THL: ”Kotona asuvalle hengityshalvauspotilaalle sairaala maksaa ylläpitokorvausta”

01.08.2023
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ohjeistanut kotihoidon ylläpitokorvauksen maksamisen.


Tämä THL:n vammaispalvelujen käsikirjan ohje (liite) kotona asuvan ylläpitokorvauksesta luulisi olevan tarpeeksi selvää tekstiä Kainuun hva:n terveysjohtaja Ritva Kanervolle ja hallintolakimies Sallamari Saarijärvelle?

- Mutta näköjään ei ole! Ei ole viranhaltijoiden harjoittamalla kiusaamisella mitään rajoja.

- Tai he ymmärtävät 'asumisen' aivan joksikin muuksi. Ehkä he itse asuvat sairaalassa? Ihmisten olisi hyvä tietää, millä osastolla nämä asuvat!
 

Hengityshalvausstatuksella oleva ihminen on oikeutettu kotihoidon ylläpitokorvaukseen jos asuu kotona yms., ei ole tai ei asu sairaalassa!


Kainuun sote/hva on ohjeistanut, että kotona asuvien kulukorvaus korvaa: "muut kotona tarvittavat tarvikkeet, vuodevaatteet, valaistus, siivous, lämpö ja hoidossa tarvittava sähkö sekä potilaan ruokailu sisältyvät kotihoidon ylläpitomaksuun…"

 

- Eipä näköjään Jaakolla 1.8.2019 lähtien???


Kainuun hva ja hallintolakimies Sallamari Saarijärvi yrittävät edelleen kieltää Jaakolta hengityshalvausstatuksella olevan potilaan kotihoidon ylläpitokorvauksen hallintoriita-asiassa.


- Heidän mielestä Kainuun hva:lla on varmaan Saarijärven korostamaan itsehallintoon liittyen tässäkin asiassa Kainuun hva:n oma laki???


Sallamari Saarijärvi kirjoittaa hallinto-oikeudella 29.6.2023, että Kainuun sote 15.3.2019 päätöksen jälkeen "linjannut tämän seurauksena että ylläpitokorvauksen maksaminen lakkaa 1.8.2019 lukien (Saarijärvi on kirjoittanut että "2029", mitäs tämä tarkoittaa🤣), koska ylläpitokorvauksen maksamiselle ei ole enää ollut perusteita".

- Se peruste kulukorvaukselle on vain, että asuu kotona. Ei ole sairaalassa.


Tämä on sitä samaa harhaluulojen luokkaa, kuin mitä sote-johtaja Maire Ahopelto vastasi useiden vaatimusten jälkeen 12/2019 kirjeessään ilman valituskelpoista päätöstä, että kotihoidon ylläpitokorvaus lakkasi, koska Jaakon "olisi pitänyt siirtyä sairaalahoitoon".


- Mutta kun ei siirtynyt, kyllä on jo luulosairaat asialla?
Lisäksi Ritva Kanervo toteaa 2019 asiassa annetussa ensimmäisessä päätöksessä 14.10.2022 (jonka antoi ilman valitusosoitetta), että kotihoidon ylläpitokorvaus maksetaan "jokaisesta kotona toteutetusta hoitovuorokaudelta".


- No eikö Jaakkoa ole muka myös hoidettu kotona 1.8.2019 lähtien? "Mistä näitä tonttuja tulee?"


Ritva Kanervo joutui antamaan pakosta päätöksen kirjallisena 14.10.2022. Se annettiin vasta kun oikeusasiamies Petri Jääskeläinen edellytti valituskelpoisen päätöksen antamista asiasta kesäkuussa 2022. Kainuun soten heinäkuun 2019 päätöksestä, kun katkaisivat yllättäen Jaakon kotihoidon ylläpitokorvauksen, ja eivät antaneet siitä valituskelpoista päätöstä.


Tälläkin toimenpiteellä Kainuun sote yritti taloudellisesti painostaa Jaakkoa sairaalahoitoon, koska esim. sähkökulut ympärivuorokautisesta laitteistosta ovat hyvin suuret.


Ritva Kanervon päätöksessä 14.10.2022 ei ollut edelleenkään valitusosoitetta, josta eduskunnan oikeusasiamies moitti Kainuun sotea nyt kesäkuussa 2023 ja piti myös käsittelyaikaa Kainuun hva:ssa ylipitkänä, kesti noin 5 kuukautta, kun ne pitäisi antaa kiireellisinä 3 kuukauden sisällä. Että näin tämä sairas yhteisö toimii kainuulaisten hyväksi, täysin sairasta ihmisten kiusaamista.


Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden 13.6.2023 päätöksen mukaan myös vastuu kotihoidosta on Kainuun hva:lla/ keskussairaalalla: "Hengityshalvauspotilaan ollessa kotihoidossa asiassa on silti juridisesti kysymys kotona annettavasta laitoshoidosta. Kotihoidossa oleva hengityshalvauspotilas on edelleen sairaalan vastuulla."


Kainuun sote/hva ei ole hoitanut tätä vastuutaan Jaakon kotihoidosta 15.3.2019 lähtien? Eivätkä he ole maksaneet kenellekään palkkaa, kun saivat työsuhteet lopetettua 15.3.2019 päätöksen jälkeen ja osan siirrettyä muihin vajaisiin kotihoitorinkeihin. Kainuun sote/hva on käyttänyt ilmaista työvoimaa 15.3.2019 päätöksensä jälkeen Jaakon kotihoidon turvaamiseksi.


He siirsivät työntekijöitä Jaakon kotihoitotiimistä mm. muihin vajaisiin kotihoitorinkeihin Korholanmäelle, Vuokattiin, Kajaanin Teppanaan, ja muut työsuhteet he lopettivat. Jaakko jätettiin Kainuun soten toimesta heitteille, vaikka heillä on vastuu myös Jaakon kotihoidon järjestämisestä em. hallinto-oikeuden 13.6.2023 päätöksenkin mukaan.
 

Jaakolla ei ole myöskään mahdollista saada hengityshalvausstatuksella mm. eläkkeensaajan asumistukea. Kotihoidon ylläpitokorvaus kattaisi myös niitä kuluja (THL:n ohje liitteenä.)

Suoraan sanoen tällaiset viranhaltijat eivät ole ihmisiä varten Kainuun hva:ssa. Jokainen voi päätellä, mitä varten nämä ”paskat” ovat.