Avohuollon palveluja vain 30h/kk, se tappaisi Jaakon. Onko se Kainuun soten tavoite?
Päivitetty 8.12.2023
Kainuun soten yksilöasiain jaosto, Anna-Liisa Kainulaisen esityksestä päätti antaa hengityslaitepotilaalle avohuollon henkilökohtaista apua 30 tuntia kuukaudessa "suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista päivittäin" (hallinto-oikeuden korostama vammaispalvelulain 8 pykälä 2 pykälä).
Onko Kainuun soten tavoitteena tappaa Jaakko kotonaan, sitähän tämä päätös 30 tuntia avohuollon palveluja kuukaudessa käytännössä tarkoittaisi!?
Yksilöasiain jaostoon kuuluvat Pekka Heikkinen (pj.), Marja-Liisa Holappa, Eila Jokelainen-Keränen, Minna Karjalainen ja Pertti Varimo.
Hallinto-oikeuden 21.10.20 antaman päätöksen toteuttamisesta vastaa nyt Kainuun sote ja avohuollon vammaispalvelut. Riittävien avohuollon palvelujen järjestäminen kotiin on heidän vastuulla päätöksen mukaan.
1. Kainuun sote ja yksilöasiain jaoston jäsenet tietävät, että avun tarve on 24/7 eli 168 tuntia viikossa kuten muillakin hengityskonetta käyttävillä.
2. He tietävät, että Kainuun keskussairaala on vaatinut itselleen vastuuvapautuksen hengityslaitepotilaan kotihoidon järjestämisestä ja jättäneet asiakkaan yksin vastaamaan kotihoidostaan ystävänsä kanssa.
3. He tietävät myös, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut aikaisemman Maarit Rautiaisen 9.7.19 ja yksilöasiain jaoston kielteisen päätöksen ja Rautiaisen ja yksilöasiain jaoston perustelut.
Maarit Rautiaisen 9.7.2019 päätöksen perusteluissa on hallinto-oikeuden mukaan todettu, että "valittajan riittävää huolenpitoa ei voida turvata avohuollon toimenpitein". Tämän hallinto-oikeus kumosi 21.10.2020.
Maarit Rautiainen toteaa myös 9.7.19 päätöksessään: ”Siltä osin, kuin valittajan avuntarve ei liity kotona annettavaan lsitoshoitoon, hänellä on mahdollisuus hakea henkilökohtausta apua kotona tai kodin ulkopuolella tapahtuvaan henkilön omia valintoja tukevaan toimintaan.”
- Hallinto-oikeus on käsitellyt myös tämän Rautiaisen perustelun päätöksessään ja toteaa tämänkin virheelliseksi ja kumoaa koko Rautiaisen ja yksilöasiain jaoston 2019 tekemän päätöksen.
4. He siis tietävät myös hallinto-oikeuden 21.10.20 oikeudellisessa arviossa ja hallinto-oikeuden johtopäätöksissä todetun velvoitteen, että "valittajan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein". Se riittävä huolenpito on ympärivuorokautinen apu (24/7).
5. He tietävät, että omaishoitajan tukihakemusta ei ole tehty ja ketään ei voida velvoittaa yksin vastaamaan hengityslaitepotilaan ympärivuorokautisesta kotihoidosta. Sen on todennut näille Kainuun sotessa myös Kynnys ry:n juristi Terhi Toikkanen.
6. He tietävät myös, että palvelutarpeeseen liittyvissä olosuhteissa on tapahtunut muutos vuodenvaihteessa 2021. Muutoksista on ilmoitettu Tarja Pääkköselle ja myös uusi vammaispalveluhakemus on tehty 12.1.2021 Kynnys ry:n juristi Terhi Toikkasen ohjeiden mukaan. Kainuun soten Tarja Pääkkönen on esimiestensä Tiina Kiiltomäen ja Anna-Liisa Kainulaisen ohjeistuksessa kieltäytynyt tammikuussa käsittelemästä muutoksia ja uutta vammaispalveluhakemusta. Näin he eivät noudata lakia.
Kainuun soten vastuualuepäällikkö Anna-Liisa Kainulainen toteaa päätösesityksessä 17.3.21 vielä törkeästi, että tällä 30 tunnin kuukausituntimäärään liittyvällä "päätöksellä on pyritty turvaamaan asiakkaan kohtuullinen huolenpito ja turvallisuus".
Vastuu riittävistä avohuollon palveluista Jaakolle kotiin on nyt hallinto-oikeuden 21.10.21 päätöksen mukaan Kainuun soten vammaispalveluilla.
Tarja Pääkkönen, uusi hakemus on jätetty 12.1.21?
Omasote-viestipalvelussa Tarja Pääkkönen on luvannut tekevänsä uudesta hakemuksesta 12.1.21 päätöksen yksilöasiain jaoston käsittelyn jälkeen.
Viestipalveluun Tarja Pääkkönen on 25.1.21 kirjoittanut: "Sähköinen hakemus on vastaanotettu ja samana päivänä 12.1.2021, teille on lähetetty kirje asian viereilletulosta. Palvelutarpeen arviointi on tehty 25.11.2020 ja päivitetty 11.1.2021, jolloin tehty tarkennuksia ja korjauksia. Puhelimitse käydyssä keskustelussa on todettu, että korjaukset ja tarkennukset Tarja Pääkkösen tietoihin voi tehdä puhelun perusteella, eikä uutta kotikäyntiä tarvitse tehdä. Katson että palvelutarve on ajan tasalla. Korjatun version lähetän postissa. Mikäli palvelutarve tulee uudelleen/edelleen selvittää, voimme sopia puhelin tai kotikäynnin ajan."
-Korjattuja versioita palvelutarvearvion osalta on tullut useita, eikä viimeinenkään pidä paikkaansa. Siinäkin on virheitä.
Lisäksi Pääkkönen toteaa: "Edellisestä vammaispalvelun päätöksestä on vireillä muutoksenhaku ja siihen liittyen on selvittelyä meneillään. Tässä vaiheessa en ole tekemässä päätöstä 12.1.2021 kirjattuun hakemukseen ennen kuin yksilöasiainjaosto on tehnyt päätöksen muutosvaatimukseen."
Yksilöasiain jaosto teki päätöksen 17.3.2021.
Uudesta hakemuksesta (12.1.2021) oli kulunut lähes kolme kuukautta? Vammaispalvelujen toiminnan ohjeistuksen mukaan päätös on annettava viimeistään kolmen (3) kuukauden aikana, muuten he olisivat olleet vastaamatta.
Uusi hakemus 12.1.21 on tehty Kynnys ry:n juristi Terhi Toikkasen ohjeistuksen mukaan, henkilökohtaisen avun tarve on 24/7 eli 168 tuntia viikossa, niin kuin muillakin hengityskonetta käyttävillä Suomessa. Tämä asia ilmoitettiin jo muutoksena vuoden 2021 alussa.
Lisäksi Tarja Pääkkönen ja Tiina Kiiltomäki eivät edes esitelleet asiaa ja asiakkaan oikeuksia kotikäynnin yhteydessä 25.11.2020. He salasivat Kainuun johdon, erityisesti Anna-Liisa Kainulaisen valmistelussa, omaishoitajasuhteen vaikutuksen henkilökohtaiseen apuun. Sen Tiina Kiiltomäki ja Tarja Pääkkönen ovat myöntäneet yksilöasiain jaoston 17.3.2021 päätösasiakirjoissa. Ja sitten tämä yksilöasiain jaosto hyväksyy tällaisen sosiaalityöntekijöiden laittoman menettelyn asiakassuhteessa. Eipä ihme tältä em. jaostoporukalta.
Lisäksi tilanteen muuttumisesta ilmoitettiin jo vuoden 2021 alussa. Ja sosiaalityöntekijöiden pitäisi myös vammaispalveluissa reagoida tilanteen muuttumiseen. Se todetaan myös näiden toimintaa ohjaavassa lainsäädännössä. Sen estäminen esimiesten toimesta (Tiina Kiiltomäki ja Anna-Liisa Kainulaisen) on hallintomenettelyvirhe. Sosiaalityöntekijöiden on reagoitava myös mm. vammaispalvelujen osalta tilanteiden muuttumiseen.
Toivottavasti nämä Kainuun soten henkilöt kokevat saman kohtalon ja saavat jonakin päivänä samalla mitalla Kainulaisen mainitsemaa "huolenpitoa ja turvallisuutta". Kainuun sotella ei ole mitään rajaa ihmisen kiusaamiselle ja painostamiselle. He eivät noudata edes oikeuden päätöstä, heillä on oma laki.
Lainsäädäntöperustelua:
Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös 21.10.2020 on tullut voimaan, valitusluvan hakemisajan umpeuduttua marraskuussa 2020.
1. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen perusteella avohuollon tukitoimet olisi pitänyt turvata hyvän hallinnon toteutumiseksi jo heti muutoksesta 15.3.2019 lähtien. Päätöksessä todetaan, että "tukitoimet voidaan turvata avohuollon palveluilla".Kenen ohjauksessa Maarit Rautiainen teki 9.4.2019 palvelutarvearvioon liittyvän päätöksensä 9.7.2019? Kainuun soten johtaja Maire Ahopelto ja kumppanit tekivät yksipuolisen päätöksen 15.3.2019 painostamalla, uhkailemalla ja kuulematta asiakasta (laki potilaan asemasta ja oikeuksista).
2. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus toteaa päätöksessään 21.10.2020 sovellettavat säännökset (sivu 3/6):
"Vammaispalvelulain 8 pykälän 2 momentin mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle muun muassa henkilökohtaista apua, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista".
3. Lisäksi päätöksessä todetaan Vammaispalvelulain 8 c pykälän 1 momentin osalta, että "henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan tässä laissa vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella: 1) päivittäisissä toimissa".
- 'Tavanomaisista elämän toiminnoista', miten te ymmärrätte tämän?
- ’Päivittäisissä toimissa', miten te ymmärrätte tämän?
Sisältyykö teistä Kainuun sotessa tavanomaisiin elämän toimintoihin ja päivittäisiin toimiin esim. vaikeavammaisen wc-asiat, paskalla käynnit (-vai oletteko te jo niin ummessa, ettette käy vessassa, eikä muidenkaan tarvitsisi?), ruokailut, lääkkeiden ottamiset, veden ja muiden nesteiden juonti ja juomisessa auttaminen, ruokien maistelu, jäätelön yms. syönti, peseytymiset, pienet siivoamisen ettei ole näkyvää sotkua (sitä paskaa esimerkiksi lattialla), sängyn perkaamisen ja vuodevaatteiden vaihto, pyykkikoneen käynnistäminen ja tyhjentäminen kuivauskaappiin ja komeroihin? Tässä joitakin hallinto-oikeuden määrittämiä 'tavanomaisia elämän toimintoja' ja 'päivittäisiä toimia', niiden harrasteiden, ulkoilun ja töiden lisäksi.
- Myös autolla ajelun ja asioilla käynnin lisäksi?
4. Sos.työntekijä Tarja Pääkkönen perustelee päätöstään henkilökohtaisesta avusta samoilla lakipykälillä kuin toinen epäonnistunut Maarit Rautiainen päätöksessään 9.7.2019, jonka perusteet hallinto-oikeus kumosi. Eikö Tarja Pääkkönen löytänyt enää muuta?
5. Tarja Pääkkönen toteaa henkilökohtaista apua koskevassa päätöksessään 14.12.20, että "avustajan palkkakustannuksia korvataan enintään 30 tuntia kuukaudessa, ulkona liikkumiseen, lehtien lukemiseen, musiikin kuunteluun sekä muuhun edellä verrattavaan viriketoimintaan".
Tarja Pääkkönen tarkoituksella unohtaa että henkilökohtaista apua tarvitaan myös nimenomaan 'tavanomaisissa elämän toiminnoissa' ja 'päivittäisissä toimissa', joita myös hallinto-oikeus korostaa oikein päätöksessään 21.10.2020.
Ja ne mainitaan myös vammaispalvelulaissa henkilökohtaiseen apuun kuuluviksi.Tarja Pääkkönen on tarkoituksella rajannut pois 'tavanomaiset elämän toiminnot' ja 'päivittäiset toimet', jotka todetaan em. vammaispalvelulaissa. Tämä on selvästi Kainuun sotelta lainvastaista toimintaa.
6. Tarja Pääkkönen paljastaa vammaispalvelulain vastaisen toiminnan toteamalla myös ko. päätöksessä, että "hakijalle on myönnetty omaishoidontuki, koska hän tarvitsee apua ja hoitoa runsaasti kaikissa päivittäisissä toiminnoissa, kuten pukeutumisessa, syömisessä, hygieniahoidoissa, liikkumisessa ja kaikissa kodinhoidollisissa tehtävissä sekä jatkuvaa ympärivuorokautista valvontaa hengityslaitteen toiminnassa".
- Nämä ovat juuri niitä asiakkaan "tavanomaisia elämän toimintoja" ja "päivittäisiä toimia", kuten hallinto-oikeus korostaa vammaispalvelulain mukaisina palveluina.
- Asiakas ei ole hakenut omaishoitajaa, eikä ns. omaishoitajan tukea, ei nyt Tarja Pääkkösen päätöksen edellä eikä Maarit Rautiaisen 9.7.2019 päätöksen edellä. Hakemuslomake löytyy Kainuun soten nettisivuilta.
- "Vammaispalvelulain 8 pykälän 2 momentin mukaan kunnan on järjestettävä henkilökohtainen apu", tätä korostaa myös hallinto-oikeus päätöksessään 21.10.2020 (sivu 3/6).
Lisäksi asiakasta ei ole kohdeltu yhdenvertaisesti
Sotkamo kuntaa velvoittavan vammaispalvelulain osalta (Perustuslaki 6 pykälä): on loukattu, painostettu ja uhkailtu laitoshoidolla kotona olemisen vaihtoehtona Kainuun soten ja sosiaalityöntekijä Tarja Pääkkösen 14.12.2020 päätöksessä (Perustuslaki 7 pykälä);
Perustuslain 19 pykälä 3 momentti: Asiakkaalle ei ole turvattu riittäviä sosiaali- ja terveyspalveluja kotiin, vrt. 6 pykälän mukainen yhdenvertaisuus;
- YK:n yleissopimus (vammaissopimus, 1 artikla) "edistää, suojella ja taata kaikille vammaisille henkilöille ihmisoikeudet täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden arvon kunnioittamista".
- Ei ole toteutunut asiakkaan kohdalla, ei ole mm. kohdeltu yhdenvertaisesti, eikä edes henkilön ihmisarvoa kunnioittavasti;
- Em. sopimuksen 5 artiklassa korostetaan yhdenvertaisuutta lain edessä ja lain mukaan ja että "ovat oikeutettuja ilman minkäänlaista syrjintää yhdenvertaiseen lakiin ja ovat oikeutettuja ilman minkäänlaista syrjintää yhdenvertaiseen lakiin perustuvaan suojaan ja yhdenvertaisiin lakiin perustuviin etuihin".
- Ko. asiakkaan edut vammautuneena eivät ole yhdenvertaiset muihin nähden, ei kohdella samalla tavalla.
- Ei ole toteutettu asiakkaan kohdalla, hänet yritetään nytkin painostaa tarjoamalla omaishoidon vaihtoehtoina vain laitoshoito tai ympärivuorokautinen palveluasuminen, Pääkkösen päätöksessä omaishoidosta 14.12.2020 (UPT 200162).
Vammaisille tarkoitetut palvelut:
Sotkamon kunnalla on erityinen velvollisuus henkilökohtaisen avun järjestämiseen kotiin, koska asiakkaan, vaikeavammaisen henkilön, riittävä huolenpito voidaan turvata avohuollon toimenpitein (Vammaispalvelulain 8 pykälä/ 19.2.2010/134).
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on todennut 21.10.2020 päätöksessään, että "valittajan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein" (sivu 5/6).8 c § (19.12.2008/981) Henkilökohtainen apu: "Henkilökohtaista apua on järjestettävä päivittäisiä toimia, työtä ja opiskelua varten siinä laajuudessa kuin vaikeavammainen henkilö sitä välttämättä tarvitsee."
Päivittäisiä toimia varten tarpeen mukaan! Ne tarpeet ovat Jaakon, ei mm. Tarja Pääkkösen tai Olli-Pekka Koukkarin!
8 d § (19.12.2008/981) Henkilökohtaisen avun järjestämistavat: "Henkilökohtaisen avun järjestämistavoista päätettäessä ja henkilökohtaista apua järjestettäessä kunnan on otettava huomioon vaikeavammaisen henkilön oma mielipide ja toivomukset sekä palvelusuunnitelmassa määritelty yksilöllinen avun tarve ja elämäntilanne kokonaisuudessaan."
- Ei ole otettu huomioon toivomuksia avustajien työtuntimäärän osalta ja niihin liittyvistä työvuorojärjestelyistä (koronan aikana ensi kaksi avustajaa päivä- ja iltavuoroihin, yhteensä 80 tuntia viikossa). Ja koronapandemian jälkeen, kun turvallista, niin tavoitteena 5,5 työntekijää jaksottaisessa vuorotyössä 24/7, kuten muillakin hengityslaitepotilailla Kainuussa.
Asia on saatettu tietoon myös eri viranomaisille, heistä eräät ovat virkavastuulla valvovia viranomaisia, myös asian jatkokäsittelyssä.
Lisäksi asiakokonaisuus on erikseen tiedossa Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolosella ja Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläiselle vammaisen kohtelusta ja Kainuun soten lainvastaisen toiminnan takia.
Ihmisten on hyvä tietää, miten heidän tarvitsemia palveluja järjestetään Kainuussa. Samalla Kainuun sote estää läheisiltä ja omaisilta myös yritystoiminnan harjoittamisen, jos perheissä on vaikeasti vammaisia ja sairaita. Se on hyvä tietää kaikkien, ennenkuin harkitsevat muuttoa Kainuuseen. Kainuussa on omat lait, eikä tuomioistuimien päätöksiä noudateta Kainuun sotessa.