Onko Pohjois-Suomen AVI:n ”lääkäri” Pasi Hirvikoski luulosairas?
AVI:n Pasi Hirvikosken lausunnossa on ns. muunneltua totuutta
Pasi Hirvikoski kertoo ns. muunneltua totuutta lausunnossanne (PSAVI/7516/05.07.00/2019) eduskunnan oikeusasiamiehelle.
Hirvikosken lausunnon perusteella Jaakolle ei ole tarjottu vaihtoehtoisia hoitomuotoja yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto toteaa esim. lääkäri Kristiina Kanasen potilasasiakirjoissa 11/2017, että he järjestävät Jaakon kotihoitoringin, eivät suostu ns. erillissopimukseen jolloin Jaakko olisi voinut valita avustavat työntekijät kotiinsa.
AVI:n Pasi Hirvikoski leimaa Jaakkoa em. lausunnossaan ja ei kannata ostopalvelusopimusta tai erillissopimysta, joka on mm. nyk. Hengitystuki ry:n johtajalla Liisa Rautasella.
Pasi Hirvikoski rikkoi Lakia potilaan asemasta ja oikeuksista, joka korostaa myös vaihtoehtoisten hoitojen tarjoamista, nimemomaan yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa. Hirvikoski ja hänen esinaisensa Maria Siurua yhtyivät näin Kainuun sote-kuntayhtymän mielivaltaisiin Jaakon painostajiin.
Lisäksi Hirvikoski väittää yhteenveto ja johtopäätökset -kohdassa, että "tiedoista ei tule esille tietoa mahdollisesta Kainuun soten hengityshalvauspotilaiden eriarvoisesta kohtelusta".
- Eli näin ollen Kainuussa myös muita kohdellaan yhtä törkeästi, täysin mielivaltaisesti.
Hirvikoski saisi katsoa ns. peiliin, vai onko hänen tehtävä valheilla tukea kollegoitaan AVI-alueella?
- Hirvikoskesta ei ole eriarvoista kohtelua, että muilla kotona olevilla hengityslaiteasiakkailla on ns. kotihoitotiimi ja tavoitteena 5,5 työntekijää jaksottaisessa vuorotyössä potilasturvallisuuden turvaamiseksi.
- Hirvikoskesta ei ole eriarvoista kohtelua myöskään se, että ko. asiakkaalta katkaistiin erikoissairaanhoidon potilaan kotihoidon ylläpitokorvaus heinäkuussa 2019, vaikka hän on kotonaan. Muut sen saavat.
Asiakkaan hoitoa hengityshalvauspotilaana hänen kotonaan ei ole toteutettu kuulemalla asiakasta. Lisäksi on painostettu ja uhkailtu myös pakkokeinoilla, jopa laitteiden poisviennillä kotoa (Kristiina Kananen).
Ja miksi ns. laillistettujen hoitajien toimesta alkoi hoitotyöhön liittyvät hoidon laiminlyönnit kesällä 2018? Vaikuttiko siihen jotenkin se, että esimies Lahja Leinonen ei päässyt lopettamaan läheisen työsuhdetta toukokuussa, kun paljastui hänen tekemä asiakirjaväärennös?
Lisäksi hoitotyöpalaverissa sovittiin, että asiakkaan päivittäisiä istumaan nostamisia harjoitellaan fysioterapeutin johdolla, sitäkään ei toteutettu. Päinvastoin kotihoitotiimiin ohjattiin työntekijöitä esimiehen ja rekryn kautta, joilta oli mm. kaikki nostaminen kielletty. Lisäksi hoitotiimissä pidettiin hoitajaa, jolta oli yötyö kielletty, vaarantaen näin jopa asiakkaan turvallinen hoito yöllä.
Tästä huolimatta Hirvikoski kyllä osaa todeta, että "hoidon järjestäminen ja hoito hengityshalvauspotilaana on ollut asianmukaista ja se on toteutettu yhteisymmärryksessä potilaan kanssa".
- Onpa se toteutettu asianmukaisesti ja toteutettu yhteisymmärryksessä? Lisäksi ei mitään keskustelua potilaan kanssa, eikä potilaan tahdon kunnioittamista kun haluaa olla kotonaan. Soten yksipuolinen päätös tehty 15.3.2019 ja ilmoitettu siitä kirjeitse Maire Ahopellon kirjeessä joulukuussa 2019. Tämä on Hirvikoskesta "asianmukaista ja yhteisymmärryksessä toteutettu".
Asiassa ei ole otettu huomioon millään tavalla potilaan tahtoa olla kotona ja ei ole tuettu ollenkaan hänen kotona olemista 15.3.2019 soten johdon yksipuolisen päätöksen jälkeen. Työntekijät vedettiin pois ja työsuhteita katkaistiin heti ja yritettiin silläkin painostaa laitoshoitoon.
Kotihoitoringin perustaminen oli itsestään selvää, kun asiakas ilmoitti kesällä 2017 haluavansa tarvittaessa myös hengityskoneen. Kotihoitoringin valmistelu piti käynnistyä jo tuolloin. Lokakuussa 2017 paljastui kuitenkin, että Kainuun sote ei ollut millään tavalla valmistellut kotihoitorinkiä. Asiakkaan tahto oli myös loka-joulukuussa 2017 aivan sama, hän halusi kotihoitoon ja kotihoitorinki käynnistettiin vajaalla miehityksellä hänen kotiutuessa 5.12.2017.
Kainuun soten johtaja Maire Ahopelto lupasi 2017, että sote hoitaa työntekijät kotiin itse, kun esitettiin erillissopimusta että asiakas pääsisi itse valitsemaan työntekijänsä kotiinsa.
Lisäksi Hirvikoski toteaa kielteisen kannan ostosopimukseen yksityisen palveluntuottajan kanssa tai erillissopimukseen. Vaikka ne on tarjottava erikoissairaanhoidon asiakkaalle vaihtoehtona kun keskussairaala ei halua järjestää itse erikoissairaanhoidon asiakkaan kotihoitoa (asiakasmaksulaki).
Aluehallintoviraston Pasi Hirvikoski itsekin toteaa lausunnossaan: "Potilaslain 6 pykälän mukaan potilaan kieltäydyttyä tietystä hoidosta tai hoitotoimenpiteestä, häntä on mahdollisuuksien mukaan hoidettava muulla lääketieteellisesti hyväksyttävällä tavalla". Pasi Hirvikoski toteaa törkeästi väittäin heti perään, että "aluehallintoviraston käsityksen mukaan asiakkaan hoitojärjestelyt on järjestetty potilaslain mukaisella tavalla".
- Onko hoitojärjestelyt muka järjestetty potilaslain mukaisella tavalla, kun keskussairaala ei ole osoittanut hengityslaitepotilaalle työntekijöitä kotihoitoon? Onko järjestetty yhteisymmärryksessä potilaan kanssa em. "muulla tavalla", kun kotihoitoa ei ole haluttu auttaa mitenkään?
Ja nyt vastoin hallinto-oikeuden päätöstä 21.10.2020 Anna-Liisa Kainulainen, Tiina Kiiltomäki ja Tarja Pääkkönen kieltävät asiakkaalta oikeuden vammaispalvelujen henkilökohtainen apuun 24/7 eli ympärivuorokautiseen apuun jaksottaisessa vuorotyössä.
Vammaispalveluja koskevan lainsäädännönkin mukaan vammaispalvelujen avohuollon palvelut on turvattava kotiin, kuten henkilökohtainen apu.
Kainuun sote on jättänyt erikoissairaanhoidon asiakkaan ns. heitteille, kun asiakas haluaa olla kotonaan. Tämä "heitteille jättö" on Hirvikoskelle varmaan sitä "hoidon järjestämistä muulla tavalla yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa"???
Lisäksi kokeeko AVI:n Pasi Hirvikoski olevansa jo kaiken tietävä jumala asian suhteen vai joku ns. ennustaja? Hän toteaa em. lausunnossaan että "saaman kokonaisselvityksen perusteella arvioituna yksityisen palvelutuottajan käyttö ei olisi kuitenkaan vaikuttanut niihin potilaan kotona vallitseviin olosuhteisiin, joiden vuoksi hoitoringin järjestäminen toistuvasti epäonnistui".
Tämä Hirvikosken asiakasta leimaava lausunto tarkoittaa nyt sitä, että nämä ns. laillistetut hoitajat, jotka ovat leimanneet asiakasta ja kotiolosuhteita, käydään jokainen julkisesti läpi erikseen. Esimies Lahja Leinonen on toimittanut näitä asiakasta leimaavia sähköpostiviestejä eduskunnan oikeusasiamiehelle ja myös AVI:n Pasi Hirvikoskelle.
Näillä yksipuolisilla viesteillä Pasi Hirvikoskikin yrittää lausunnossaan vain leimata kotona olevia olosuhteita ja asiakasta, kun jotenkin pitää asiassa kiemurrella antamaan tuki kaikelle Kainuun soten toiminnalle kollegiaalisuuden nimissä.
Pasi Hirvikosken mielestä on varmaan normaalia soten esimiestoimintaa, että esimies vetää heti "herneen nenäänsä" kun soten työntekijä yrittää mm. oikaista asiakirjaväärennöksen palaverimuistion osalta? Ja esimies yrittää heti sen jälkeen katkaista työntekijän työsuhteen myös huhtikuussa 2018.
Ja on varmaan normaalia, että toisen sairaanhoitajan viestissä 22.10.18 stressaantuneeksi todettu esimies jatkaa tehtävissään ja Hirvikoski uskoo vain stressaantuneeksi todetun esimiehen lausuntoja?
Ja on varmaan normaalia, että esimies simputtaa työntekijöitä ja kohtelee eriarvoisesti mm. työvuorosuunnittelussa, ylitöiden teettämisessä ja vuosilomien siirtämisessä?
Ja Pasi Hirvikoskelle on varmaan normaalia, että hoitajat leimaavat asiakasta mm. sillä että asiakas haluaa nukkua yöllä ja haluaa valot pois kevätyönä 15.5.18 nukkumatilastaan (paljon ikkunoita olevan erkkeritilan lähellä), ja ei halua että tietokone laitetaan yöllä päälle hänen lähellään nukkuessa. Näillä esimerkiksi Eeva M. Pääkkönen on leimannut asiakasta sähköpostissaan 15.5.2018 Lahja Leinoselle ensimmäisen yövuoronsa jälkeen.
Myös Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksessä 21.10.2020 todetaan mm., että "valittajan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein". Niin mikä tämä Pasi Hirvikoski luulee olevansa määrittelemään asiakkaan hoidon onnistumista kotona esim. ostopalveluna tai erillissopimuksella. Hän ei varmaan kunnioita edes hallinto-oikeuden päätöstä, saati asiakkaan ihmisarvoa ja itsemääräämisoikeutta?
Asiakas on joutunut mm. itse palkkaamaan työntekijöitä itselleen vuodesta 2019 lähtien, Kainuun soten ja AVI:n kieron ja asiakasta laitoshoitoon painostavan toiminnan takia.
Asiakkaita näköjään leimataan kaikella mahdollisella, minkä "sylki heille suuhun tuo", eli kun Kainuun sote jonnekin jotakin kirjaa ja haluaa ihmiselle tehdä?
Potilastietomerkinnät on todettu suomalaisessakin tutkimuksessa erittäin puutteellisiksi ja virheitä sisältäviksi, mutta nämä valvovat viranomaiset lukevat niitä näköjään kuin "piru raamattua".
Esimies Lahja Leinonen on toimittanut myös asiakasta leimaavia sähköposteja eduskunnan oikeusasiamiehelle. Onko Lahja Leinonen pyytänyt erikseen näitä asiakasta leimaavia viestejä? Esimerkiksi Pääkkönen aloittaa oikein viestinsä 15.5.2018 Lahja Leinoselle: "no niin, mä mistä alkaisin...".
Asiakasta leimaavia viestejä on toimitettu kolmelta muultakin ns. hoitajalta. Ne kaikki käsitellään tarkemmin myöhemmin, kuten muidenkin ns. laillistettujen toiminta asiakkaan kotona.
Eeva M. Pääkkösen viesti 15.5.2018 myös paljastaa, että toisessa hoitoringissä oli jatkuvaa työntekijäpula, hän lupautuu tekemään ylimääräisen työvuoron ja toteaa, "ettei Heikin tarvii tehdä silloin pitkää päivää". Heikki on tehnyt useasti monta päivää putkeen 24/7. Lisäksi siellä laillistetut hoitajat ovat keskenään kinastelleet niin, että ulkopuolinen on pitänyt laittaa sinne muualta välejä selvittämään. Ja työntekijävaje on ollut jatkuvaa, ainakin kerran jopa kaksi hoitajaa on lähtenyt yhtä aikaa. Ei sellaista ole ollut muualla, silti muulta hoitorinki lopetettiin?
Kun Lahja Leinonen ei saanut katkaistua läheisen työsuhdetta toukokuussa 2018, niin vuosi jatkui niin, että hänen esimiesaikana mm. 1 viikon kesäloma peruttiin 5 kertaa vuoden 2018 aikana (viimeinen lomajakso viikon lomasta joulukuussa 2018). Muiden keväällä sovittuja kesälomia ja ylimääräisiä palkattomia viikkoja hän ei siirtänyt kertaakaan.
Lisäksi hän teetätti ylitöitä lähinnä vain läheisellä, peräti 1200 tuntia vuodessa (mm. Esa Ahosen kiinnitti ylitöiden teettämiseen huomiota lausunnossa 6.3.2019 kotikäynniltä). Lisäksi mm. epäpätevyysalennuksen poistamisesta asiakkaan läheisenä piti käydä jatkuvaa keskustelua työsuhteen päättämiseen 17.3.2019 asti, sitten se maksettiin yli vuoden ajalta jälkikäteen. Maire Ahopelto ei edes vastannut asiasta kysyttäessä 2018. Sitten leimataan sillä, että työntekijä perää oikeuksiaan ja totuudessa pysymistä mm. muistion kohdalla.
Asiakirjat paljastavat, että esimies Lahja Leinonen halusi eroon asiakkaan läheisestä lähes heti aloittaessaan Heha-yksikön esimiehenä. Hänen toiminta käynnistyi heti, kun en hyväksynyt 9.4.2018 hoitotyöpalaverimuistiota sellaiseen, vaan vaadin kolme kertaa korjausta/ lisäystä muistioon palaverissa sovitusta asiasta, että "kädet pestään töihin tullessa ja töistä lähtiessä". Leinonen yritti jättää tämän pois muistiosta, vaikka käsien pesu myös töistä pois lähtiessä oli jopa Kristiina Kanasen esitys ko. palaverissa.
Tätä korjausta vaadin, koska eräät ns. laillistetut hoitajat eivät pesseet käsiään töihin tulessa. Lisäksi osa heistä ei pessyt käsiään edes pönttökäyntiensä jälkeen vessassa.
Lisäksi hoidonseurantamerkinnät todistavat, että eräät hoitajat yrittivät vahingoittaa asiakasta työvuoroissaan. Esimerkiksi aamuvuoroon tullut hoitaja on kirjannut 16.9.2018, että hänen töihin tullessa klo 7 asiakas oli haukkonut henkeä ja pelännyt pahinta, yövuorossa ollut ns. laillistettu hoitaja oli istunut muualla ja ei ollut tehnyt mitään. Aamuvuoroon tulleen hoitajan tekemä limaimu oli heti helpottanut asiakkaan olotilaa.
Tämän kevään 2018 muistiokeskustelun jälkeen Lahja Leinonen on käynnistänyt keskustelut ja suunnitelmat läheisen työsuhteeni päättämisestä jo huhtikuussa 2018. Sitä todistaa hänen sähköposti 23.4.2018. Lisäksi vuoden aikana hän sopi minun työvuoromuutoksista myös muiden hoitajien kanssa, ei minun. Ja yritti juoksuttaa minua mm. lääketentissä ja hänen asioillaan 50 kilometrin päässä työvuorolistaani merkittynä vapaapäivänäni helmikuussa 2019.
Lisäksi Kainuun sote kaiken painostamisen ja pakkokeinoilla uhkailunkin lisäksi katkaisi heinäkuussa 2019 asiakkaalta erikoissairaanhoidon kotihoidon ylläpitokorvauksen, vaikka "täysin invasiivisen ventilaatiohoidon varassa elävälle ALS-potilaalle asetetun hengityshalvausstatuksen myötä potilaan hoito tulee järjestää maksuttomasti potilaan kotonakin sairaalan kirjoista poistamatta (Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 912/1992, 22 pykälä)". Sen AVI:n Pohjois-Suomen aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoskikin on todennut lausunnossaan 27.12.2019.
- Mutta ei sitä ole maksettu heinäkuun 2019 jälkeen, vaikka asiakas on ollut kotonaan koko ajan. Ja Pasi Hirvikosken mukaan ei ole kohdeltu eriarvoisesti?
Pohjois-Suomen AVI:n johtaja Maria Siurua (6.10.2020, PSAVI/6605/2020) toteaa vastauksessa, että koska virkamiehet toimivat virkavastuulla, he eivät voisi muka valehdella: "virkamies on lausuntoa antaessaan toiminut virkavastuulla ja hänellä on totuudessa pysymisvelvollisuus".
Nämä tahot eivät ole pysyneet totuudessa, mitä he siten ovat tehneet Maria Siurua? Laittaako Siurua alaisensa vastaamaan asioiden vääristämisestä, tuskinpa vain kun "korppi ei korppia noki"? Eikä eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin tutkinut asiaa perusteellisesti, eikä ko. virkamiesten toimintaa, vaikka Siurua näin toteaa. Sakslin on perustanut vastauksensa täysin vain Pasi Hirvikosken lausuntoon.