Suomen hallinto-oikeus (KHO) on täysin mätä ihmisiä kohtaan

14.12.2023
"Valheilla on siivet", jotka kantaa Kainuun hva:n viranhaltijoiden päätöksistä hallinto-oikeuteen ja Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) asti.


Jaakolle ei tarjottu 15.3.2019 ”hoidon järjestämistä väliaikaisesti osastolla”. Jaakon kotihoitotiimin työntekijöiden työsuhteita lopetettiin 15.3.19 päätöksen yhteydessä, vaikka tiimin jäsenet olisivat työsopimusten mukaan työskennelleet tilapäisesti välillä myös sairaalassa.


KHO:n tuomarit Anne E. Niemi, Petri Helander ja Juha Lavapuro sekä esittelijä Heidi Kärkiö eivät selvästikään ymmärrä ALS:ia sairastavien potilaiden kotihoitoringin toimintaperiaatetta päätöksiään tehdessä. Tai he haluavat vain vääristää totuutta?
 

Sama tarkoituksellinen "ymmärtämättömyys" koskee Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tuomareita Anna-Kaisa Marski, Henri Matinolli ja Heidi Tampio 22.6.2023 päätöksessä.


Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi 8.12.203 päätöksellä Jaakon valituslupahakemuksen HAO-päätöksestä 22.6.2023.
 

Valituslupahakemus perustui HAO:n kielteiseen päätökseen kustannusten korvaamisesta Jaakon ympärivuorokautisesta avuntarpeesta kotonaan 24/7 15.3.2019 lähtien, kun Kainuun sote jätti hänet heitteille kotiinsa, ilman yhteistä sopimista/ sopimusta.


Erillinen kotihoidon ylläpitokorvaus, korvaus ylläpidosta, sai Jaakolle myönteisen päätöksen HAO:lta 6.11.2023 ja päätös on saanut ns. lainvoiman.


Mutta nyt KHO pitää siis voimassa HAO:n 22.6.2023 päätöksen.


 

HAO:n päätöksen perustelut:

1. Tässä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksessä korostetaan virheellisesti Johtopäätökset-kohdassa, että Kainuun sote olisi 15.3.2019 "ilmoittanut hoidon järjestämisestä väliaikaisesti osastohoitona".

- Tämä ei pidä paikkaansa, vale.

 

Hengityshalvauspotilaiden kotihoitorinkien työntekijät oli ja on palkattu Kainuun sote/hva:ssa niin, että he toimivat tarvittaessa Jaakkoa avustavina työntekijöinä myös sairaalassa, asiakkaan/potilaan/Jaakon hoidon vaatiessa sairaalahoitoa tilapäisesti. Kysymys on ns. vierihoidosta.


Työntekijätiimin työntekijöiden työsuhteita ei katkaista, jos ALS:ia sairastava olisi tilapäisesti osastohoidossa!!! 

Kainuun soten johtajien toiminta oli aivan muuta, he katkaisivat heti 15.3.19 päätöksen yhteydessä työsuhteita.

Väliaikaisen osasto- tai sairaalajakson jälkeen työsuhteet oiisivat tutuilla työntekijöillä jatkuneet taas kotona.
 

Tämä on toimintaperiaate, jota nämä em. tuomarit eivät halua todeta. Sen sijaan he toistavat kaiken Kainuun soten/hva syöttämän paskan, valheet.


Kysymys ei ollut mistään tilapäisestä ratkaisusta Jaakon kohdalla Kainuun soten päätöksessä 15.3.2019. Jaakon kotihoitoringin osalta Kainuun sote katkaisi työntekijöiden työsuhteita heti 15.3.2019 tekemänsä päätöksen jälkeen, samassa kokouksessa. Ei siis mikään tilapäinen laitoshoitopäätös tai -jakso 15.3.2019.


Lisäksi tilapäisistä sairaalahoitojaksoista ei tehdä mitään Kainuun soten hallinnollisia johtoryhmän päätöksiä, ihminen hakeutuu ja käyttää sairaalan palveluja jos on tarve ja haluaa. Se oikeus on myös Jaakolla.
 

Kysyn jo suoraan, että eikö nämä hallinto-oikeuden paskat tajua tätä, vai eivätkö halua tajuta jostakin syystä?

 


Työtodistus: ”erimielisyys hoidon järjestämisestä”.


Lisäksi esim. allekirjoittaneen 1. työtodistuksessa lukee työsuhteen katkaisemisen perusteena "erimielisyys Jaakon hoidon järjestämisestä" (liite). 

Mistäs tämä kertoo, ei ainakaan siitä, että Jaakolle olisi suunniteltu vain tilapäistä hoitopaikkaratkaisua osastolle. Työsuhteeni on katkaistu Kainuun soteen 17.3.2019???

 
Kainuun sote katkaisi työsopimuksen 17.3.19, työvuorolistan viimeisenä päivänä. Lisäksi Jaakon kotiin oli laitettu vahvistetut työvuorolistat 3:lle seuraavalle viikolle huhtikuun alkuun. Ja työsuojelupiiri totesi koko työtodistuksen laittomaksi ja vaati uuden tekemistä uhkasakolla ilman mm. tuollaisia merkintöjä.
 

Lisäksi katkaistiin myös muiden työsuhteita. Yhden työntekijän työsuhteen yrittivät katkaista sairasloman aikana, vasta huomauttaminen siitä johti että katkaisivat sairasloman jälkeen. Ja nämä tuomarit toistavat valetta, että Jaakolle olisi tarjottu "väliaikaista osastohoitoa".



Ns. ”tilapäisestä ratkaisusta” Kainuun sote alkoi puhua vasta kesäkuussa 2019 tarjotussa/ ei-hyväksytyssä lainvastaisessa sopimusesityksessä Jaakolle, kun eivät päässeet tavoitteeseensa kevään 2019 aikana painostamalla työntekijöiden poisvetämisellä yms. Siinäkin sopimusesityksessä lukee, että Kainuun sote päättäisi milloin Jaakko pääsisi kotiinsa. Tällaista laitonta pakkohoitosopimusta Kainuun sote tarjosi kesäkuussa 2019. Näköjään nämä tuomarit hyväksyvät itsensä kohdalla pakkohoitosopimukset, menisivät osastolle sellaisen allekirjoittamaan.
 

Hallinto-oikeuden tiedossa on ollut työsuhteiden päättäminen heti 15.3.2019 päätöksen jälkeen. Ja myös KHO:n tiedossa. Menikö niin kuin oikein(?) Korkeimman hallinto-oikeuden tuomarit, oikeusneuvokset Anne E. Niemi, Petri Helander ja Juha Lavapuro, esittelijä Heidi Kärkiö?? Vai yritättekö vain kiemurrella asioita Kainuun soten hyväksi?

 

Tällä valheella, että Jaakolle olisi tarjottu 15.3.2019 ”väliaikaisesti osastohoitoa”, hallinto-oikeus katsoo että korvaukseen avuntarpeesta kotona ei ole oikeutta.


Tämän valheen lisäksi he eivät mitenkään ota asian yhteydessä huomioon asiakaslähtöisyyttä, oikeutta yhteisymmärryksessä vaihtoehtoisiin hoitoratkaisuihin, laki potilaan asemasta ja oikeuksista. EI TIETENKÄÄN, kun Kainuun sote/hva ei ole niitä myöskään ottanut huomioon. ”Korppi ei korppia noki” Suomessa. Valheet elävät omaa elämäänsä näissä viranhaltijoissa, jopa haudan takaa sana painaa.


Ja mielenkiintoista on huomata Suomen lainsäädännön tulkinnan osalta, että Jaakolla oli lääkäri Kristiina Kanasenkin mukaan 2017 ”oikeus lähteä vajaalla avustajamäärällä kotiinsa 5.12.17 ja hoitajat tulivat perässä”, mutta tätä oikeutta saada avustajia kotiinsa ei ollut enää 15.3.2019 (liite). Täysin mielivaltaa.

 

2. Valehtelette, että henkilökuntaa ei ollut: Jaakolla oli vahvistetussa, aina 3 viikon työvuorolistassakin 4 työntekijää tiedossa 1.4.2019 asti (liite työvuoroista 15.-17.3.19) Ja senkin jälkeen oli tiedossa hallintoylilääkäri Esa Ahosenkin 6.3.2019 lausunnon mukaan 3 työntekijää 1.4.19 alkaen. Ja kaikkiin hoitorinkeihin ja Kainuun sotessa/hva:ssa on jatkuva työntekijähaku, tilanne elää/ vaihtelee koko ajan.


Lisäksi Jaakko sai omalla lehti-ilmoituksella heti 3/2019 yhteydenoton 4-5 kiinnostuneelta työntekijältä. Saristiinaa esitimme heti Kainuun keskussairaalan rekrylle, eivät palkanneet Jaakolle, yrittivät palkata muihin kotihoitorinkeihin. Saristiina tuli Jaakon kotiin töihin Jaakon itsensä palkkaamana.



3. Lisäksi rekrytointiongelmia oli muissa hoitoringeissä. Olemme myös sen todistaneet hallinto-oikeudelle Jaakon kodin työvuorolustoihin tehdyillä muutoksilla 2018-19, kun Jaakolta siirrettiin työntekijöitä muihin hoitorinkeihin.


Mutta eihän sekään näihin ”tuomareihin” vaikuta, kun kollegiaalisuus ratkaisee.


 
Nämä 3 mainittua perustetta on hallinto-oikeuden johtopäätökset -kohdassa, ja kaikki kulminoituu hallintoylilääkäri Esa Ahosen toimintaan:
 
1. Hän yritti Jaakolta salaa selvittää pakkokeinojen käyttämistä 6.3.2019 Jaakkoa vastaan ”hoitopaikasta ja hoidosta päättämään”. Ei onnistunut. Tämä paljastui Jaakolle vasta 1.3.2021 Olli-Pekka Koukkarin muita valheita sisältävästä lausunnosta.


2. Kotikäynnillä 6.3.19 Esa Ahonen puhui todistajien todistamana mm. varahenkilöjärjestelmän rakentamisesta kotihoitoringeille. Hän kysyi Jaakolta myös, että haluaako hän olla kotonaan ja sai kaksi kertaa vastauksen, että haluaa.


3. Tämän käynnin jälkeen he yrittivät käynnistää työntekijöiden varahenkilöstön, purkamalla nimenomaan Jaakon kotihoitoringin 15.3.2019.
 

Tässä he eivät onnistuneet. Jaakon tiimistä vain 1 henkilö (Jaana) jatkoi muissa tiimeissä, 4 muuta ei jatkanut, yksi heistä muutti muihin töihin toiselle paikkakunnalle 1.4.2019 alkaen, yksi muihin tehtäviin. Ja Kainuun sote irtisanoi kaksi.

4. Tämän jälkeen kun Jaakon painostaminen sairaalahoitoon ei onnistunut (lääkäri Kristiina Kanasen mainostamaksi opiskelijoiden harjoituskappaleeksi osastolle), niin Kainuun sote yritti maistraatin kautta saada edunvalvojaa ”hoitopaikasta ja hoidosta päättämään”, tämä lukee sanatarkasti maistraatin viestissä. Eivät onnistuneet, Jaakko päättää itse. Lisäksi maistraatin edustaja ihmetteli, että miksi Jaakko ei saa apua kotiinsa. Kerroin taustat.
 
5. Tämän jälkeen Kainuun sote (Kristiina Kananen ja hallintojuristi Anu Huttunen) tarjosivat Jaakolle kesäkuussa 2019 umpikieroa sopimusta, jonka mukaan Jaakko olisi joutunut itse vastaamaan kaikesta ja kaikista kustannuksista itse (vastoin hengityshalvausstatusta ja asiakasmaksulakia, kaikki hoito on ilmaista ja hoito sisältää myös hoitajat 24/7).

- Ns. ”väliaikaisesta osastohoidosta” puhutaan vasta tässä yhteydessä Jaakolle, mutta sopimusesityksessä lukee että Kainuun sote sitten päättäisi milloin Jaakko pääsisi kotiin!!!???


KHO-tuomarit hyväksyvät tällaisen mielivaltaisen toiminnan, vaikka tällainen ALS-potilaan (somaattinen sairaus) kohtelu joka ei tarvitse jatkuvaa sairaalahoitoa ja häneltä evätään oikeuksia ja yritetään painostaa käytännössä ns. pakkohoitoon on laitonta Suomen ja kv. lainsäädännön perusteella. Tämä on täysin mielivallan hyväksymistä asiakkaita/ potilaita kohtaan ko. tuomareilta.

 

Hallinto-oikeuden päätös perustuu vain Kainuun sote/hva:n valehteluihin.


Kaikki em. on kerrottu ja todistettu hallinto-oikeuteen toimitetussa aineistossa, jos lukutaitoa olisi näillä riittänyt? Näköjään ei.

 

Asiaa käsitellään laajemmin myöhemmin www.kainuu-uutiset.com

Jyrki Kyllönen