Pohjois-Suomen hallinto-oikeus nielee Kainuun hva:n valheet kuin ”siat limppua”
- Jaakkoa syyllistetään työntekijöiden rekrytointiongelmista, vaikka sh. Maija totesi jo 22.10.18 esimiehensä stressaantuneeksi ja että "yritetään saada meiltä tolkut hoitajat sinne…"
- Eli kaikki eivät olleet edes "tolkun hoitajia" eli täysjärkisiä. Eräskin totesi Jaakolle, että jos et suostu kaikkeen mitä me täällä tehdään, joudut osastolle". Näin sairasta sakkia seassa, sitten ALS:ia sairastavaa potilasta syytetään stressaantuneiden esihenkilöiden toimesta.
Lisäksi nämä asiakkaita leimaavat johtajien harhat elävät Kainuun hva:ssa näköjään omaa elämäänsä, myös vammaispalvelujen sosiaalityöntekijöissäkin. Esim. Tarja Pääkkönen on perustellut näillä "ei-tolkullisten" viesteillä omaa lausuntoaan 2021. Ja sama toistaminen jatkuu nyt hallinto-oikeuden päätöksessä. On siinä ammattitaito huipussaan, tai paremminkin "sieltä syvältä".Korkeimmalta hallinto-oikeudelta haetaan nyt valituslupaa Pohjois-Suomen HAO:n päätökseen 22.6.2023, jonka mukaan Jaakolla ei olisi oikeutta korvauksiin ympärivuorokautisen auttamisen järjestämisestä itse kotonaan, Kainuun soten kieltäytyessä laittomasti vastuusta.
Katsomme, että ALS:ia sairastavalla Jaakolla on oikeus työvoimakustannuksiin, jotka ovat aiheutuneet siitä, että Kainuun sote/ nyk. hva ei ole hoitanut vastuitaan vaihtoehtoisen kotihoidon järjestämisestä potilasta kuuntelemalla yhteisymmärryksessä potilaan kanssa: tarkoituksenmukaisuus ja potilaan tila (Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992).
- Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ei ole ko. päätöksessään sanallakaan käsitellyt Jaakon kohdalla hänen asemaansa ja oikeuksiaan Laki potilaan asemasta ja oikeuksista -perusteella. Laki velvoittaa myös Kainuun sotea/ hva:ta.
Jaakolla on vammaisen status (ALS-diagnoosi 2015), lisäksi hänelle tuli hengitystä tukevan laitteiston myötä ns. hengityshalvauspotilaan status lokakuussa 2017.
- Ohjaavana lakina on Laki potilaan asemasta ja oikeuksista.
- Kunnallisilla vammaispalveluilla/ hyvinvointialueet on erityinen vammaispalvelujen järjestämisvastuu.
Lisäksi on korostettava, että Suomen vuonna 2016 ratifioiman YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen mukaan vammaisuutta ei määritellä lääketieteellisen diagnoosin mukaan, vaan toimintakyvyn ja avuntarpeen mukaan (todennut mm. eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia).
- Siihen olemme vedonneet koko ajan Jaakon kohtelussa.- Tämä unohtuu myös Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ko. asian käsittelyssä ja päätöksessä.
1. Suomi on ratifioinut YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen 2016. Sopimuksen mukaan vammaisuutta ei määritellä lääketieteellisen diagnoosin mukaan, toimintakyvyn ja avuntarpeen mukaan (eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian).
2. Kainuun sote/ hva ei ole noudattanut Jaakon samassa asiassa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden 21.10.2020 ja 12.1.2022 antamia päätöksiä. Samasta asiasta on annettu nyt kolmas hallinto-oikeuden päätös 13.6.2023, tähän valituksen alaisen päätökseen liittyvässä asiassa.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on todennut jälleen päätöksessään 13.6.2023 (dnro 1249/03.04.04.04.27/2022): "Hallinto-oikeus toteaa, että valittaja on edeltä ilmenevän selvityksen perusteella terveydenhuollossa hengityshalvauspotilaaksi määritelty henkilö, ja hän tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa. Vammaispalvelulain säännökset soveltuvat sinänsä myös hengityshalvauspotilaaseen. Valittaja on ollut useita vuosia kotihoidossa omaisen (korjaus: en ole omainen, olen asioita hoitava asiamies/ ystävä/läheinen) antaman avun ja hoidon turvin, mikä lähtökohtaisesti tukee sitä käsitystä, ettei hän ole sellainen vammaispalvelulain 9 pykälän 2 momentissa tarkoitettu vaikeavammainen henkilö, jonka riittävää huolenpitoa ei voitaisi tilanteessa turvata avohuollon toimenpitein …"
-HUOM: Tämä sama asia on todettu jo HAO 21.10.2020, "päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon toimenpitein".
- Näitä päätöksiä Kainuun sote/hva ei ole noudattanut mitenkään.
- Korostamme vielä, että mitään suostumusta ja sopimusta ei ole omaishoitajuudesta, vastaamaan yksin Jaakon avuntarvetta ympäri vuorokauden 24/7.
- Vastuu ympärivuorokautisesta auttamisesta on nyk. Kainuun hyvinvointialueella.
Hao em. 13.6.2023 päätös jatkuu: "Hengityshalvauspotilaan ollessa kotihoidossa asiassa on silti juridisesti kysymys kotona annettavasta laitoshoidosta. Kotihoidossa oleva hengityshalvauspotilas on edelleen sairaalan vastuulla."
- HUOM: Tätä vastuuta Kainuun keskussairaala ei ole hoitanut 15.3.2019 lähtien.- HUOM: Vammaisuutta ei määritellä lääketieteellisen diagnoosin mukaan (YK:n vammaisten oikeuksien sopimus on kansallisen lainsäädännön yläpuolella ja vaikuttaa myös aikaisempiin oikeuskäytäntöihin/ päätöksiin.
- Korvauskäytännöstä lakeihin perustuvista kulujen korvauksista asiakkaalle jälkikäteen on myös ennakkotapauksia KHO:lla, siltä ajalta kun vastuuta ei ole hoidettu.
He lopettivat Jaakon kotihoitoringin 15.3.2019 omalla yksipuolisella ja Jaakkoa sairaalahoitoon painostavalla päätöksellä. He siirsivät suurimman osan Jaakon työntekijöistä muualle ja katkaisivat myös vammautuneen ihmisen kohdalla pitempiaikaisia avustus-/ työsuhteita päiväseltään Jaakon kotona.
Lisäksi esim. Jaakon omalla ilmoituksella hakeman Salla-Marin vetäminen muualle ilmoitettiin tekstiviestillä päiväseltään, myöhemmin hän irtisanoutui hengityshalvausyksiköstä ja siirtyi muihin tehtäviin.
Jaakko on joutunut itse turvaamaan omalla kustannuksellaan henkilökohtaisen auttamisen kotonaan 15.3.2019 Kainuun soten yksipuolisen ja painostavan päätöksen jälkeen. Kainuun sote jätti vastuunsa hoitamatta, vastuu todettu myös nyt (HAO 13.6.2023).Kustannukset 15.3.2019 jälkeen ovat tulleet työntekijöistä Jaakolle, ei Kainuun sotelle.
3. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ei ota mitenkään huomioon tässä päätöksessä/ ei edes mainitse Lakia potilas asemasta ja oikeuksista?
Asiakasmaksulain velvoitteiden osalta ALS:ia sairastavien kohdalla ko. Laki potilaan asemasta ja oikeuksista on ohjaava laki.
- Laki velvoittaa myös Kainuun sotea/hva:ta tarjoamaan asiakkaalle/potilaalle myös vaihtoehtoisia hoitoratkaisuja yhteisymmärryksessä potilaan kanssa, jos potilas kieltäytyy sairaalan/lääkärin tarjoamasta hoidosta.
- Hallinto-oikeus jättää tämän potilaan asemaa ja oileuksia koskevan lain pois päätöksen käsittelystä, kun se velvoittaa hoitoratkaisuissa yhteisymmärrykseen potilaan kanssa. Kun Kainuun hva ei ole sitä noudattanut, niin tuomarit jättävät sen pois, tarkoituksella.
Jaakko yritettiin painostaa sairaalahoitoon Kainuun soten yksipuolisella päätöksellä 15.3.2019.
- Päätöksestä vain ilmoitettiin ko. asiamiehelle (kuljetuskin oli jo kuulemma varattu), ja Jaakon kieltäytyessä lähtemästä sairaalaan niin Kajaanin keskussairaalan ylihoitaja Riitta M. Leinonen vaati painostamalla iltapäivällä 15.3.2019 heille vastuuvapauden Jaakon kotihoidosta sähköpostitse.
- Aikaisemmin mm. vastuualuelääkäri Kristiina Kananen oli jopa uhkaillut Jaakkoa pakkokeinoilla ja jopa laitteiden poisviennillä (sähköpostikeskustelu toimitetaan tarvittaessa).
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista velvoittaa siis vaihtoehtoisten hoitoratkaisujen esittämistä potilaalle, hänen kieltäytyessä lääkärin esittämästä hoidosta.
- Jaakon kohdalla kysymykseen olisi siis pitänyt tulla työntekijöiden rekrytointi ostopalvelusopimuksella yrityksen kautta (kuten esim. Hyvinvointisampo Kuhmossa, jonka toimitusjohtaja on käynyt Jaakon luona fysioterapeuttina lähes viikottain tammikuusta 2018 lähtien ja on nytkin ilmoittanut että voivat ryhtyä hoitamaan työntekijöiden rekrytointia sopimuksella Kainuun hva:n kanssa).
- Tätä vaihtoehtoa Jaakolle ei tarjottu 15.3.2019, eikä toista vaihtoehtoa: erillissopimus samoista asioista asiakkaan/ potilaan kanssa, joka on mm. hengitystukilaitteita käyttävällä Hengitystuki ry:n toimitusjohtaja Liisa Rautasella.
- Katsomme, että Laki potilaan asemasta ja oikeuksista olisi velvoittanut näiden vaihtoehtojen tarjoamisen ja sopimuksen hakemista yhteisymmärryksessä Jaakon kanssa 15.3.2019, Jaakon avun ja turvallisuuden takaamiseksi kotonaan.
Ja katsomme, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden olisi pitänyt ottaa tämä lainsäädäntö huomioon myös ko. päätöstä tehdessä Kainuun hva:n korvausvelvollisuudesta Jaakolle. Hänen jouduttua itse vastaamaan työvoimakustannuksista, turvatakseen itse kotonaan asumisen ja elämisen 15.3.2019 lähtien.
4. Yhteisymmärryksessä ei ole päätetty mitään 15.3.2019, eikä sen jälkeen Jaakon kanssa.
Kainuun sote/ hva saa näköjään valehdella tästäkin asiasta, myös entisen sote-lääkäri Olli-Pekka Koukkarin lausuntoa levittämällä.
Jo tämän asian käsittely Kainuun sote-johtajien 15.3.2019 päätöksen jälkeen kiistatta todistaa sen, että asioita ei ole päätetty yhteisymmärryksessä Jaakon kanssa.Julkisten- ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on mm. ohjeistanut, että henkilökohtaisen avustajan tehtäviin voi kuulua neuvottuja hoidollisia tehtäviä. Nämä dokumentit ovat myös hallinto-oikeuden tiedossa. Nyt hallinto-oikeus ja Kainuun sote/hva:n viranhaltijat yksilöasioiden jaosto muka korostavat, että näin ei voisi olla Jaakon kohdalla. Lisäksi Kainuun sote palkkasi itse Jaakolle 5.12.2017-15.3.2019 ns. ammatillisesti epäpäteviä vastaamaan Jaakon avusta kotonaan, mm. tarjoilijan ja alasta kiinnostuneen artesaanin. Nyt sitten esitetään jotakin muuta pätevyysvaatimusten osalta.
-Tarjoilijan työsuhde oli pitkäaikaisin Kainuun soten palkkaamista työntekijöistä 5.12.2017 alkaen. Lisäksi rekrytointiongelmia oli työvuorolistojenkin mukaan enemmän Sotkamon Vuokatissa, Korholanmäellä ja Kajaanin Teppanassa. Niihin siirrettiin työntekijöitä Jaakon työntekijätiimistä, myös vahvistetuista työvuorolistoista. Eikö hallinto-oikeudessa nähdä, että Kainuun soten 15.3.2019 päätöksen tavoitteet olivat Jaakon kohdalla aivan muut?
Myös KHO:n päätöksissä on todettu, että vaikeasti vammautuneet ovat oikeutettuja henkilökohtaiseen apuun. Ja jokainen tietää, että vaikeasti vammautuneiden auttamiseen liittyy aina hoidollisia tehtäviä, vaikeasti vammautuneenkin on mm. päästävä paskalle. Myös ympärivuorokautinen tarve on KHO:n päätöksissä todettu osana henkilökohtaista apua, jopa asentokorjauksien osalta yöllä.
Hallinto-oikeuden päätöksessä 21.10.2020 todetaan, että kun Jaakolla ei ole tarvetta jatkuvaan sairaalahoitoon, niin KHO:n aikaisempien päätöksien mukaan kunnalla on velvollisuus järjestää palvelut tarvittaessa avohuollon palveluilla, palvelukokonaisuudella. Siihen liittyisi kotihoitoon liittyvät korisairaanhoitopalvelut ja myös henkilökohtaisen avun palvelut.
Nyt sitten päätöksessään 13.6.2023 hallinto-oikeuden tuomarit Anna-Kaisa Marski ja Saija Mustola (esittelijä Päivi Holma) eivät kumoa Kainuun soten/hva:n kielteistä päätöstä palveluasumisen järjestämisestä Jaakon kotona ja kotihoitoa, jonka osana on myös kotisairaanhoito.
Kainuun hva:n yksilöasioiden jaosto on tehnyt kielteiset päätökset myös em. avohuollon palveluista, henkilökohtaista apua koskevan kielteisen päätöksen lisäksi.
Olen kysynyt jo suoraan em. tuomareilta ja esittelijältä tällä viikolla, että oletteko te "hiiriä vai ihmisiä"? Kun he eivät näköjään edes ymmärrä, että Jaakon asiamies ei ole omainen, eikä ole mitään omaishoitajaa. Tätä valetta omaishoitajuudesta levitetään nyt asiassa.
5. Kainuun soten umpikierot yritykset: laiton sopimustarjous ja omaishoitajaksi pakottaminen.
Kainuun sote yritti kevään 2019 toimintansa jälkeen ensin pakottaa laittomaan sopimukseen ja hallinto-oikeuden 21.10.20 päätökset jälkeen pakottaa omaishoitajaksi ja sillä kuitata laittomuudet.
Tämä sopimus on myös ihmisoikeuksien vastainen. Jaakko Klemetti yritettiin käytännössä pakottaa pakkohoitoon, josta kotiuttamisesta olisi päättänyt "vain Kainuun sote päättäisi kotona toteuttavan hoidon edellytysten täyttymisestä"!!!
Sopimusesityksen törkeät kohdat:
- Postista tuli heinäkuun alussa (Kristiina Kanasen allekirjoituksella, päiväys 27.6.19) yllättäen sopimus allekirjoitettavaksi.1. "Jaakko järjestää 1.7.2019 alkaen hengityshalvaukseen liittyvän hoitonsa omalla kustannuksellaan ja omalla vastuullaan parhaaksi katsomallaan tavalla."
2. "Kotihoidon ylläpitokorvauksen maksaminen Jaakolle lakkaa 1.7.2019."
- Se kuitenkin lakkautettiin 7/2019. Asia on hallintoriita-asiana Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa, päätöstä ei ole kuulunut???
- Siis vain ''kartoituksen'???
Tämä Kainuun soten juoni paljastui heti 9.7.19 jälkeen.
- Tausta: Vammaispalvelujen sosiaalityöntekijä Maarit Rautanen kävi 9.4.2019 tekemässä Jaakon kotona palvelutarvekartoituksen, koska olimme tehneet heille ilmoituksen vammaispalvelutarpeesta Kainuun soten 15.3.2019 tekemän päätöksen jälkeen, kun kieltäytyivät vastaamasta Jaakon kotihoidosta ja yrittivät painostaa Jaakon sairaalahoitoon.
- Maarit Rautiainen siis kertoi 9.4.19 ottavansa yhteyttä mm. Kristiina Kanaseen.
- Toinen lupaa 'kartoituksen' sopimusesityksessä ja Rautiaisella oli jo kielteinen päätös valmiina 9.7.19.
4. Lisäksi sopimuksessa todetaan (vastoin asiakasmaksulakia, hengityshalvausstatus), että Jaakko hankkisi hoitotarvikkeet itse.
- Ja tämä fakta todistaa, että silloin kaikki hoito ja hoidon järjestely pitäisi Kainuun soten järjestää.
6. Lopuksi sopimusesityksessä vielä korostetaan että "vain Kainuun sote päättäisi kotona toteuttavan hoidon edellytysten täyttymisestä".
- Näin sairasta tämä Kainuun soten sakki on, he joutaisivat itse pakkohoitoon.
Tämän kieron ja laittoman sopimusesityksen Jaakolle tietävät Maija Sakslin/ eduskunnan oikeusasiamies sekä Pohjois-Suomen AVI johtaja Maria Siurua ja Pasi Hirvikoski.
- Eipä ole edes moitteen sanaa kuulunut Anu Huttusen ja Kristiina Kanasen/ Kainuun soten toiminnasta, kun "korppi ei korppia noki". He hyväksyvät näin törkeän ja laittoman potilaskohtelun.
Painostamista, uhkailua, valheita ja laitonta viranomaistoimintaa
Jaakon painostaminen tekemään hoidon rajauksia ja kieltäytymään hengityskoneesta alkoi heti kun ALS-diagnoosi varmistui 2015.
- Kesällä 2017 neurologi huusi ja valehteli sairaalasängyn yläpuolella kun Jaakko oli sairaalassa: "ethän sinä halua hengityskonetta, joudut sairaalaan seinän viereen… etkä pääse minnekään".
- Jaakko oli aikaisemmin jo ilmaissut hoitotahtona hengityskonehoidon ja todeten asiasta, että "onhan se samanlainen kuin Kalle Könkkölällä", että pääsee liikkumaan.
- Hengityskone tuli lokakuussa 2017 ja kotiutui 5.12.2017.
- Tämän jälkeen painostus jatkui Kainuun soten taholta, ja 15.3.2019 päätöksellä he yksipuolisesti, yllättäen lopettivat Jaakon kotihoitoringin ja yrittivät painostaa hänet sairaalahoitoon.
Tämän jälkeen he ovat kaikki toistaneet valhetta, että "yhteisymmärryksessä" Jaakko on jäänyt yksin kotiin. Heidän painostaminen sairaalaan on jatkunut myös 15.3.2019 jälkeen. Sen todistavat eri asiakirjat ja tapahtumat 2019-23.6. Riitta M. Leinonen vaati laittomasti keskussairaalalle vastuuvapauden Jaakon kotihoidosta 15.3.2019.
- Tämä vaatimus/ menettely on laiton asiakasmaksulain mukaan. Sen on todennut myös hallinto-oikeus 13.6.2023, vastuu on keskussairaalalla.Kainuun soten johtava hoitaja Riitta M. LEINONEN vaati 15.3.2019 täysin laittomasti vastuuvapauden keskussairaalalle Jaakon kotihoidon järjestämisestä, kaiken Jaakon painostamisen ja uhkailujen jälkeen.
- Hän vaati puhelimessa sähköpostia asiasta 15.3.2019. Liitteenä alla sähköpostiviesti klo 14.37 hänelle vastuuvapaudesta.Tämä asia on todettu myös jo HAO 21.10.2020 päätöksessä?
- Ja nyt HAO:n päätöksessä 13.6.2023, että vastuu Jaakon kotihoidosta on keskussairaalalla: "Kotihoidossa oleva hengityshalvauspotilas on näin ollen edelleen sairaalan vastuulla."
- Silloin vaihtoehdot ovat palvelujen järjestämisen osalta ostopalvelusopimus tai erillissopimus suoraan asiakkaan kanssa.
- Niistä vaihtoehdoista Kainuun soten johtaja Maire Ahopelto kieltäytyi marraskuussa 2017, hän lupasi järjestää Jaakon tarvitsemat työntekijät kotiin Kajaanin keskussairaalan kautta.
Lääkäri Kristiina Kananen on kirjannut Jaakon potilastietoihin 26.11.2017, ennen 5.12.17 kotiutumista on kysytty, "voidaanko hoitorinki antaa potilaan itsensä hoidettavaksi erillisellä sopimuksella. Keskustelin tästä kuntayhtymän johtajan (Maire Ahopelto) kanssa ja hänen linjauksensa mukaan erillistä sopimusta ei tehdä eikä myöskään lähdetä ostopalveluun vaan mennään omilla työntekijöillä."
- Tätä sopimusta Kainuun sote/ Maire Ahopelto ei noudattanut päätöksellään 15.3.2019. Eivätkä esittäneet em. ostopalvelusopimusta tai erillistä sopimusta.
- Eihän heidän tarvitse sopimuksia noudattaa Maire Ahopellon ja kumppaneiden toimesta?
- Mitäpä sitä asiakasta kuuntelemaan/ kuulemaan ja esittämään vaihtoehtoisia hoitoratkaisuja yhteisymmärryksessä potilaan/ asiakkaan kanssa (laki potilaan asemasta ja oikeuksista).
- Näillä Kainuun soten paskoillahan on oikein Pohjois-Suomen AVI:n johtajien Maria Siuruan ja Pasi Hirvikosken, eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläisen ja Maija Sakslinin ja hallinto-oikeuden em. tuomareiden tuki käyttää mielivaltaa ihmisiä kohtaan.
- Jaakko yritettiin painostaa vain sairaalahoitoon ja jätettiin kotiinsa ilman työntekijöitä, kun hän halusi olla kotonaan (esim. entisen hallintoylilääkäri Esa Ahosen6.3.2019 lausunto sitä todistaa).
Kainuun sote ei turvannut hänen avuntarvettaan tuolloinkaan ostopalvelusopimuksella yrityksen kanssa tai erillissopimuksella asiakkaan kanssa.
Jaakko jätettiin heitteille, sen ovat todenneet mm. Kynnys ry:n juristit.Muualla ALS:ia sairastavien tarvitsemat työntekijät ympäri vuorokauden pyritään turvaamaan kotiin erityisesti ostopalvelusopimuksella yrityksen kanssa.- Näin esim. ALS:ia sairastavan Riku Mattilan kohdalla Espoossa. Yhtiö hoitaa työntekijöiden rekrytoinnin Mattilan kotiin (mm. www.Kainuu-uutiset.com -etusivulla). Ei Mattila siirry Espoossakaan sairaalaan odottamaan että saisi työntekijöitä kotiinsa.
Näköjään Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tuomareista osa haluaa kohdella Jaakkoa eri tavalla, Kainuun soten mielivallan keinoin.
- Sen jälkeen Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on profiloitunut Kainuun soten viranhaltijoiden "perseennuolijoina".
Vielä nytkin hallinto-oikeus korostaa entisen sote-lääkäri Olli-Pekka Koukkarin valheita ja virheitä sisältävää lausuntoa 1.3.2021 Jaakon oikeuksista vain sairaalahoidon kautta saada palveluja kotiinsa. Hallinto-oikeus ei nyt, eikä aikaisemminkaan ole korostanut sitä, että ko. lääkäri Koukkari toteaa saman vuoden syksyllä 9/2021 lausunnossaan, että Jaakon pitäisi siirtyä sairaalaan "aikaa vievään projektiin".
- Nämä Kainuun soten paskat ja em. hallinto-oikeuden tuomarit eivät ajattele yhtään asiakasta, vuonna 2015 ALS:iin sairastunutta Jaakkoa.
He eivät edes halua ymmärtää asiakaslähtöisesti, kuinka kuntouttavaa Jaakolle on olla ja elää kotonaan 5.12.2017 lähtien. Nämä paskat eivät ajattele kuntouttavan toiminnan vaikutusta hänen elämäänsä.
Tällaiset viranhaltijat pitäisi järjestää itse pakkohoitoon, he eivät ole ihmisiä varten tehtävissään.
- Kainuun sote halusi 15.3.2019 em. vastuuvapautuksen Jaakon kotihoidosta. Eikä nämä ajattele myöskään sitä, että ei muuallakaan siirrytä sairaalahoitoon saadakseen palveluja kotiinsa. Jaakon elämä ja päivittäinen toiminta tapahtuu kotona ja kodista käsin. Kotona myös kaikki hänen auttamiseen ja elämiseen liittyvät asiat on neuvottu kaikille työntekijöille hänen kotiutuessa 5.12.2017.
Nytkin juhannuksen alla hän kävi kaupassa kuten muutkin ihmiset, mutta näille em. tahojen ja viranhaltijoiden mukaan Jaakolla ei saisi näköjään olla edes ihmisarvoista elämää etenevässä sairaudessaan. Hänen pitäisi maata näiden em. paskojen mielestä osastolla, jossakin Olli-Pekka Koukkarin "aikaa vievästä projektissa".
- Tämä atk-taustainen Koukkari saisi itse päätyä "projektiksi" osastolle.Kainuun hva:n ja hallinto-oikeuden em. tuomareiden mielestä Jaakolla ei ole kotona ollessaan, keskussairaalan kieltäytyessä kotihoidon järjestämisestä 15.3.2019, oikeutta riittävällä palvelukokonaisuudella järjestettäviin 'avohuollon tukitoimiin' (Hao 21.10.2020), että hän pärjäisi kotonaan.
Nämä kieltävät juristi Jukka Kumpuvuorenohjeen mukaan tehdyn hakemuksen palvelukokonaisuudesta: palveluasumisen järjestämisestä kotiin henkilökohtaisen avun ja kotihoidon turvin, että Jaakolle olisi turvattu riittävät palvelut kotiin.
- HUOM: 'kotihoito' pitää sisällään myös kotisairaanhoidon palvelut, niin ne on ryhmitetty myös Kainuussa.
- Tähänkään ei Jaakolla ole oikeutta?Asiakasmaksulakikin velvoittaa järjestämään hoidon asiakaskohtaisesti myös kotona, kun asiakas ei tarvitse jatkuvaa sairaalahoitoa/ 'tarkoituksenmukaisuus' korostuu, myös HAO 21.10.2020.- Ohjaavana lakina on Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992). Vaihtoehtoisista hoidoista on päätettävä yhteisymmärryksessä potilaan/ asiakkaan kanssa. Näin Kainuun sote ei ole toiminut. Lisäksi mielenkiintoista on todeta, että nyt hallinto-oikeuden em. tuomarit eivät mainitse sanallakaan lainsäädäntökohdassa tätä Lakia potilaan asemasta ja oikeuksista?
HUOM: Nyt hallinto-oikeus ei korosta Jaakon asiassa yhdessäkään päätöksessä Lakia potilaan asemasta ja oikeuksista. Vaikka se on ohjaava laki ALS:ia sairastavien kohdalla. Tämä todistaa, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tuomarit ovat viranhaltijoiden, kuten Kainuun hva:n "perseennuolijoita".
- Liitteenä alla Kynnys ry:n juristi Mika Välimäen kannaotto Jaakon asemaan ja oikeuksiin.Kynnys ry:n juristien mukaan Kainuun sote on syyllistynyt heitteille jättöön jo 15.3.2019. Kainuun hva:ssa ja hallinto-oikeudessa varmaan "odotetaan" Jaakon perikunnan mahdollista syytteen nostoa, jos Jaakko menehtyy kotonaan Kainuun soten/hva:n heitteille jätön takia?
7. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tuomarit nostavat valehtelevan ent. Kainuun soten lääkäri Olli-Pekka Koukkarin "kaikkitietävän" Jumalan asemaan.
Nämä tuomarit ovat pyytäneet tarkennuksia erikseen kyllä Kainuun sotelta/ Maire Ahopellolta näkemyksiinsä, mutta ei sitä vertaa että tarkistaisivat perustiedot.Ensiksi: en ole Jaakon omainen. En ole hänen omaishoitaja. Mitään sopimusta ei ole.
- Meneekö perille?
Toiseksi: "omaishoitajuus edellyttää suostumusta, perustuu sopimukseen (esim. KHO 14.11.2007 T 2900).
- Tätä Olli-Pekka Koukkarin valetta, että "hänen hoitonsa on sovittu järjestettäväksi kotona omaishoitajuudella" hallinto-oikeuden tuomarit toistavat päätöksissään.
- Ettekö te osaa muuta kuin valehdella päätöksissänne??? Mitään ei ole sovittu! Mitään omaishoitajaa ei ole!
Tämä koskee erityisesti väitettyjä työntekijöiden rekrytointiongelmia, joiden perusteella nyt tuomaritkin perustelevat päätöstään?
- Jos te uskotte vain lääkäreitä, niin esimerkiksi lääkäri Markku Nyman Kajaanista / hva-valtuutettu on todennut lausunnossaan asiassa 15.5.2023: "Ihmettelen teksteistä esille tulevaa mahdollista henkilöstöpulaa. Pulaa on luonnollisesti kaikkialla. OYS:n alueella on ainakin tähän saakka ollut vuosia käytössä ostopalvelutoiminta, jonka ulkopuolinen yritys palveluna järjestää heille."
8. Rekrytointiongelmia oli Korholanmäen, Vuokatin ja Kajaanin Teppanan kotihoitoringeissä, ei niitä lopetettu.
Niihin siirrettiin työntekijöitä useasti Jaakon kotihoitotiimistä, jopa vahvistetusta työvuorolistoista 2018 ja 15.3.2019 asti. Sitten niitä vakinaistettiin muihin hoitotiimeihin, kun purkivat Jaakon kotihoitotiimin.
Kainuun soten toiminnan tavoitteena oli päästä eroon Jaakon kotihoitotiimistä ja samalla allekirjoittaneesta/asiamiehestä Jaakon kotihoitoringissä.
- Olin vuoden 2018 alusta lähtien vaatinut kaikille hoitotiimin työntekijöille "samaa palkkaa samasta työstä". Tästä asiasta sai käydä vääntöä työsuhteen loppuun 15.3.2019 asti.Esimieheksi helmikuussa 2018 tullut Lahja Leinonen halusi allekirjoittaneesta eroon ensitöikseen, hän viestitti siitä vaatimuksestaan esimiehelleen heti helmikuussa ja toisen kerran toukokuussa 2018, kun vaadin hoitopalaverimuistioon korjausta palaverissa sovitun mukaan, että "kädet pestään aina työpaikalle tullessa", kolme kertaa piti korjausvaatimus esittää ennen kuin sen hyväksyi (lääkäri Kristiina Kananen hyväksyi sen jo hoitopalaverissa). Eräät hoitajat eivät pesseet käsiään edes WC-käyntien yhteydessä Jaakon kotona. Että tällaisia "tolkun hoitajia". Ehkä nämä oppi pesemään kätensä korona-vuosina.
Tämä Lahja Leinonen/ Kainuun sote ei hyväksynyt samaa palkkaa kaikille samasta työstä. Minusta tietysti haluttiin eroon kun olen aikaisemmin toiminut työsuojeluvaltuutettuna lehtitalossa ja kustantaja oli joutunut mittaviin korvauksiin laittomista irtisanomisista.
Näin Kainuun sote toimii, he edellyttävät työntekijöiltä vain esimiestensä perseennuolentataitoa, sen takia mm. laillistettujen hoitajienkin työsuhteita jatkettiin Jaakon kotona vain muutaman viikon määräaikaisilla työsopimuksilla, että työntekijät olisivat hiljaa.
Kun tämä allekirjoittaneen irtisanominen ei onnistunut jo keväällä 2018 (Lahja Leinosen sähköpostit toimitetaan tarvittaessa) niin Kainuun sotessa alkoi Jaakon painostaminen osastohoitoon, työvuorolistoja muuttamalla ja työntekijöiden siirroilla muihin hoitotiimeihin kesällä 2018.
- Näistä uhkailuista oltiin yhteydessä myös nyk. Hengityksen tuki ry:een 2018.
Tästä alkoi Jaakon hoitotiimin työvuorojen sotkeminen ja alasajo. HEIDÄN luomaan tilanteeseen ja tavoiteeseen pääsivät 15.3.2019 päätöksellään, jonka vain ilmoittivat että Jaakolle on osastopaikka ja kuljetuskin järjestetty.
Tuossakin tilanteessa Jaakon kotihoitotiimiin kuului 4 työntekijää ja Esa Ahonen toteaa 6.3.2019 lausunnossaan että maalis-huhtikuun vaihteessa oli tiedossa 3 työntekijää. Sekin johtui siitä, että Maire irtisanottui ja muutti muihin tehtäviin toiselle paikkakunnalle.
Kummalla osapuolella tässä asiassa on päätöksen perusteluiksi esitetyille syytöksille on todistusvelvollisuus?
On näköjään helppo syöttää paskaa ja sitä hallinto-oikeuden tuomarit sitten levittävät ilman mitään lähdekritiikkiä ja eivät tuo esille asiakkaan näkökulmasta mitään. Näin Suomen hallinto-oikeus toimii?
- Jaakon luona voidaan todistaa, kun esimerkki yksi hoittaja uhkaili Jaakkoa, että ”jos et suostu kaikkeen mitä täällä tehdään, joudut osastolle”. Tällaiset puheet olivat selvästi jo Kainuun soten johtajien viestien toistoa Jaakon luona 2019.
Hallinto-oikeuden ko. päätöksessä toistetaan Kainuun soten valheita.
- Asiamiehellä ja Kainuun sotella /hva:lla ei ole myöskään minkäänlaista omaishoitajasopimusta.
-
Jo tältä pohjalta voimme todeta, että hallinto-oikeus on selvästi kirjannut päätökseensä vain kaiken valheellisen paskan, minkä Kainuun sote on syöttänyt Jaakosta ja hänen läheisistään.- Emme tässä yhteydessä enää kertaa ja käsittele näitä perättömiä ja loukkaavia syytöksiä mm. Jaakoa kohtaan. Niitä on käsitelty sivustolla www.kainuu-uutiset.com -sivustolla ja tullaan edelleen käsittelemään ko. henkilöiden toiminta julkisesti.
Voitte lukea sieltä jo nyt mm. Maire Ahopellon, Kristiina Kanasen, Esa Ahosen, Olli-Pekka Koukkarin, Anu Huttusen, Riitta M. Leinosen, Lahja Leinosen toiminnan ja valheet. Siellä on jo osa Jaakon työntekijöistä ja kaikki hoitovirheet yms. tullaan käsittelemään julkisesti nimillä.
Se on näköjään hoitoalan "ammattilaisen" toimintaan leimata Jaakkoa mm. sillä että vaati valojen sammuttamista yöksi ja naksutteli suutaan että sai hoitajan tulemaan talon muista huoneista luokseen toukokuussa 2018, näköjään niin "kuukautiskierteessään" että hoitaja viestitti siitäkin nokka pystyssä esimies Lahja Leinoselle. Tai sitten Lahja Leinonen vaati kertomaan kaiken ja kärjistämään tilanteita Jaakon luona, kun viestinsä Leinoselle aloittaa "no niin, mä mistä kaiken aloittaisin…"
- Onhan tuo ”ammattitaitoa”, kun huonevaloistakin numeroa tehdään.
Ja nämä ns. laillistetut hoitajat tekivät selviä hoitovirheitä, joista jopa toiset hoitajat kirjasivat asiat hoidonseurantapapereihin.
Tehdään kaikki julkiseksi, koska nyt hallinto-oikeuden ruokintalaudalla olevat tuomaritkin leimaavat Jaakkoa näillä perättömillä syytöksillä, paremminkin esimiehen vaatimalla roolisuorituksilla. Lisäksi Lahja Leinonen laittoi uusia työntekijöitä kylmiltään, ilman opastusta, vastaamaan työvuorossaan Jaakon tarvitsemasta avusta yksin. Osa näistä hoitajista totesi Jaakon luona, että pitäisi olla ensin perehdyttäminen, koska jokainen ALS-potilaskin on erilainen. Tätä viestiä sanoivat vievänsä Lahja Leinoselle, mutta eipä sitä nyt korosteta näiden hallinto-oikeuden tuomareiden päätöksessäKatsokaa edes liitteenä olevat otteet (eri 3 viikon työvuorolistoista), kun Jaakon kotihoidon vahvistetuista työvuorolistoista siirrettiin työntekijöitä muihin hoitorinkeihin Korholanmäelle, Vuokattiin ja Kajaanin Teppanaan syksyn 2018 ja 15.3.2019 välisenä aikana.
- Näillä siirroilla Jaakon kotihoitoringistä sotkettiin työvuorolistat Jaakon luona yli 30 työvuoron kohdalla. Työntekijäongelmat olivat suuremmat muualla kuin Jaakon kotihoitoringissä.Todetaan jo tässä yhteydessä, että esim. Korholanmäen kotihoitoringissä työntekijöiden riitely keskenään johti siihen, että sinne lähti kiireellä sh. Maija välejä selvittämään. Ei sellaista Jaako. kodissa tapahtunut, vaikka kuinka vääntävät paskaa.Korholanmäeltä irtisanoutui kerralla jopa kaksi työntekijää, ei sellaista Jaakon kotihoitoringissä tapahtunut. Tämänkin kertoo sh. Maija.
Korholanmäellä omainen teki jopa 3 vrk:ta putkeen työvuoroja, ei sieltä kotihoitorinkiä katkaistu työntekijävajeen takia. Tämän on kertonut potilaan veli.Korholanmäellä työntekijä valutti ravintolisää potilaan päälle ja potilas ajoi hänet ulos huolimattomuudesta. Yrittikö Esa Ahonen häntäkin saada pakkohoitoon?Kajaanin Teppanassa oli työntekijävaje, mutta vaimo kieltäytyi siitä, että hänen miehensä olisi siirretty osastolle. Leinonen sai jäädä kotiinsa ja työntekijävajetta yritettiin paikata. Jaakon kohdalla näin ei toimittu 15.3.2019.
Sotkamon Vuokatissa Kainuun sote on yrittänyt päästä eroon pojan isästä hoitoringissä pitkän aikaa kun isä vei poikaansa aina sängystä maailmalle, siinä kuitenkaan onnistumatta. Muut hoitajat eivät tykänneet.
Lisäksi myös sh. Maija viestitti tekstiviestillä, että kotihoitorinkien esimies Lahja Leinonen on niin stressaantunut uudessa työtehtävässään vielä 22.10.2018 uuden työyksikön perustamisesta (liite).
- Pitäisikö nyt Kainuun hva lakkauttaa, kun työntekijöitä vaihtuu? Näinhän toimittiin Jaakon hoitoringin kohdalla.
Korostatte nyt, että "Jaakko saa syyttää itseään tilanteestaan", voitteko te enää syvemmältä olla?
- Laitoshuolto ei ole avohuoltoa.
- Lisäksi 13.6.2023 todetaan: "Kotihoidossa oleva hengityshalvauspotilas on edelleen sairaalan vastuulla."
- Onko näin? Ei ole, missä työntekijät?
- Kainuun sote/ hva ei ole kantanut vastuutaan 15.3.2019 päätöksensä jälkeen.
Jaakon ei tarvitse mennä sairaalan osastohoitoon sängyn pohjalle makaamaan johon entisen sote-lääkäri Koukkariin liittyvään "aikaa vievään projektiin", (jota levitetään kuin Jumalan sanaa ja sen taakse on heidän hyvä mennä), saadakseen palveluja kotiinsa turvaamaan hänen päivittäinen avun tarve.- Voitte seurata Jaakon elämää kotona vaikka www.kainuu-uutiset.com -sivuston kuvablogista.
- Ei Riku Mattilakaan ramppaa ees-taas kotinsa ja sairaalan väliä, joidenkin hoitajien mielialavaihtelujen perusteella. Hän odottaa työntekijöitä kotonaan, avuntarve on kotona kuten Jaakolla.
Näköjään teidän tuomarit eivät ymmärrä edes sitä, mikä vaikutus sairaalassa makuuttamisella on mm. ALS:ia sairastavien yleiskunnolle, verrattuna kotona olemisen kuntouttavaan vaikutukseen? Vai onko teidän tavoite nimenomaan Jaakon kunnon romauttaminen kuten Kainuun hva:n johdolla?
Lukekaapa hallintoylilääkäri Esa Ahosen lausunto työntekijätilanteesta Jaakon kotona 3.6.2019: "työntekijöitä oli neljä ja olisi ollut enemmänkin jos esim. Jaana olisi pidetty hänen työtiimissä. Huhtikuun alussa tiedossa oli 3, koska Maire muutti toiselle paikkakunnalle muihin työtehtäviin.
- Jatkuvaa työntekijöiden rekrytointia on jokaisessa hoitoalan työpaikassa, Riku Mattilalla 90 eri hoitajaa 5 vuoden aikana.
Samoja tilanteita Kajaanin Teppanassa ja Sotkamon Vuokatissa. Ja missä on leimaavat kirjoitukset esim., kun Korholanmäellä ko. potilas oli ajanut hoitajan pois kotoaan kun tämä oli kaatanut ravintolisän hänen päällensä.
Lisäksi sh. Maija kerroi 2018, että Kainuun sote on yrittänyt vuosia päästä eroon hengityslaitetta käyttävän pojan isästä Sotkamon Vuokatissa, hänen kotihoitotiimistä, eivät ole siinä onnistunut. Näin Kainuun sote toimii.
Useat työntekijät halusivat vaihtelevampiin töihin, sen kertoivat Jaakon luona mm. Reetta (siirtyi Palvelukeskus Himmeliin), Jaana Kajaanissa. Lisäksi 3 muutti muualle erilaisiin töihin 2018-19, 2 oli opiskelijoita, Kainuun sote irtisanoi 2 työntekijää Jaakolta 2019.
Kyllä niin saadaan työtekijävajetta Jaakon hoitotiimiin, kun halutaan kieroudessaan purkaa työtiimi muiden työkohteiden työntekijävajeiden takia. Myös Jaakon kotiin vahvistetuista työvuorolistoista siirrettiin päiväseltään työntekijöitä muihin työntekijätiimeihin 2018-2019 (liitteet).
Lopuksi kysyn myös, että tuliko hallinto-oikeuden em. tuomareille kiire vain postittaa "valmisteltu päätös", kun tein lisäyksen kanteluun 13.5.2023?
- Sitä lisäystä ns. "rekrytointiongelmista" ei ole otettu huomioon mitenkään, kun mm. lääkäri Markku Nyman Kajaanista toteaa rekrytointiongelmia olevan kaikissa työpaikoissa, tai kun todistan, että rekrytointiongelmia oli muissa kotihoitotiimeissä, joihin työntekijöitä siirrettiin Jaakon kotihoitoringistä.
- Mutta Kainuun soten valheelliset väitteet te esitätte päätöksessä ainoana totuutena. Miten on tuomarit Anna-Kaisa Marski, Henri Matinolli ja Heidi Tampio, tuliko kiire?
- Liitteenä lisäys kanteluun 13.5.2023.
Olette te kyllä "hyviä" Kainuun hva:ssa ja tuomarit Anna-Kaisa Marski, Henri Matinolli ja Heidi Tampio Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa leimaamaan asiakkaita.
- ALS:ia sairastavan Jaakon syyksi laitetaan työntekijöiden rekrytointiongelmaa 2018-19, kun vastaava sh. Maijakin toteaa esimies Lahja Leinonen stressaantuneeksi 22.10.18 ja lisäksi, että "yritetään saada meiltä tolkut hoitajat sinne…"- Eli myöntää, että kaikki eivät olleet edes "tolkun hoitajia"/ maltillisia/järkeviä, mitä oli Jaakolle kotiin laitettu.
- Sitten syytetään Jaakkoa.
Liitteet 20 kpl.
- Tässä vain Maijan viestit stressaantuneesta esimiehestä ja ei-järkevistä hoitajista, joita laitettiin Jaakon luokse, sekä työntekijöiden siirtämisiä Jaakon kotihoitotiimistä.⬇️