Suomessa Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ei noudata lainvoiman saanutta hallinto-oikeuden päätöstä
Asiassa on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Samalla on tehty kantelu Kainuun sote-kuntayhtymän toiminnasta kieltäytyessään noudattamasta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden antamaa päätöstä 21.10.2020.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös 21.10.2020 on saanut lainvoiman. Kainuun sote-kuntayhtymä ei hakenut päätökselle edes valituslupaa, ja samalla he eivät ole noudattaneet ko. hallinto-oikeuden päätöstä Jaakon kohdalla.
Hallinto-oikeuden päätöksessä 21.10.2020 todetaan yksiselitteisesti, että "valittajan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein".
- Tätä päätöstä Kainuun sote-kuntayhtymä ei noudattanut.
Tämän jälkeen Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi päätöksen 12.1.2022. Tämä päätös ei noudata hallinto-oikeuden aikaisemmin samasta asiasta 21.10.2020 annettua ja voimaantullutta päätöstä.
Hallinto-oikeuden juristit, Jani Taskila ja Anna-Kaisa Marski, pyrkivät siis muuttamaan hallinto-oikeuden aikaisemmin 21.10.2020 antaman päätöksen Jaakon kohdalla. Esittelijänä on toiminut Marika Isola.
Suomessa siis hallinto-oikeus kumoaa hallinto-oikeuden oman aikaisemman päätöksen!!! Ja Kainuun sote-kuntayhtymän ei tarvitse noudattaa lainvoiman saanutta hallinto-oikeuden 21.10.2020 antamaa päätöstä!!!
Lisätietoja sivustolla www.kainuu-uutiset.com. Siellä on myös 21.10.2020 hallinto-oikeuden päätökseen osallistuneen tuomari Tanja Valkosen haastattelu.
Hallinto-oikeuden päätös 21.10.2020 (Tanja Valkonen, Minna-Greta Martti) oli lisäksi yhdenmukainen Suomen 2016 ratifioiman YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen kanssa. Se sopimus menee Suomen mielivaltaisen lainsäädännön tulkinnan yläpuolelle. Nyt myös Suomen vammaispalvelulain uudistuksen yhteydessä hengityshalvausstatus on tarkoitus poistaa lainsäädännöstä ja nykyisten hengityshalvauspotilaiden palvelut järjestää vammaispalvelulain perusteella (Hengityslaitepotilaiden liitto, THL:n lakimies Maija Voutilainen).
Lisäksi vammaispalvelulain mukaisissa työsopimuksissa voidaan sopia hyvin tarkkaan myös päivittäisissä toimissa auttamisen kohdalla myös hoitoon liittyvistä työtehtävistä, myös erityistä neuvontaa ja opastusta tarvitsevista työtehtävistä (tätä korostaa mm. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL).
Vaikeasti vammautuneet tarvitsevat avustajikseen ns. moniosaajia ja heidät on opastettava ja neuvottava työhönsä nimenomaan vammautuneen arjessa, kotonaan. Jaakonkin kohdalla tätä moniosaamista tarvitaan työntekijöiltä myös hänen liikkuessa omalla inva-varustetulla autolla.