Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen on tehty Jaakon kohtelusta ja korvausvaatimuksista hallintoriitavalitus

30.01.2022

Kainuun sote on katkaissut hengityskonetta käyttävän kotihoitoringin 15.3.2019 omalla päätöksellään. He ovat asian ilmoittaneet vain puhelimella läheiselle/asiamiehelle ja yrittäneet painostaa asiakkaan sairaalahoitoon. Mitään kirjallista päätöstä he eivät ole toimittaneet asiakkaalle, vaikka sitä on myös pyydetty. Eivät ole siis esittäneet Jaakolle edes mahdollisuutta oikaisumenettelyyn ja muutoksenhakuun.


- Missä maissa toimitaan näin Suomen lisäksi? Aika kaukana, kehitysmaissa.


Kalle Jaakko Klemetti on joutunut järjestämään itse ympärivuorokautisen auttamisen ja hoidon kotonaan. Hän on myös maksanut kaiken itse.


- Näin ns. hyvinvointivaltio Suomessa, missä vain viranhaltijat voivat hyvin kun saavat kiusata asiakkaita ja vaikeasti vammautuneita ihmisiä.


Asiakasmaksulain mukaan hengityshalvausstatuksen henkilölle hoito ja hoiva on sairaalassa tai kotona ilmaista.

Suomi on 2016 ratifioinut YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen, se menee muun lainsäädännön yläpuolelle vammaisten oikeuksien suhteen myös Suomessa.

Sopimuksen mukaan vammainen saa mm. valita asuinpaikkansa ja kenen kanssa asuu. Kainuun sote kieltäytyi järjestämästä kotihoitoa ja vaatimalla itselleen vastuuvapautuksen Jaakolta 15.3.2019. Hänellä on oikeus saada riittävät palvelut muun lainsäädännönkin turvin, mm. viimesijaisen vammaispalvelulain perusteella. Niitä ei ole annettu hänen vammaisuuden lääketieteellisen diagnoosin perusteella(?)


 Kainuun sote ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeus (12.1.2022) määrittelevät vammaisen oikeudet laittomasti lääketieteellisen diagnoosin perusteella.


 Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden juristit 12.1.2022: "henkilökohtaista apua ei ole tarkoitettu vastaamaan hoivaan ja hoitoon painottuviin tarpeisiin, joista valittajan tarvitsemassa erikoissairaanhoidossa on kyse".


 - Vaikka Jaakko on kotiutunut 5.12.2017, erikoissairaanhoitoon hakeudutaan jos on tarve. Kainuun sote kieltäytyi järjestämästä Jaakon tarvitsemia työntekijöitä kotiin 15.3.2019 lähtien.


Kainuun soten ja hallinto-oikeuden kielteiset päätökset ovat perustuneet vain lääketieteelliseen diagnoosiin, vaikka em. YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen (Suomi ratifioinut 2016) ja eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan "vammaisuuden määrittelyn lähtökohtana ei saa olla lääketieteellinen diagnoosipohjainen määrittely".

 

Vaatimukset Kainuun sotelle



Vaadimme hallinto-oikeuden kautta täysimääräisiä korvauksia Jaakon ympärivuorokautisesta auttamisesta ja hoidosta 15.3.2019 lähtien. Jaakko on joutunut maksamaan kaiken itse päivittäisen henkilökohtaisen auttamisen ja hoitotehtävien osalta kotonaan.


Lainsäädäntö: Työntekijöiden palkkaamisesta aiheutuneiden kustannusten korvaaminen, hallintoriita oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 21 pykälä.


Kainuun sote-kuntayhtymä ei ole toimittanut mitään kirjallista päätöstä. He eivät ole halunneet, että Jaakolla olisi mahdollisuus oikaisuvaatimukseen ja valitukseen heidän päätöksestään 15.3.2019. Emme ole saaneet myöskään mitään tietoa, ketkä päätöksen ovat tehneet 15.3.2019.


Kainuun soten johtaja Maire Ahopelto mainitsee asian vasta kirjeessään joulukuussa 20.12.2019, että he "ovat tehneet kliinisen lääketieteellisen päätöksen 15.3.2019 sairaalahoitoon siirtymisestä viimeistään 18.3.2019".
 


Asiassa ei ole ns. kuultu asiakasta ennen päätöstä, ei mitään keskustelua ennen päätöstä eikä sen jälkeen. Näin he kohtelevat ihmisiä ilman mitään ihmisarvoa. Jaakko ei ole siirtynyt minnekään Kainuun soten johtaja Maire Ahopellon em. harhaisen lauselman mukaisesti.
 

Kaikki ns. Kainuun soten toiminta Jaakon kohdalla löytyy tarkemmin www.kainuu-uutiset.com -sivuilta.


Lainvastaista, virheellistä ja  epäasiallista



1. Asiassa ei kunnioitettu mitenkään asiakkaan oikeuksia, ei ole edes kuultu ja kuuleminen tarkoittaa myös asiakkaan mielipiteen ottamista huomioon.
 

2. Ei ole keskusteltu mitenkään ennen heidän päätöstä 15.3.2019.


3. Ei ole turvattu mitenkään hengityshalvausstatuksen henkilökohtaista, yksilöllistä avustamista ja hoitoa kotona Kainuun soten toimesta (asiakasmaksulaki).

4. Työntekijöitä oli ja niitä haetaan jatkuvasti tarpeen mukaan muihinkin kotihoitorinkeihin.

5. Kainuun sote ei turvannut mitenkään Jaakon olemista kotona. Päinvastoin: kesäkuun lopussa 2019 hallintojohtaja Anu Huttunen ja lääkäri Kristiina Kananen esittivät sopimusta että Jaakko maksaisi kaiken hoidon ja hoivan itse kotonaan ja he turvaisivat vain vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun arvion. Samassa paperissa lukee, että hengityshalvausstatus säilyy.

 
Näin umpikieron sopimusesityksen he tarjosivat. Sopimusesityksessä turvattiin siis vain arvio, joka osoittautui Kainuun soten umpikierojen viranhaltijoiden törkeäksi suunnitelmaksi, sos.työntekijä Maarit Rautiainen antoi 9.7.2019 kielteisen päätöksen vammaispalvelulain mukaiseen henkilökohtaiseen apuun.


Sopimusesitykseen tehtyihin korjausvaatimuksiin sähköpostitse Kainuun sote ei ole vastannut mitään tähän päivään mennessä (sähköposti osoitettu mm. hallintojohtaja Anu Huttuselle).

Jos Jaakko olisi hyväksynyt tarjotun sopimusesityksen, hän olisi hengityshalvausstatuksella jäänyt yksin maksamaan kaikki hoito- ja hoivakulut.


Sopimusesitys on erittäin törkeä ja lainvastainen. Mutta esim. ns. laillisuusvalvoja apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin nuoli lausunnossaan vain Kainuun soten viranhaltijoita, hänen mukaan näin siis saa kohdella vammaisia Suomessa.

Vrt. nyt Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden 12.1.2022 päätös, että Jaakko tarvitsisi erikoissairaanhoitoa ja -hoivaa kotonaan. Sekään ei siis pidä paikkaansa. Henkilökohtaisen avun kieltäminen päivittäisissä toimissa auttamisen kohdalla on myös vastoin vammaispalvelulain henkilökohtaisen avun työsopimusoikeuksia työnantajan ja työntekijän välillä, sekä vastoin ratifioitua YK:n vammaisten oikeuksien sopimusta, myös vammaisuuden määrittelyn lähtökohtien osalta, jotka eivät saa perustua lääketieteelliseen diagnoosiin vammaisuudesta.


Jaakko on maksanut kaikki työntekijänsä itse 15.3.2019 lähtien, avun tarve on ympärivuorokautinen eli 24/7.


Vaadimme täysimääräisiä korvauksia ympärivuorokautisesta työmäärästä tähän päivään asti, ympärivuorokautisesta auttamisesta 15.3.2019 lähtien aiheutuneista palkkakustannuksista. Myös jatkossakin, jos ympärivuorokautista auttamista ei järjestetä asiaankuuluvalla ja riittävällä sovitulla tavalla.

 

Asian käsittely muualla:

Tämä asia ei ole muualla käsiteltävänä.


Kainuun soten katkaisemasta kotihoidon ylläpitokorvauksesta Jaakolle elokuusta 2019 lähtien on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehellä. Maire Ahopelto perusteli sitäkin vasta em. kirjeessään 20.12.2019, kun asian perusteita kysyttiin syyskuussa 2019, että "potilaan olisi tullut siirtyä sairaalahoitoon". Kun ei mennyt, niin tämä on Maire Ahopellolta jo luuloihin perustuvaa luulosairautta.


Liitteet?

Liitteitä ei ole, kun emme ole saaneet ko. päätöksiäkään Kainuun sotelta.


Vastauksia on pyydetty ko. asiassa keväästä 2019 lähtien Kainuun sote-kuntayhtymältä, mm. johtaja Maire Ahopellolta, hallintoylilääkäri Esa Ahoselta, lääkäri Kristiina Kanaselta, sh. Lahja Leinoselta, ylihoitaja Riitta M. Leinonen, hallintojohtaja Anu Huttuselta.


- Jaakkokin osaa vastata sähköpostikysymyksiin, nämä Kainuun soten paskat eivät!!


- Ei voi kun miettiä, että ovatko he jo paskoina syntyneet virka- ja luottamustehtäviin, kun ei osata vastata? Vai kokevatko he olevansa niin "yläpuolella" asukkaisiin ja asiakkaisiin nähden, ettei tarvitse vastata?


Tässä asiassamme suurin takapiru on entinen hallintoylilääkäri Esa Ahonen, joka ei vastannut yhteenkään kysymykseen, vaikka niitä laitettiin kirjaamon kautta vuoden 2019 aikana (ks. hallintomenettelylaki).


Näin viranhaltijat Kainuun sotessa toimivat ja se miellyttää Maija Sakslinia (EOA) ja johtaja Maria Siuruaa (AVI). He saavat varmaan jo jonkinlaiset "kiksit" tällaisesta viranomaistoiminnasta? Nämä em. tietävät Jaakon kohtelun ja Kainuun soten hallintomenettelylainkin vastaisen toiminnan, mutta he eivät puutu mihinkään, kun "korppi ei korppia noki" Suomessa.


- Vain Maire Ahopelto on vastannut tässä ko. asiasta kirjeessään vasta 20.12.2019 sähköposteihin 22.9. ja 5.12.2019. Mitään valituskelpoista päätöstä ei ole tullut milloinkaan keneltäkään. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus saa varmasti häneltä umpieron selityksen.

Kaikki on käsitelty www.kainuu-uutiset.com sivuilla.