Kainuun soten ent. tj. Olli-Pekka Koukkari pyörii kuin "puolukka pillussa", kun haluaa keinolla millä hyvänsä tehdä kiusaa vammaisen kotihoidolle?
Päivitetty 19.12.2023
Vammaispalvelulain 4 pykälän 1 momentin mukaan palveluja ja tukitoimia järjestetään, jos vammainen henkilö EI SAA riittäviä ja hänelle sopivia palveluja tai tukitoimia muun lain nojalla.
- Ei saa nytkään, Koukkarin takia. Tämän entisen sote-lääkärin virheellisiä lausuntoja hallinto-oikeus toistaa ”jumalan sanana”, kun on vain lääkäri.
Kajaanin keskussairaalan johto vaatii painostamalla 15.3.2019 vastuuvapautuksen heille Jaakon kotihoidon järjestämisestä. Toimitettu sähköpostilla vastuuvapautus entiselle ylihoitaja Riitta M. Leinoselle. Näin ollen sopivat tukitoimet ja palvelut kotona on järjestettävä ja turvattava avohuollon palveluina vammaispalvelulain nojalla, kuten Pohjois-Suomen hallinto-oikeuskin on päätöksessään 21.10.2020 todennut.
- Nyt 2023 on mielenkiintoista todeta, että ko. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden tuomarit on ”siirretty syrjään” Jaakon asiassa. Muut ovat jo useasti ”laulaneet” Koukkarin valheita ja potilaisiin mielivaltaisesti suhtautuvan sanomaa. Mutta sille nämä eivät mahda mitään, että 21.10.2020 HAO-päätös on lainvoimaisena ensisijainen päätös.
Vuonna 2019 Kainuun soten vs. vastuualuepäällikkö Eija Suorsakin yritti lausunnollaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle kiertää avohuollon vammaispalvelujen vastuun tällä samalla vammaispalvelulain 4 pykälän 1 momentilla. Siinä hän ei onnistun, hallinto-oikeus kumosi viranhaltija Maarit Rautiaisen ja yksilöasiain jaoston kielteisen päätöksen, koska keskussairaala oli vaatinut vastuuvapautuksen.
Näitten em. henkilöiden kannattaisi lukea Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden 21.10.2020 antama päätös näköjään useamman kerran, että ymmärtävät mikä päätös on kumottu ja miten palvelut voidaan turvata hallinto-oikeuden päätöksen mukaan. Päätöksessä käsitellään nimenomaan asiakkaan oikeuksia vammaispalvelulain turvaamiin avohuollon tukitoimiin kotiinsa.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi myös tämän Eija Suorsan "näkemyksen"(?) ja myös kaikki muut Kainuun soten perustelut, että asiakkaan kotiin tarvitsema apu voitaisiin muka järjestää vain sairaalan kautta, laitospalveluina. Hallinto-oikeus toteaa, että riittävät palvelut voidaan turvata avohuollon toimenpitein.
Kainuun sote katkaisi vaikeasti vammautuneen kotihoitoringin 15.3.2019 vain omalla päätöksellään, ei ottanut mitenkään huomioon asiakkaan tahtoa olla kotonaan. Samalla he katkaisivat Maire Ahopellon johdolla kotihoitoringin työsuhteet ja siirsivät osan työntekijöistä välittömästi muualle. Yrittivät näinkin painostaa asiakasta laitoshoitoon.
Kesällä 2019 tämä entinen terveysjohtaja, kuollut ja kuopattu Kristiina Kananen tarjosi hallintojohtaja Anu Huttusen valmistelemaa erillissopimus asiakkaalle, jossa asiakas olisi joutunut ottamaan kaiken vastuun hoidostaan ja hoivastaan kotona. Kananen ei viesteissään edes näköjään ymmärtänyt hengityshalvausstatusta, kuten ei myöskään Olli-Pekka Koukkari 1.3.2021 lausunnossaan.
Ja nyt tätä virheellistä ja puutteellista Olli-Pekka Koukkarin 1.3.2021 yksilöasiain jaostolle antamaa lausuntoa soisiaalityöntekijät Tarja Pääkkönen, Tiina Kiiltomäki ja Anna-Liisa Kainulainen esimiehenä lukevat ja siteeravat päätöksiissään kuin "piru raamattua".
- Ja hallinto-oikeus nuolee samaa paperia.
Kainuun sote katkaisi asiakkaan kotihoitoringin 15.3.19, vaikka hänellä on vammaisen status sekä hengityshalvausstatus vammauttavan sairautensa (ALS) takia, jolloin kaikki hoito ja hoiva tulee olla maksutonta laitoksessa ja kotona. Ja ihminen/ asiakas haluaa olla kotonaan.
- Se on myös todettu Jaakon hoitosuunnitelmassa, ja hoitosuunnitelmaa pitäisi myös Kainuun soten/ hva:n noudattaa THL:n ohjeen mukaan. Mutta eihän nämä paskat sitä kunnioita ja hallinto-oikeus hyväksyy mielivallan käytön.
Kainuun sote vaati samalla 15.3.2019 laittomasti vastuuvapautuksen asiakkaan kotihoidosta. Vaikka vastuu on aina sairaanhoitopiirillä eli tässä tapauksessa Kainuun sotella, nyk. hva.
Kainuun soten kieltäydyttyä tukemasta asiakkaan kotona olemista asia eteni valitusten kautta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen syksyllä 2019. Sosiaalityöntekijä Maarit Rautiainen teki 9.7.2019 kielteisen päätöksen vammaispalvelulain perusteella haettujen henkilökohtaisten avustajien osalta.
Kynnys ry:n entinen edesmennyt puheenjohtajakin Kalle Könkkölä on todennut, että mikään laki ei estä järjestämästä hengityslaitepotilaan avustajia vammaispalvelulain henkilökohtaisten avustajien kautta. Siihen on perustunut myös Kajaanin keskussairaalan Kristiina Kanasen kesäkuussa 2019 tekemä erillissopimusesitys asiakkaalle. Hoidon järjestäminen on velvoite Kainuun sotelle. Ja tätä näkemystä tukee myös Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös 21.10.2020.
Eduskunnan oikeusasiamiehen tietoiskujenkin mukaan (YLE 2020, esim. 12.1.20 klo 17.58) "jokaisella vanhuksella on oikeus hyvään hoitoon ja hoivaan sekä omaan tahtoon". Kysymys ei ole Olli-Pekka Koukkarin tahdosta, missä sairauden takia vammautuneella on oikeus saada tukitoimia ja palveluja kun ihminen pystyy olemaan kotonaan.
- Tätä eivät ymmärrä myöskään hallinto-oikeuden tuomarit, joita on käytetty 21.10.2020 päätöksen jälkeen. Tähän palataan tuomareiden osalta lähiaikoina X:ssä (huomio 18.12.23).
Tätä Kainuun sote ei noudata, nämä soten "paskat" tekevät vain kiusaa vammaiselle ihmiselle. Ja yhteydenottojen perusteella monelle muulle vammaiselle, avustajien tuntimääriä on vähennetty vaikka avuntarve on pysynyt samana tai jopa kasvanut. Sotkamon alueella näitä päätöksiä on tehnyt nimenomaan Tarja Pääkkönen, esimiestensä ohjeistamana.
Asiakkaan tahto olla kotonaan on tehty selväksi moneen kertaan Kainuun sotelle, mutta hänen tahtoaan ja itsemääräämisoikeutta ei haluta kunnioittaa Kajaanin keskussairaalan ja Kainuun Soten vammaispalveluissa, eikä Kainuun sote-kuntayhtymän yksilöasiain jaostossa.
Nyt entinen terveysjohtaja Olli-Pekka Koukkari esittää, kuten kuollut edeltäjänsä Kristiina Kananen, että asiakkaan pitäisi tulla osastolle että saisi tukitoimia ehkä joskus kotiinsa ja ns. kotihoitoringin. Eikö Koukkari pysty ajattelemaan omilla aivoillaan, mikä on asiakkaan etu? Tätä Koukkarin "paskaa" syöttää nyt myös Kainuun soten vammaispalvelujen Tarja Pääkkönen, Tiina Kiiltomäki ja vastuualuepäällikkö Anna-Liisa Kainulainen päätöksissään, kun "korppi ei korppia noki".
- Lisäksi nämä em. hankkivat Koukkarin lausunnon 1.3.2022, kun ALS-potilaiden vastuulääkäri, neurologi Nevalainen Jaakon kotiin soiton jälkeen kirjoitti liian potilaslähtöisen lausunnon vammaispalelujen em. akoille. Olli-Pekka Koukkari ei ole kertaakaan soittanut, eikä tavannut Jaakkoa, silti tämä paska saa jumalan aseman hallinto-oikeudessa.
- Lisäksi on huomattava, että hallinto-oikeus ei puhu päätöksissään vastuulääkärin lausunnoista, neurologien. He ovat kirjoittaneet päätöksiinsä vain tämän ”lääkäri” Koukarin. Eli on ohitettu vastuulääkäri myös hallinto-oikeudessa (nämä tuomarit käsitellään siis myöhemmin).
Eikö näille em. henkilöille ole tullut selväksi, että asiakas on kotiutunut 5.12.2017 vammaisen statuksella ja hengityshalvausstatuksella. Hänen ei tarvitse jatkuvasti juosta sairaalassa Koukkarinkaan mielihalujen tai eräiden kuukautisvaivojen takia, että voisi taas kotiutua uudestaan.
Asiakas on käynyt ja käy tarvittaessa lääkärissä ja sairaalahoidossa, kuten muutkin ihmiset. Olli-Pekka Koukkarin mukaan hänen pitäisi olla näköjään joku Kainuun soten pelinappula, että kun kaikki ei menekään kohdalleen jonkun soten henkilön hormoonihäiriöiden takia, niin asiakasta voitaisiin mielivaltaisesti pallotella kodin ja keskussairaalan välillä.
Mikä näiden Kainuun soten päättäjien ihmiskäsitys on? Luulevatko he, että kun ihminen on vammautunut niin heitä saa kohdella miten mielivaltaisesti tahansa? Sitä tämä Koukkarin, Kainulaisen, Kiiltomäen, Pääkkösen ja Kainulaisen toiminta todistaa.
- Ja näköjään hallinto-oikeuden tuomarien, asiaan palataan.
Lisäksi Kainuun soten alueella on monia vanhuksia ja sairaita, jotka haluaisivat sairaala- tai palveluasuntoyksiköihin, mutta heidät ohjataan Kainuussa vain yksin kotiinsa ja palveluja kielletään.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus 21.10.2020 kumosi Kainuun soten yksilöasiain jaoston päätöksen ja samalla Maarit Rautiaisen 9.7.19 päätöksen ja ns. entisen vastuualuepäällikkö Eija Suorsankin "kielteiset näkemykset" oikeuksista lainsäädännön turvaamiin palveluihin. Samalla hallinto-oikeuden päätöksessä korostetaan asiakkaan oikeuksia avohuollon palveluihin, kun terveydentila ei edellytä sairaalahoitoa. Saman on todennut myös Kynnys ry:n juristi Mika Välimaa.
Lisäksi hallinto-oikeus 21.10.2020 katsoo yksiselitteisesti, että päivittäinen avuntarve voidaan turvata avohuollon tukitoimilla. Olli-Pekka Koukkari ja kumppanit voisivat kokeilla itse laitoshoitoa, kun kerta niin haluavat sitä korostaa. Ja laitoshoitoon pääsee näköjään ilman mitään perusteita vaikka asiakas pärjäisi myös kotona tukitoimilla, kuten Koukkari nyt vääntää "paskaa" kotona olevalle vammautuneelle, että saisi tukitoimia kotiinsa vasta kun tulisi osastohoitoon.
- Kiristääkö Koukkari muitakin potilaita?
Luulisi, että järkeä olisi edes sen verran, että lukisivat perustuslain, vammaispalvelulain ja lain potilaan asemasta ja oikeuksista. Mutta eiväthän nämä em. henkilöt edes ymmärrä, mitä tarkoittaa asiakkaan kuuleminen ja asioiden hoitaminen asiakaslähtöisesti, saati että yhteisymmärryksessä etsittäisiin ratkaisuja. Nämä luulee olevansa psykiatrisella osastolla, ehkä ovatkin, potilaina.
Nämä Kainuun soten viranhaltijat varmaan menisivät vankilaan, vaikka saisivat ehdonalaisen tuomion? He varmaan ymmärtävät, että on kuljettava vankilan kautta jonnekin kuten monopoli-pelissä. Nyt he yrittävät pakottaa sairauden takia vammautuneen ihmisen laitoshoitoon, että saisi lainvoimaisen päätöksen turvaamia avohuollon tukitoimia kotiinsa.
- Onneksi natsit ovat erikseen, nehän tulisivat kotiinkin tekemään tihutöitään. No Esa Ahonenhan kävi niissä merkeissä 6.3.2019.
Olli-Pekka Koukkari taitaa asiassa pyöriä kuten edeltäjänsä, "puolukka pillussa". Sovitusta asioista ei pidetä kiinni, vaan mielihalujen, mielialan ja näköjään hänen edeltäjänsä sairauden vaihtelujen mukaan mieliala ja päätökset vaihtevat. Kristiina Kanasenkin mukaan Jaakolla oli oikeus lähteä kotiinsa 5.12.2017 ja hoitajat tulivat perässä kotihoitorinkiin tarpeen mukaan. Tätä oikeutta ei ollut enää 15.3.2019.
Ensiksikin asiakas kotiutui 5.12.2017; sitten haluttiin laitokseen painostamalla ja katkaisemalla työntekijöiden työsuhteet; sitten "haetaan jo edunvalvojaa päättämään hoitopaikasta ja hoidosta" (Kristiina Kananen); sitten kaikki kustannusvastuukin yritetään siirtää asiakkaalle (Kristiina Kananen, Esa Ahonen ym.); sitten tarjotaan umpikieroa erillissopimusta 24.6.2019 (Kananen & Anu Huttunen); sitten ollaan hiljaa kun asiakas on jätetty vastaamaan yksin tukitoimistaan kotiinsa; sitten hallintojohtaja Anu Huttunen yrittää vielä syksyllä 2019 vaikuttaa maistraattiin "paskaväitteillään"; sitten ei noudateta hallinto-oikeuden 21.10.20 päätöstä, eikä haeta edes valituslupaa Korkeimmasta hallinto-oikeudesta; sitten yritetään vastuu saada omaishoitajan nimiin vaikka asiakas ei ole edes hakenut omaishoitajaa (Anna-Liisa Kainulainen, Tiina Kiiltomäki ja Tarja Pääkkönen, Olli-Pekka Koukkari), eikä sitä ole. Sitten tarjotaan taas laitoshoitoa (Olli-Pekka Koukkari virheellisessä lausunnossaan 1.3.2021, ei ymmärrä edes hengityshalvausstatusta) ja sitten ollaan hiljaa.
- Varmaankin tämä Kainuun soten porukka johtajineen saavat tästä toiminnastaan välillä jo orkuja kiusatessaan sairauden takia vammautunutta?
Hallinto-oikeus 21.10.2020 kumosi Maarit Rautiaisen 9.7.2019 päätöksen ja Kainuun soten yksilöasiain jaoston päätöksen. Samalla hallinto-oikeus kumosi myös entisen vs. vastuualuepäällikkö Eija Suorsan lausuntoperustelut 2019. Nyt tämä sama taho (Anna-Liisa Kainulainen, Tiina Kiiltomäki ja Tarja Pääkkönen, Olli-Pekka Koukkari) kieltäytyvät noudattamasta hallinto-oikeuden päätöstä ja kieltävät vammaisen oikeudet lakisääteisiin avohuollon palveluihin kotiinsa.
Lakipykäläperustelukin on sama kuin ennen hallinto-oikeuden kumoavaa päätöstä 21.10.2020. Näin tämä ns. paskaporukka toimii Kainuun sotessa?
Olli-Pekka Koukkari on lausunnossaan 1.3.21 vammaispalveluille todennut, että asiakkaan pitäisi tulla osastojaksolle jos kotihoitorinkiä haluaa. Koukkari voisi keskittyä vain laitoshoitorinkeihin, että ne edes toimisi. Jaakonkin lyhytaikaisilla osastokäynneillä on ollut tappamisen meininki, ne on käsitelty mm. viestipalvelu X:n kautta.
Nyt kysymys on avohuollon palveluista asiakkaalle joka on kotonaan, kuten hallinto-oikeuskin korostaa 21.10.2020 päätöksessään.
Lisäksi kyse ei ole asiakkaan tahtotilasta, kun Koukkari toteaa 1.3.21 lausunnossaan, että "mikäli asiakkaan tahtotilanne muuttuu...".
Kainuun keskussairaala katkaisi Jaakon kotihoitoringin yksipuolisella päätöksellään 15.3.19 kokouksessaan. Keskussairaala tässä toimii milloin mitenkin, tahtotila ja mieliala heillä vaihtuu, varmaan jo hormoonihäiriöiden mukaan ("pyörivät kuin puolukat pillussa"), ja sitä ei tiedä milloin he seuraavan kerran ovat tekemässä näitä päätöksiään kuulematta asiakkaitaan, myös muiden kohdalla.
Lisäksi Koukkari toteaa, että "... voidaan hoitorinkitoiminta terveydenhuollon järjestämänä käynnistää kohtuullisessa ajassa uudestaan".
- Syyskuussa 2021 hän puhuu ”aikaa vievästä projektista”, kuin autokorjaamolla. Kysymys on ihmisestä, Jaakosta ja hänen elämästään, eikä tämän atk-taustaisen nörtin projekteista.
Tässäkin puhutaan vain hoitoringistä, jonka jokainen hengityslaitetta käyttävä tarvitsee myös sairaalahoidossa? Ja mikä on kohtuullinen aika? Kun kuitenkin velvoitettaisiin tulemaan sen takia osastolle, harjoittelukappaleeksiko, kuten Kristiina Kananen suunnitteli 2019. Kysymys ei ole ihmisen kohdalla autokorjaamotoiminnasta, kuten Koukkari näköjään luulee.
Vuonna 2017 Jaakon hoitorinkivalmistelu kesti heinäkuusta joulukuuhun, kunnes hän kotiutui silloinkin vajaalla työntekijäporukalla 5.12.17. Työntekijöitä tuli senkin jälkeen tilanteen ja tarpeen mukaan kotiin. Ja kaikki työntekijät on opastettu, neuvottu Jaakon auttamiseen hänen kotonaan. Kysymys ei ole autosta, vaan ihmisestä, ja kysymys ei ole liukuhihnatyöstä. Vaikka atk-taustainen Koukkari niin varmaan kuvittelee?
Kaikki asiakasta avustaneet työntekijät on opastettu ja neuvottu töihin hänen kotonaan aina kotiutumisesta lähtien 5.12.2017, näin myös Kainuun sote toimi 2017-2019. Ja jo myös 2015-2017 henkilökohtaisten avustajien kohdalla.
Lisäksi Koukkari ei taida ymmärtää, kuinka haastavaa on saada työntekijät Kainuun soten määrääminä ihmisten koteihin, Jaakon luokse 50 kilometrin päähän Kajaanista. Sen takia vaihtui työntekijöitä myös 2018-19, osa pelkäsi ajaa välimatkaa pimeässä. Sen sijaan Jaakko on saanut omilla ilmoituksilla avustajia erityisesti läheltä. Kainuun rekry ja esimiehet laittoivat työntekijöitä 5.12.17 kotiutumisen jälkeen myös pelkällä osoitetiedollakin työvuoroihin, ilman edes ennakkokäyntiä ja tutustumista asiakkaaseen hänen kotonaan. Näin he toimivat.
Jyrki Kyllönen