Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi Kainuun soten viranhaltijan ja yksilöasiain jaoston päätöksen

18.01.2022
Päivitetty 21.1.2022

 

Ovatko Kainuun soten ja hallinto-oikeuden viranhaltijat jo erittäin paskaisia? Heidän mielestään vammaiset ainakin saavat olla. He eivät tarvitse näiden viranhaltijoiden mukaan apua päivittäisiin toimiin vammaispalvelulain henkilökohtaisesta avusta, kun päättäjät käyttävät mielivaltaa.  Esimerkiksi JHL toteaa asiat juuri päinvastoin.


Pohjois-Suomen hallinto-oikeus toteaa 12.1.2022 päivätyssä päätöksessä: " Ottaen huomioon asiassa saatu selvitys valittajan terveydentilasta, toimintakyvystä ja avuntarpeesta hallinto-oikeus katsoo, että valittajalle aiemmin myönnetty 30 tuntia kuukaudessa ei ole riittävä turvaamaan hänen välttämätöntä avun tarvettaan henkilökohtaisen avun tarkoituksen mukaisissa toiminnoissa."


"Valittajan hakemusta ei siten ole voitu hylätä yksilöasiain jaoston päätöksessä mainituilla perusteilla. Hallinto-oikeus kumoaa viranhaltijan ja yksilöasiain jaoston päätökset ja palauttaa asian jaostolle uudelleen käsiteltäväksi."


Lisäksi Pohjois-Suomen hallinto-oikeus toteaa ihmeellisesti, että "kunnan järjestämää henkilökohtaista apua ei ole tarkoitettu vastaamaan hoivaan ja hoitoon painottuviin tarpeisiin, joista valittajan tarvitsemassa erikoissairaanhoidossa on kyse".
 

 - Se on sitä ”erikoissairaanhoidon hoivaa ja hoitoa” varmaan Kainuussa, kun sote-kuntayhtymä on palkannut  Jaakon kotihoitotiimiin tarjoilijan, artesaanin, toimittajan???  Jaakko itse on palkannut itselleen 2019-22 fysioterapeutin, lähihoitajan ja erikoissairaanhoitajan pätevyyksillä olevia henkilöitä. Joten vetäkää johtopäätöksiä, mikä on Kainuun soten päättäjien ja esimiesten suhtautuminen Jaakon elämään ja hyvinvointiin kotonaan!!! 


Tähän hallinto-oikeuden toteamukseen on pakko tuoda esille myös lääkäri Kristiina Kananen.


” Kananen Kristiina <kristiina.kananen@kainuu.fi> kirjoitti 5.7.2019 kello 13.43:

Jaakolla on totta kai oikeus pysyä hengityshalvauspotilaana. Siinä tapauksessa hänelle tarjotaan edelleenkin hoitorinki Kainuun soten kustannuksella mutta edellytyksenä on, että rinki perustetaan niin, että Jaakko tulee alkuun joko Sotkamon terveyskeskukseen tai keskussairaalaan ja kotiin siirrytään kun hoitajat ovat vakiintuneet. ”


1. - Lääkäri Kristiina Kanasen mukaan Jaakko ei siis ole hengityshalvauspotilas.


2. - Sotkamon terveyskeskuksen vuodeosasto on kaukana erikoissairaanhoidosta, vaikka siihen hallinto-oikeuden juristit ja Kainuun soten valehtelevat viranhaltijat jatkuvasti viittaavat. Kysymys ei ole Jaakon eikä muidenkaan hengityslaitetta käyttävien ihmisten kohdalla ’erikoissairaanhoidon tarpeesta’, kun tilanne on vakiintunut ja asiakas kotiutunut. Jaakko on kotiutunut 5.12.2017. Tätä myös Kristiina Kananen tarkoittaa em. viestillä, kysymys on vain siitä että hoitajia saadaan hoitorinkiin. Eikä sekään ole ollut sen suurempi ongelma Jaakon kohdalla kuin muissa kotihoitoringeissä, mutta toisia ei käsitellä kuin heittopusseja: osastolle, kotiin, osastolle jne., esimiesten mielialahäiriöiden mukaan.
 

3. - Esimerkiksi Sotkamon tk-vuodeosaston henkilökunta, myös sairaanhoitajat ovat kertoneet ja viestittäneet vuodesta 2019 lähtien, että he eivät pysty Jaakkoa mitenkään hoitamaan vuodeosastolla. Myös helmikuussa 2021 keskussairaalan osastolta ei löytynyt kaikkia Jaakon hoitoon liittyviä hoitotarvikkeita. Ja sitten nämä nimeltä mainitut viranhaltijat ja hallinto-oikeuden juristit yrittävät painostaa Jaakkoa sairaalahoitoon, kun lääketieteellistä tarvetta ei ole.
 

- Eli Kainuun sote-kuntayhtymän tavoite on vaarantaa Jaakon terveys, tappaa hänet. Sitä he ovat todistetusti yrittäneet jo Jaakon kohdalla osastojaksoilla ha sitä he ovat tehneet painostamalla ALS:ia sairastavia muita asiakkaita.  Nytkin mm. Kainuun soten keskussairaalan laboratoriopalvelut eivät toimi koronapandemian takia normaalisti, kun hoitohenkilökuntaa ei ole tarpeeksi edes laboratoriopalveluihin eli tämäkö on sitä Jaakon ’tarvitsemaa erikoissairaalahoitoa’ Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden juristit? Se on sitä vain tappamista varten Kainuussa.

 

-Suurin osa Jaakon hoiva- ja hoitotarpeista on muuta kuin erikoissairaanhoitoa, niitä palveluja käytetään ja on käytetty jos on tarvetta. Myös trakeakanyylin ja peg-letkun vaihdot on nevottu mm. läheiselle, myös ohjeistuksessa ne vaihtaa kuka tahansa opastuksen jälkeen. Ne tekee tarvittaessa myös Sotkamon kotipalvelun sairaanhoitaja, eikä sitä palvelua ole tarvinnut kevään 2018 jälkeen.


Tätä virheellistä ajatusta ’erikoissairaanhoidosta’ hallinto-oikeudelle on syöttänyt erityisesti lääkäri Olli-Pekka Koukkari lausunnossaan 1.3.2021 sekä sosiaalivirkailijat Anna-Liisa Kainulainen, Tiina Kiiltomäki sekä Tarja Pääkkönen (Sotkamo) ja Maarit Rautiainen. Kainuun soten rekry ja esimiehet ovat myös palkanneet 2017-2018 muita kuin ns. terveydenhoidon ammattilaisia Jaakon kotihoitorinkiin.


Lisäksi tässä 12.1.2022 päätöksessä ei nyt todeta, että "asiakkaan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein". Se asia todettiin Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden lainvoiman saaneessa päätöksessä 21.10.2020. Näinkö Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden juristit nuolevat nyt Kainuun sotea ja sen viranhaltijoita?


JHL: päivittäisissä toimissa auttaminen kuuluu laajasti tehtäviin


Vammaispalvelulain 8 c pykälän 1 momentissa todetaan, että "henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan tässä laissa vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella 1) päivittäisissä toimissa..."


.-Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan päivittäisissä toimissa auttaminen ei kuuluisikaan Jaakon henkilökohtaisten avustajien tehtäviin.


Mitä nämä päivittäiset toimet ovat? Olen kysynyt asiaa jo 12.1.2022 päätöksen esittelijä Marika Isolalta sekä tuomareilta Jani Taskilalta ja Anna-Kaisa Marskilta (dnro 20883/03.04.04.04.27/2021):


"Käyttekö te pesulla ollenkaan, entä wc-pöntöllä? Pukeudutteko te ollenkaan? Syöttekö te? Käytättekö te päivittäin vitamiineja, lääkkeitä?”


- Saimme jo yhden tutun ihmisen vastauksen tähän: "Ovatko he (Isola, Taskila ja Marski) noin paskaisia?" Se johtopäätös tästä on jo tehtävä, jos em. tehtävät ei kuulu myös vaikeavammaisten ihmisten henkilökohtaisen avustajan tehtäviin heidän mielestään.


Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton (JHL) mukaan nämä em. tehtävät kuuluvat nimenomaan henkilökohtaisen avustajan tehtäviin ja myös hoidollisia tehtäviä voidaan erikseen tarkemmin sopia työsopimukseen.


Oliko Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle tai Kainuun sotelle liikaa selvittää esim. JHL:n kannanotot? Vai onko hallinto-oikeuden päätöksessä kysymys jo Kainuun soten viranhaltijoita ja erityisesti lääkärinä olleen Olli-Pekka Koukkaria "nuolevasta" päätöksestä? Kun on vain 'lääkäri'.


JHL:n ohjeistusta henkilökohtaisesta avustajasta



”Avustamisella tarkoitetaan sellaisia toimia, joita työnantaja itse tekisi, ellei hänen vammansa sitä estäisi.”


”Laissa mainittuja päivittäisiä toimia ovat esimerkiksi liikkuminen, pukeutuminen, henkilökohtaisen hygienian hoito, vaate- ja ruokahuolto, kodin siisteydestä huolehtiminen, ystävien tapaaminen, asiointi.”


"Henkilökohtaisen avustajan pääasialliset työtehtävät ja työnkuva on määriteltävä työsopimuksessa."


"Henkilökohtaisen avustajan työn sisällöstä on vaikeaa antaa yleistä kuvausta. Periaatteena on, että jokainen työnantajana toimiva henkilö määrittelee työtehtävät itse."


"Henkilökohtaisen avustajan työ tapahtuu työnantajan kotona tai kodin ulkopuolella esimerkiksi työpaikalla, oppilaitoksissa ja harrastuksissa."


"Tavallisia avustajan työnkuvaan kuuluvia tehtäviä ovat esimerkiksi peseytymisessä, pukeutumisessa ja wc-käynneissä avustaminen ja itsehoitoon liittyvät asiat."


"Avustajan työtehtäviin kuuluvat usein myös arkiset kotityöt kuten siivous, ruoanlaitto ja kauppa-asiointi. Usein työhön kuuluvat myös luottamukselliset asiat, esimerkiksi pankkiasiointi, kommunikoinnissa avustaminen, työssä ja harrastuksissa mukana oleminen, erilaisiin tapahtumiin osallistuminen sekä puuttuvina aisteina toimiminen kuten ympäristön kuvailu."


"Huomioitavaa on myös se, että jotkut työtehtävät voivat vaatia erityistä ohjeistamista."


"On muistettava, että työnantajalla on ensisijainen työnjohto-oikeus. Työnantajan määräämistä tehtävistä ei tulisi kieltäytyä, jos ne eivät ole laittomia tai hyvän tavan vastaisia."


"Työnantaja on lähtökohtaisesti juridisessa vastuussa itsestään ja tekemisistään."


"Avustaja ei ole vastuussa esimerkiksi työnantajansa terveyskäyttäytymisestä. Monet vammat ja pitkäaikaissairaudet vaativat jatkuvaa lääkitystä, jolloin lääkkeiden käyttö usein arkipäiväistyy. Lääkityksen ottaminen tai laiminlyönti on työnantajan omalla vastuulla, ellei työsopimuksella ole sovittu hoidollisista tehtävistä."


- Eli työsopimuksella voidaan sopia hyvin tarkasti myös hoidollisia tehtäviä.

 
Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden juristit eivät ole edes ymmärtäneet, että henkilökohtaisessa avussa on kysymys työntekijän ja työnantajan välisestä keskinäisestä työsopimuksesta.


Kainuun sote-kuntayhtymä on ”vedättänyt” heitä valheillaan. Ne valheet löytyvät mm. sosiaalivirkailijoiden Anna-Liisa Kainulaisen, Tiina Kiiltomäen ja Tarja Pääkkösen lausunnoista ja tietysti myös entisen sote-lääkäri Olli-Pekka Koukkarin 1.3.2021 antamasta virheellisestä ja valheita sisältävästä lausunnosta.


Mistä Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa juristeillä jo ”puristaa”, kun vaikeasti vammautuneelta haluttaisiin  kieltää laittomasti keskeisimmät henkilökohtaisen avustajan tehtävät päivittäisissä toimissa? Onko näillä jo kieli ruskea?


Kainuun sote ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ovat rajanneet pois kaikki hoiva- ja hoitotehtävät? Vaikka lähes kaikki vaikeasti vammaiset henkilöt kotona ollessaan kuuluvat erikoissairaanhoidon alaisien palvelujen piiriin, kun niitä tarvitsevat.

Kainuun soten em. viranhaltijoiden ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mielestä vaikeasti vammaisten ei tarvitse mm. peseytyä, käydä paskalla tai kusella, ei tarvitse syödä, ei ottaa säännöllisiä lääkkeitä, liikkua, pitää siisteydestä huolta yms. Ei tarvitse apua siirtymisiin sähkönostimella, kun fysioterapeutitkin tekevät sitä vähintään kahdella henkilöllä.


Näin Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mielestä Jaakkoa saisi kohdella. Kiristää sairaalahoitoon tarjoamatta lakisääteisiä palveluja hänelle kotiinsa. Hyväksyisivätkö he sen itselleen? Erittäin paskaisiksi he itse ainakin jäisivät yms., kun eivät ymmärrä tai eivät halua ymmärtää päivittäisiä toimia vaikeasti vammaisen kohdalla.


Olli-Pekka Koukkari valehtelee


 Välitetty viesti alkaa:

Lähettäjä: Jyrki Kyllönen <kyllonenjyrki@gmail.com>
Päiväys: 18. tammikuuta 2022 klo 11.13.36 UTC+2
Vastaanottaja: oikeusministerio@om.fi
Aihe: Lisäys 17.1.2022 kanteluun
 

Oikeusministeriö

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ei tarkista mitään väitteitä päätöksiinsä.Lääkäri Oll-Pekka Koukkari valehtelee lausunnossaan 1.3.2021.



Jyrki Kyllönen
Välitetty viesti alkaa:
Lähettäjä: Jyrki Kyllönen <kyllonenjyrki@gmail.com>
Päiväys: 18. tammikuuta 2022 klo 11.09.59 UTC+2
Vastaanottaja: maire.ahopelto@kainuu.fi
Aihe: Olli-Pekka Koukkari valehtelee

Maire Ahopelto

Teidän alaiset valehtelevat Jaakon hoitorinkitilanteesta maaliskuussa. Liitteenä kaksi vahvistettua työvuorolistaa.
Lisää asiasta www.kainuu-uutiset.com uutisissa.

Lähtee myös oikeusministeriöön.
Jyrki Kyllönen

Välitetty viesti alkaa:
Lähettäjä: Jyrki Kyllönen <kyllonenjyrki@gmail.com>
Päiväys: 18. tammikuuta 2022 klo 10.51.59 UTC+2
Vastaanottaja: kirjaamo.pohjois@avi.fi
Aihe: Olli-Pekka Koukkari valehtelee
Avi Pohjois-Suomi
Johtaja Maria Siurua ym.

Välitetty viesti alkaa:
Lähettäjä: Jyrki Kyllönen <kyllonenjyrki@gmail.com>
Päiväys: 18. tammikuuta 2022 klo 10.42.12 UTC+2
Vastaanottaja: "pohjois-suomi.hao" <pohjois-suomi.hao@oikeus.fi>
Aihe: Te valehtelette

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus
Marika Isola
Jani Taskila
Anna-Kaisa Marski

Te valehtelette päätöksessänne 12.1.2022. Toteatte, että "1.3.2021 päivätyn lääkärinlausunnon mukaan maaliskuussa 2019 valittajan kotiin ei pystytty järjestämään hoitajaa..."


Tämän Olli-Pekka Koukkarin valehtelevaa lausuntoaan te uskotte sokeana?

Tässä hyväksyttyä työvuorolistaa 18.3.-7.4.19, joten älkää puhuko paskaa hallinto-oikeudessa. Työntekijöiden työsuhteet Kainuun sote katkaisi itse 15.3. päätöksellään ja heti 18.3. alkaen. Erjan kesällä 2019 heti parin viikon sairasloman jälkeen ja hänkin oli tarjoilija ammatiltaan. Hänen hygieniaosaaminen ja aseptiikka oli kaikista parhain Jaakon työntekijöistä 2017-2019, erittäin hyvä.


Näin viranhaltijat mm. valehtelevat Kainuussa. 
 

Jyrki Kyllönen