva Kanervo toteaa Jaakon asiassa vielä nytkin 14.10.2022 eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläiselle, että asiat on hoidettu 'yhteisymmärryksessä' 15.3.2019 Jaakon kanssa???


Tämä on häneltäkin erittäin törkeä vale.


1) Onko se 'yhteisymmärrystä', että hallintoylilääkäri Esa Ahonen on todennut lausunnossaan 6.3.2019, että Jaakko haluaa on kotonaan. Sitten Kainuun sote yrittää omalla päätöksellään 15.3.2019 painostaa Jaakon osastohoitoon. Onko se yhteisymmärryksessä???


2) Onko se 'yhteisymmärrystä', että Jaakkoa yritettiin painostaa sairaalan osastohoitoon erityisesti maaliskuussa 2019, ja myös ennen sitä ja vielä nyt? He eivät noudata edes hallinto-oikeuden 21.10.2020 päätöstä, jossa todetaan että "päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein".


3) Onko se 'yhteisymmärryksessä' päätetty, että entinen, kuollut terveysjohtaja Kristiina Kananen uhkaili pakkokeinoilla ja jopa hengitystä tukevien laitteiden poisviennillä kotoa jos Jaakko ei heitä tottele ja siirry sairaalaan? Ne on todettu tarkemmin tällä nettisivustollakin.
 


4) Onko se 'yhteisymmärryksessä' tehty, että entinen hallintoylilääkäri Esa Ahonen tekee 6.3.2019 kotikäynnillä salaa laittomia arviota pakkokeinojen käyttämisestä, että saisivat Jaakon sairaalaan. Tämä paljastui meille vasta Olli-Pekka Koukkarin lausunnosta 1.3.2021 (kaksi vuotta myöhemmin, on toimitettu Petri Jääskeläisellekin).


Näin umpikierosti Esa Ahonen/ Kainuun sote toimi asiakkaan kotona, salaa. Lisäksi AVI kielsi nämä heidän suunnitelmat pakkokeinojen käytön somaattisissa sairauksissa, mitä ALS:kin on/ Pasi Hirvikosken lausunto 12/2019.


5) Onko se 'yhteisymmärryksessä', että Kristiina Kananen ja Esa Ahonen yrittivät kaksi kertaa vuonna 2019 huhti-kesäkuussa saada Jaakolle edunvalvojaa "päättämään hoitopaikasta ja hoidosta" (todettu Kajaanin maistraatin kirjeessä). Lisäksi hallintojohtaja Anu Huttunen yritti kieroudessaan maistraatti-keinoa vielä syksyllä 2019, kun näköjään vain hänen oma lääkityksensä ei ollut kohdallaan?


6) Onko se 'yhteisymmärryksessä', että Anu Huttunen ja Kristiina Kananen yrittivät kesäkuussa 2019 tarjota Jaakolle sopimusta, joka on täysin laiton, ja jonka mukaan hän olisi vastannut kaikista hoidon ja hoivan kustannuksista ja järjestelyistä, vastoin mm. asiakasmaksulakia hengityskonetta käyttävien kohdalla?


7) Onko se 'yhteisymmärryksessä', että nämä edellä mainitut Maire Ahopellon lisäksi katkaisivat Jaakon kotihoidon ylläpitokorvauksen elokuussa 2019 yksipuolisella päätöksellä, josta nyt 2022 saimme vasta valituskelpoisen viranhaltijapäätöksen? Senkin katkaisemisella yritettiin taloudellisesti painostaa Jaakkoa sairaalahoitoon.
 


8) Näin "sairaita" he ovat olleet Kainuun sotessa ja he puhuvat muka 'yhteisymmärryksessä' tehdyistä päätöksistä?


Petri Jääskeläinen yhtyi tähän kuoroon


Petri Jääskeläinen nostaa esille lääkäri Olli-Pekka Koukkarin lausunnosta 1.3.2021, että "maaliskuussa 2019 on Jaakon kanssa yhteisymmärryksessä todettu, ettei hän ole valmis siirtymään osasto-olosuhteisiin terveydenhuollon ammattilaisten antamaa hoitoa varten, vaan hänen hoitonsa toteutetaan kotona omaishoitona". Tämä on vale.
 

- Ensiksikin Jaakolla ei ole omaishoitajaa, ei ole koskaan ollut. Eikö tämä tule selväksi, vaikka Koukkari on lääkärinä valehtelemassa asiasta?


Tätä yritetään pakkosyöttää Kainuun sotessa, vaikka KHO:kin on ottanut selvän kannan, että omaishoitajaksi ei voi ketään pakottaa. Sitä ei näköjään ymmärrä edes Petri Jääskeläinen.


1) Onko se yhteisymmärryksessä todettu, kun asiakasta ei kuulla eikä varsinkaan kuunnella päätöksiä tehdessä? Jaakko on ilmaisut tahtonsa olla kotonaan, mm. Esa Ahonen toteaa sen lausunnossaan kotikäynniltä 6.3.2019.
 

Tätä tahtoa Kainuun sote ei halunnut noudattaa hengityslaitetta käyttävän kohdalla, onko se yhteisymmärrystä kun yritetään painostaa uhkailemalla ja painostamalla osastohoitoon?


2) Onko se yhteisymmärryksessä, että Kainuun sote ilmoitti vain päätöksen 15.3.2019 ja osoitti osastopaikkaa? Ja Kristiina Kanasen suunnitelmissa oli tehdä Jaakosta harjoituskappale sairaalan osastolle. Siihen suunnitelmaan otti kielteisen kannan myös Pohjois-Suomen AVI:n Pasi Hirvikoski joulukuun 2019 lausunnossaan. Lausunnon mukaan asia oli siis esillä ja suunnitelmissa.


3) Onko se yhteisymmärryksessä, kun vastuulääkäri Kristiina Kananen yritti jo kesällä 2018 painostaa Jaakkoa osastohoitoon, uhkailemalla pakkokeinoilla ja jopa laitteiden poisviennillä, jos ei suostuisi Kanasen vaatimuksiin? Jaakkoa uhkaileva sähköposti on toimitettu eduskunnan oikeusasiamiehellekin.


4) Onko se yhteisymmärryksessä, kun Jaakon piti Kristiina Kanasen em. uhkailevien puheiden ja sähköpostiviestien takia ryhtyä pitämään talonsa ulko-ovea lukossa päivisinkin, pelon takia? Tälle löytyy todistajia. Ja ulkopuolisten auttajien osalta piti sopia, että eivät avaa ovea Kainuun soten viranhaltijoille em. syistä. 
 

Olemme todistaneet Kristiina Kanasen sähköpostiviesteillä em. asiat. Onko siis muka yhteisymmärryksessä päätetty mitään, Jaakkoa kuuntelemalla. Ei ole.


5) Onko se yhteisymmärryksessä, että Jaakolle tarjottiin tilanteeseen törkeää ja laitonta sopimusta kesäkuun lopussa 2019/ Anu Huttunen? Kun Kainuun sote-kuntayhtymän painostus- ja uhkailutoimet eivät toimineen Jaakkoa kohtaan.


6) Onko se yhteisymmärryksessä, että kun Kainuun sote ei saanut painostettua Jaakkoa osastohoitoon 15.3.2019, niin he yrittivät kolme kertaa maistraatin kautta. Huhtikuussa 2019 he yrittivät hakea Jaakolle edunvalvojaa "päättämään hoitopaikasta ja hoidosta" (tuo todetaan maistraatin kirjeessä). Lisäksi kesäkuussa Esa Ahonen yritti saada Oulun maistraatin kautta lääkärintodistusta, jonka mukaan Jaakko ottaisi itse täyden vastuun hoitonsa järjestelyistä. Syksyllä 2019 hallintojohtaja Anu Huttunen yritti leimata Jaakon lääkityksen vääräksi, vaikka hänen oma lääkityksensä ei taida olla kohdallaan?


Kainuun sote epäonnistui kaikissa näissä yrityksissään. Nämä kaikki perusteet osoittavat, että Kainuun sote-kuntayhtymän, nyk. "hyvinvointialueen" viranhaltijoilla on kieroutunut käsitys 'yhteisymmärryksestä'. 


Ja näitä kieroutuneita näköjään löytyy valehtemaan myös Kainuun sosiaali- ja vammaispalveluista Anna-Liisa Kainulaisen ja Tiina Kiiltomäen johdolla.


Nyt myös Petri Jääskeläinen korostaa em. lausunnossaan tällaista 'yhteisymmärrystä' Olli-Pekka Koukkarin 1.3.2021 lausunnon perusteella. Valvovana viranhaltijana hänen pitäisi pystyä muuhunkin kuin vain "nuolemaan" virkamiehiä vastauksissaan.


Osoittaako nämä em. esimerkit ja heidän toiminta, että Kainuun sote-viranhaltijat olisivat tehneet jotakin yhteisymmärryksessä Jaakon kanssa, maaliskuusta 2019 lähtien? Ei osoita. He tekivät aikoinaan yhteisymmärryksessä vain sen, että kun Jaakko halusi kotiutua 5.12.2017, hän kotiutui ja palvelut alkoivat silloin toimia kotona 15.3.2019 asti.


Kainuun sote-kuntayhtymän viranhaltijoilla ja Petri Jääskeläisellä on ihmeellinen käsitys 'yhteisymmärryksestä'?


Enemmänkin tämä osoittaa mielivaltaisten viranhaltijoiden toiminnasta, joiden ei tarvitse noudattaa lakia Kainuussa, eikä näköjään muuallakaan.


Ja he saavat tukea toimintaan valvovilta viranomaisilta (oikeusasiamies Maija Sakslin ja Jääskeläinen sekä AVI Pohjois-Suomi/ Pasi Hirvikoski), kun asialla on vain joku ns. lääkäri.


Laki potilaan asemasta ja oikeuksista korostaa myös vaihtoehtoisten hoitomuotojen tarjoamista yhteisymmärryksessä, jos asiakas kieltäytyy tarjotusta hoidosta.

- Jaakko kieltäytyi tarjotusta sairaalahoidosta 15.3.2019, missä ovat ne vaihtoehtoiset hoitomuodot yhteysymmärryksessä 15.3.2019 alkaen???


- Niitä ei ole tarjottu, on rikottu lakia törkeästi.


Lisäksi Eduskunnan oikeusasiamies toteaa mm. päätöksessään 13.6.2022 Jaakon kotihoitoa koskevassa asiassa (EOAK/5389/2021):


Potilaan saama ylläpito ALS-potilaiden kohdalla tarkoittaa myös avustusta ympäri vuorokauden eli 24/7 (asiakasmaksulaki).

"Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä KHO 25.1.2002 T 179 todetaan, että hengityshalvauspotilaan ollessa kotihoidossa on kysymys kotona annettavasta laitoshoidosta ja potilas on tämän perusteella oikeutettu saamaan laitoshoitoon liittyvät etuudet. Hoidosta vastuussa olevan sairaalan tulee siten maksaa potilaan hoito sekä hoitoon liittyvät kuljetukset ja lääkkeet. Asiakasmaksulain mukaan myös hengityshalvauspotilaan ylläpito on maksutonta. Maksuttomuus merkitsee potilaan kotihoidossa ollessa sitä, että sairaalan tulee maksaa potilaalle korvausta saamatta jääneestä ylläpidosta."