Ovatko Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tuomarit ”hiiriä vai ihmisiä”?

21.06.2023
Päivitetty 22.6.2023 ja 23.6.2024


Pohjois-Suomen hallinto-oikeus toteaa päätöksessään 13.6.2023, sivu 4(6): ”Kotihoidossa oleva hengityshalvauspotilas on näin ollen edelleen sairaalan vastuulla.” ?
- Missä ovat ne työntekijät, jotka Jaakko tarvitsee ympäri vuorokauden 24/7? Jaakko jätettiin heitteille Kainuun soten mielivaltaisella päätöksellä jo 15.3.2019.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on todennut päätöksessään 13.6.2023 (dnro 1249/03.04.04.04.27/2022):

"Hallinto-oikeus toteaa, että valittaja on edeltä ilmenevän selvityksen perusteella terveydenhuollossa hengityshalvauspotilaaksi määritelty henkilö, ja hän tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa. Vammaispalvelulain säännökset soveltuvat sinänsä myös hengityshalvauspotilaaseen. Valittaja on ollut useita vuosia kotihoidossa omaisen (korjaus: en ole omainen, olen asioita hoitava asiamies/ läheinen, omaishoitajaksi ei voi myöskään pakottaa/KHO, kysymys sopimuksesta) antaman avun ja hoidon turvin, mikä lähtökohtaisesti tukee sitä käsitystä, ettei hän ole sellainen vammaispalvelulain 9 pykälän 2 momentissa tarkoitettu vaikeavammainen henkilö, jonka riittävää huolenpitoa ei voitaisi tilanteessa turvata avohuollon toimenpitein (sama asia myös päätöksessä HAO 21.10.2020, "päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein", eivät ole noudattaneet sitä). Hengityshalvauspotilaan ollessa kotihoidossa asiassa on silti juridisesti kysymys kotona annettavasta laitoshoidosta. Kotihoidossa oleva hengityshalvauspotilas on edelleen sairaalan vastuulla."

- Tätä vastuuta Kainuun keskussairaala ei ole hoitanut 15.3.2019 lähtien.
 
- Kainuun sote/hva ei ole noudattanut myös Lakia potilaan asemasta ja oikeuksissa (785/1992) tulla kuulluksi ja yhteisymmärryksessä päättää vaihtoehtoisista hoitoratkaisuista, kun hän kieltäytyy sairaalahoidosta. Ne vaihtoehdot ALS:ia sairastavien kohdalla ovat ostopalvelusopimus alan yrityksen kanssa tai erillissopimus asiakkaan kanssa. 


Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 13.6.2023 myös kumonnut Kainuun soten (nyk. hva) viranhaltija Hanna Karvisen ja hänen esimies Tiina Kiiltomäen 9.6.22 sekä kumileimasimena toimivan yksilöasioiden jaoston kielteisen päätöksen henkilökohtaiseen apuun Jaakon kohdalla.


- Akat yritti vedota siihen, että he eivät ole saaneet juosta valehtelemassa ja juonimassa Jaakon luona niin useasti kuin olisivat halunneet. Hallinto-oikeus katsoo, että heillä on riittävät tiedot arvioida Jaakon päivittäinen avuntarve.


Hallinto-oikeus toteaa: "viranhaltijoilla ja yksilöasiain jaostolla on ollut päätöksiä tehtäessä käytettävissään asiassa kertynyt kirjallinen selvitys valittajan terveydentilasta, toimintakyvystä ja avuntarpeesta".


- Kainuun hva:n vammaispalvelujen vs. vastuualuepäällikkö Tiina Kiiltomäki umpikierona yritti vääntää hallinto-oikeudelle, että heillä ei ole tarpeeksi tietoa.

- Lisäksi Kiiltomäki oikein ”inisi” vastauksissaan ja lausunnoissaan, että hallinto-oikeus ei ole kirjannut päätöstään heille käytännön tasolle. Osoitti osaamattomuutensa sosiaalityöntekijänä arvoida avohuollon palvelutasoa kokonaisuuutena tai halusi vain edelleen vedättää ja kiusata Jaakkoa palvelujen suhteen.

- Samoin hän toimi kotikäynnillä Jaakon luona 25.11.2020 hallinto-oikeuden 21.10.20 päätöksen jälkeen, salaten asiakkaalta oleellisia tietoja, palvelukokonaisuuksien vaikutuksia sos.työntekijä Tarja Pääkkösen kanssa.

 - Hanna Karvinen ei edes soittanut uudestaan, kun kehoitin häntä ensin tutustumaan hallinto-oikeuden päätökseen 21.10.2020. Hän kertoi saaneensa vain HAO:n 12.1.2022 päätöksen Tarja Pääkköseltä. Ei ole soittanut tähän päivään mennessä.


- Nämä Kainuun soten työntekijät ovat kieltäneet ja vedättäneet Jaakon oikeuksia riittäviin avohuollon palveluihin keväästä 2019 lähtien, sos. työntekijä Maarit Rautiaisen kielteisestä päätöksestä 9.7.2019 lähtien. Nyt jo siis 4 vuotta! 


- Ja nämä umpikierot olisivat edelleen vain juoksemassa Jaakon luona valehtelemassa, mm. palvelukokonaisuuksien vaikutuksista.
 

Lisäksi hallinto-oikeus toteaa taas kerran, kuten myös 21.10.2020 ja 12.1.2022: "Hallinto-oikeuden on kumottava viranhaltijan ja yksilöasiain jaoston päätökset henkilökohtaisen avun lisätuntien osalta ja palautettava asia tältä osin Kainuun hyvinvointialueen sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle henkilökohtaisen avun lisätuntien myöntämiseksi."

- Oli näköjään vaikeaa: toteavat ”on kumottava”, ei suoraan, että ”hallinto-oikeus kumoaa…”?
- Ihme kun eivät jo pyydä anteeksi päätöstään, joka on ristiriidassa Kainuun soten/hva:n päätösten kanssa. 
   

- Näin Kainuun hva:n paskat Hanna Karvinen ja hänen esimiehensä Tiina Kiiltomäki ovat toimineet Jaakkoa kohtaan 9.6.2022 päätöksessä. Ja yksilöasioiden jaoston paskat vain siunaavat näiden viranhaltijoiden toiminnan.

- Liite yksilöasioiden jaoston jäsenistä, varajäsen Mikko Polvinen on vielä perussuomalaisten kansanedustaja ja muka ajamassa ihmisten asioita. Suksikoon tiheimpään kuusikkoon Kuhmossa.


Takapiruna vammaispalvelujen esimiehenä on toiminut nykyinen toimialuejohtaja Anna-Liisa Kainulainen.
- Hän mm. yrittää pakottaa ihmisiä omaishoitajaksi, ja hän myös katsoo että Jaakon ympärivuorokautinen avuntarve 24/7 on muka turvattu yksin tällä valhein kirjatulla ja nimetyllä ’omaishoitajalla’.  Hän tietää mm. KHO:n päätökset, että omaishoitajaksi ei voi ketään pakottaa, kysymys on sopimuksesta. Mutta eihän nämä Kainuun soten paskat ymmärrä sopimuksista mitään, he yritttävät pakottaa ihmisiä mielivallallaan.


Hallinto-oikeus tyrmää avohuollon palvelukokonaisuuden Jaakolle


Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on todennut 21.10.2020 päätöksessään, että "asiakkaan päivittäin avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein".

- Tämä on näköjään vaikeaa umpikierojen Kainuun soten/hva:n viranhaltijoiden ymmärtää, mitä tarkoittaa "avohuollon toimenpiteet", Jaakon kohdalla ympäri vuorokauden 24/7.

-Lisäksi hallinto-oikeus on todennut 21.10.2020, että "ottaen huomioon terveydentila, toimintakyky ja avuntarve, hallinto-oikeus katsoo, että valittajan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein".

- Jaakolla ei ole ollut tarvetta jatkuvaan tai pitkäaikaiseen sairaanhoidon osaamista sairaalahoitoa vaativaan palvelutarpeeseen. Kainuun sotekin on palkannut hänelle ns. epäpäteviä työntekijöitä vastaamaan yksin työvuurossaan Jaakon avun tarpeesta. Ja pitänyt työntekijöitä Jaakolla yksin yövuorossa, joilta on mm. kielletty yötyö.


Julkisten- ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on mm. ohjeistanut, että henkilökohtaisen avustajan tehtäviin voi kuulua neuvottuja hoidollisia tehtäviä. Nämä dokumentit ovat myös hallinto-oikeuden tiedossa. Nyt hallinto-oikeus ja Kainuun sote/hva:n viranhaltijat yksilöasioiden jaosto muka korostavat, että näin ei voisi olla Jaakon kohdalla. Lisäksi Kainuun sote palkkasi itse Jaakolle 5.12.2017-15.3.2019 ns. ammatillisesti epäpäteviä vastaamaan Jaakon avusta kotonaan, mm. tarjoilijan ja alasta kiinnostuneen artesaanin. Nyt sitten esitetään jotakin muuta pätevyysvaatimusten osalta.

-Tarjoilijan työsuhde oli PISIN Jaakon kotona Kainuun soten palkkaamista työntekijöistä? Lisäksi rekrytointiongelmia oli työvuorolistojenkin mukaan enemmän Sotkamon Vuokatissa, Korholanmäellä ja Kajaanin Teppanassa. Niihin siirrettiin tuöntekijöitä Jaakon työntekijätiimistä, myös vahvistetuista työvuorolistoista. Eikö hallinto-oikeudessa nähdä, että Kainuun soten 15.3.2019 päätöksen tavoitteet olivat Jaakon kohdalla aivan muut?

 
- Ja todellisuudessa Jaakko itse on palkannut pätevämpiä työntekijöitä itselleen kotiinsa 15.3.2019 lähtien, kuin Kainuun sote. Esimerkiksi lähihoitajan, fysioterapeutin ja erikoissairaanhoitajan koulutustaustalla olevia ’henkilökohtaisiksi avustajiksi’.
 

Myös KHO:n päätöksissä on todettu, että vaikeasti vammautuneet ovat oikeutettuja henkilökohtaiseen apuun. Ja jokainen tietää, että vaikeasti vammautuneiden auttamiseen liittyy aina hoidollisia tehtäviä, vaikeasti vammautuneenkin on mm. päästävä paskalle. Myös ympärivuorokautinen tarve on KHO:n päätöksissä todettu osana henkilökohtaista apua, jopa asentokorjauksien osalta yöllä.

 

Hallinto-oikeuden päätöksessä 21.10.2020 todetaan, että kun Jaakolla ei ole tarvetta jatkuvaan sairaalahoitoon, niin KHO:n aikaisempien päätöksien mukaan kunnalla on velvollisuus järjestää palvelut tarvittaessa avohuollon palveluilla, palvelukokonaisuudella. Siihen liittyisi kotihoitoon liittyvät korisairaanhoitopalvelut ja myös henkilökohtaisen avun palvelut.
 

Nyt sitten päätöksessään 13.6.2023 hallinto-oikeuden tuomarit Anna-Kaisa Marski ja Saija Mustola (esittelijä Päivi Holma) eivät kumoa Kainuun soten/hva:n kielteistä päätöstä palveluasumisen järjestämisestä Jaakon kotona ja kotihoitoa, jonka osana on myös kotisairaanhoito.


Kainuun hva:n yksilöasioiden jaosto on tehnyt kielteiset päätökset myös em. avohuollon palveluista, henkilökohtaista apua koskevan kielteisen päätöksen lisäksi.

- Onko hallinto-oikeudessa edes ymmärretty, että kotisairaanhoito on osa kotihoito?
 

Olen kysynyt jo suoraan em. tuomareilta ja esittelijältä tällä viikolla, että oletteko te "hiiriä vai ihmisiä"? Kun he eivät näköjään edes ymmärrä, että Jaakon asiamies ei ole omainen.

- Osaatteko te lukea, ymmärrättekö lukemanne? Allekirjoittanut Jaakon asiamies ei ole Jaakon 'omainen', toistatte tätä ko. päätöksessänne. En ole Jaakon omainen, meneekö perille?


Riitta M. Leinonen vaati keskussairaalalle vastuuvapauden Jaakon kotihoidosta 15.3.2019


Kainuun soten johtava hoitaja Riitta M. LEINONEN vaati 15.3.2019 täysin laittomasti vastuuvapauden keskussairaalalle Jaakon kotihoidon järjestämisestä, kaiken Jaakon painostamisen ja uhkailujen jälkeen.

- Hän vaati puhelimessa sähköpostia asiasta 15.3.2019. Liitteenä alla sähköpostiviesti klo 14.37 hänelle vastuuvapaudesta.

Tämä asia on todettu myös jo HAO 21.10.2020 päätöksessä?

- Ja nyt HAO:n päätöksessä 13.6.2023, että vastuu Jaakon kotihoidosta on keskussairaalalla:  "Kotihoidossa oleva hengityshalvauspotilas on näin ollen edelleen sairaalan vastuulla."
 
- Silloin vaihtoehdot ovat palvelujen järjestämisen osalta ostopalvelusopimus tai erillissopimus suoraan asiakkaan kanssa.


- Niistä vaihtoehdoista Kainuun soten johtaja Maire Ahopelto kieltäytyi marraskuussa 2017, hän lupasi järjestää Jaakon tarvitsemat työntekijät kotiin Kajaanin keskussairaalan kautta.


Lääkäri Kristiina Kananen on kirjannut Jaakon potilastietoihin 26.11.2017, ennen 5.12.17 kotiutumista on kysytty, "voidaanko hoitorinki antaa potilaan itsensä hoidettavaksi erillisellä sopimuksella. Keskustelin tästä kuntayhtymän johtajan (Maire Ahopelto) kanssa ja hänen linjauksensa mukaan erillistä sopimusta ei tehdä eikä myöskään lähdetä ostopalveluun vaan mennään omilla työntekijöillä."


- Tätä sopimusta Kainuun sote/ Maire Ahopelto ei noudattanut päätöksellään 15.3.2019. Eivätkä esittäneet em. ostopalvelusopimusta tai erillistä sopimusta.

- Eihän heidän tarvitse sopimuksia noudattaa Maire Ahopellon ja kumppaneiden toimesta?

- Mitäpä sitä asiakasta kuuntelemaan/ kuulemaan ja esittämään vaihtoehtoisia hoitoratkaisuja yhteisymmärryksessä potilaan/ asiakkaan kanssa (laki potilaan asemasta ja oikeuksista).

- Näillä Kainuun soten paskoillahan on oikein Pohjois-Suomen AVI:n johtajien Maria Siuruan ja Pasi Hirvikosken, eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläisen ja Maija Sakslinin  ja hallinto-oikeuden em. tuomareiden tuki käyttää mielivaltaa ihmisiä kohtaan.
 

- Jaakko yritettiin painostaa vain sairaalahoitoon ja jätettiin kotiinsa ilman työntekijöitä, kun hän halusi olla kotonaan (esim. entisen hallintoylilääkäri Esa Ahosen 6.3.2019 lausunto sitä todistaa).

 

Kainuun sote ei turvannut hänen avuntarvettaan tuolloinkaan ostopalvelusopimuksella yrityksen kanssa tai erillissopimuksella asiakkaan kanssa.

Jaakko jätettiin heitteille, sen ovat todenneet mm. Kynnys ry:n juristit.


Muualla ALS:ia sairastavien tarvitsemat työntekijät ympäri vuorokauden pyritään turvaamaan kotiin erityisesti ostopalvelusopimuksella yrityksen kanssa.


- Näin esim. ALS:ia sairastavan Riku Mattilan kohdalla Espoossa. Yhtiö hoitaa työntekijöiden rekrytoinnin Mattilan kotiin (mm. www.Kainuu-uutiset.com -etusivulla). Ei Mattila siirry Espoossakaan sairaalaan odottamaan että saisi työntekijöitä kotiinsa. Liite.
 

Näköjään Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tuomareista osa haluaa kohdella Jaakkoa eri tavalla, Kainuun soten mielivallan keinoin.

- HAO:n päätös 21.10.2020 oli selvästi Jaakon perusoikeuksia tukeva, korostaen oikeutta "saada riittävät avohuollon toimenpiteet turvaamaan päivittäinen avuntarve kotiinsa".


- Sen jälkeen Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on profiloitunut Kainuun soten viranhaltijoiden "perseennuolijoina".


Vielä nytkin hallinto-oikeus korostaa entisen sote-lääkäri Olli-Pekka Koukkarin valheita ja virheitä sisältävää lausuntoa 1.3.2021 Jaakon oikeuksista vain sairaalahoidon kautta saada palveluja kotiinsa. Hallinto-oikeus ei nyt, eikä aikaisemminkaan ole korostanut sitä, että ko. lääkäri Koukkari toteaa saman vuoden syksyllä 9/2021 lausunnossaan, että Jaakon pitäisi siirtyä sairaalaan "aikaa vievään projektiin".

- Nämä Kainuun soten paskat ja em. hallinto-oikeuden tuomarit eivät ajattele yhtään asiakasta, vuonna 2015 ALS:iin sairastunutta Jaakkoa.


He eivät edes halua ymmärtää asiakaslähtöisesti, kuinka kuntouttavaa Jaakolle on olla ja elää kotonaan 5.12.2017 lähtien. Nämä paskat eivät ajattele kuntouttavan toiminnan vaikutusta hänen elämäänsä. 

Tällaiset viranhaltijat pitäisi järjestää itse pakkohoitoon, he eivät ole ihmisiä varten tehtävissään.

- Kainuun sote halusi 15.3.2019 em. vastuuvapautuksen Jaakon kotihoidosta. Eikä nämä ajattele myöskään sitä, että ei muuallakaan siirrytä sairaalahoitoon saadakseen palveluja kotiinsa. Jaakon elämä ja päivittäinen toiminta tapahtuu kotona ja kodista käsin. Kotona myös kaikki hänen auttamiseen ja elämiseen liittyvät asiat on neuvottu kaikille työntekijöille hänen kotiutuessa 5.12.2017.
 

Nytkin juhannuksen alla hän lähtee käymään kaupassa kuten muutkin ihmiset, mutta näille em. tahojen ja viranhaltijoiden mukaan Jaakolla ei saisi näköjään olla edes ihmisarvoista elämää etenevässä sairaudessaan. Hänen pitäisi maata näiden em. paskojen mielestä osastolla, jossakin Olli-Pekka Koukkarin "aikaa vievästä projektissa".

- Tämä atk-taustainen Koukkari saisi itse päätyä "projektiksi" osastolle.

Kainuun hva:n ja hallinto-oikeuden em. tuomareiden mielestä Jaakolla ei ole kotona ollessaan, keskussairaalan kieltäytyessä kotihoidon järjestämisestä 15.3.2019, oikeutta riittävällä palvelukokonaisuudella järjestettäviin 'avohuollon tukitoimiin' (Hao 21.10.2020), että hän pärjäisi kotonaan.


Nämä kieltävät juristi Jukka Kumpuvuoren ohjeen mukaan tehdyn hakemuksen palvelukokonaisuudesta: palveluasumisen järjestämisestä kotiin henkilökohtaisen avun ja kotihoidon turvin, että Jaakolle olisi turvattu riittävät palvelut kotiin.
- HUOM: 'kotihoito' pitää sisällään myös kotisairaanhoidon palvelut, niin ne on ryhmitetty myös Kainuussa.

- Tähänkään ei Jaakolla ole oikeutta?


Asiakasmaksulakikin velvoittaa järjestämään hoidon asiakaskohtaisesti myös kotona, kun asiakas ei tarvitse jatkuvaa sairaalahoitoa/ 'tarkoituksenmukaisuus' korostuu, myös HAO 21.10.2020.
-  Ohjaavana lakina on Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992). Vaihtoehtoisista hoidoista on päätettävä yhteisymmärryksessä potilaan/ asiakkaan kanssa. Näin Kainuun sote ei ole toiminut. Lisäksi mielenkiintoista on todeta, että nyt hallinto-oikeuden em. tuomarit eivät mainitse sanallakaan lainsäädäntökohdassa tätä lakia potilaan asemasta ja oikeuksista?


HUOM: Nyt hallinto-oikeus ei korosta Jaakon asiassa yhdessäkään päätöksessä Lakia potilaan asemasta ja oikeuksista. Vaikka se on ohjaava laki ALS:ia sairastavien kohdalla. Tämä todistaa, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tuomarit ovat viranhaltijoiden, kuten Kainuun hva:n ”perseennuolijoita”.
- Liitteenä alla Kynnys ry:n juristi Mika Välimaan kannaotto Jaakon asemaan ja oikeuksiin. ⬇️ 

 

Kynnys ry:n juristien mukaan Kainuun sote on syyllistynyt heitteille jättöön jo 15.3.2019. Kainuun hva:ssa ja hallinto-oikeudessa varmaan "odotetaan" Jaakon perikunnan mahdollista syytteen nostoa, jos Jaakko menehtyy kotonaan Kainuun soten/hva:n heitteille jätön takia?


Tämän kirjelmän jälkeen hallinto-oikeuden lainkäyttösihteeri laittoi viestin:

”Hei,
jos olette tyytymätön Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden antamaan päätökseen, teillä on mahdollisuus hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta päätökseen liitetyn valitusosoituksen ohjeistuksen mukaisesti."


Teija Hietala

lainkäyttösihteeri


Vastasin siihen:

Ihanko totta, ihan oikeus hakea valituslupaa? Jukka Kumpuvuoren mukaan 2 % otetaan käsittelyyn KHO:ssa.


Jaakolla on oikeus olla kotonaan, hän on kotiutunut 5.12.2017, ja oikeus saada tarvittavat ja riittävät palvelut kotiinsa "turvaamaan päivittäinen avuntarve avohuollon toimenpitein" HaO 21.10.2020. Joten vetäkää siitä "johtopäätökset" toiminnastanne em. 21.10.20 päätöksen jälkeen.


Jyrki Kyllönen