Valitusluvan hakeminen korkeimmalta hallinto-oikeudelta, päätöksessä täyttä paskaa Jaakon oikeuksista

24.01.2022

Pitää olla mätää ”jossain” ja paljon, jos ei ymmärretä, että ihmisen vammaisuus määritellään toimintakyvyn eikä lääketieteellisen diagnoosin mukaan (eduskunnan oikeusasiamies). Ja jos ei tiedetä, että henkilökohtaisen avun työsopimus on työntekijän ja työnantajan välinen työsopimus. Työsopimuksessa voi olla päivittäisissä toimissa auttamiseen liittyen myös hoitoon liittyviä tehtäviä. Tai muussa tapauksessa on kysymys asiakkaan harhauttamisesta ja kiusaamisesta.




Muutoksenhaun alainen päätös: Pohjois-Suomen hallinto-oikeus 12.1.2022 (dnro 20983/03.04.04.04.27/2021). 

Perustelu valituslupaan:

1) Lain soveltamisperuste:

Vammaspalvelulain soveltaminen Kainuun sotessa ja hallinto-oikeudessa vs. Suomen ratifioiman YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimus ja vammaisen oikeudet vammaispalvelulain mukaan, kun Kainuun sote-kuntayhtymä kieltäytyy järjestämästä 'erikoissairaanhoidon' alaista kotihoitoa ja on vaatinut itselleen vastuuvapautuksen 15.3.2019 asiakkaan kotihoidosta.


2) Hallinto-oikeuden virhe: 

Hallinto-oikeuden päätökseen ovat vaikuttaneet virheelliset taustatiedot ja päätös ei ota mitenkään huomioon asiakkaan etua ja asiakkaan kokonaistilannetta, avustajapalvelujen kohtuullisuutta ja tarvetta eikä Vammaispalvelulain 8 c pykälän 1 momentin kohtaa "välttämätöntä avustamista päivittäisissä toimissa".

Hallinto-oikeuden virhettä todistaa myös mm. Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ohjeistus henkilökohtaisen avustajan asemasta ja tehtävistä.


3) Muut painavat syy:

Sairauden takia vammautuneen oikeudet asua kotonaan ja saada lainsäädännön turvaamat yksilölliset tarpeelliset ja kohtuulliset palvelut kotiinsa.

Lisäksi Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa ei ymmärretä ko. päätöksen mukaan edes työsopimusoikeudellisia asioita. Ne koskevat lainsäädännön mukaan myös oikeutetusti vammaispalvelulain mukaisia henkilökohtaisten avustajien kanssa tehtäviä työsopimuksia.

Pyydämme kiireellistä käsittelyä, Jaakko on ollut ilman asiaankuuluvia palveluja kotiinsa kohta 3 vuotta.


Muutoksenhakukohdat ja perusteet:

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, kohta Oikeudellinen arvio ja hallinto-oikeuden johtopäätökset: "Kunnan järjestämää henkilökohtaista apua ei ole tarkoitettu vastaamaan hoivaan ja hoitoon painottuviin tarpeisiin, joista valittajan tarvitsemassa erikoissairaanhoidossa on kyse."


Eduskunnan oikeusasiamiehen lausunto


Eduskunnan oikeusasiamies: "Vammaisuuden kuvaamisen lähtökohtana ei ole lääketieteellinen diagnoosipohjainen määrittely."


Eduskunnan oikeusasiamies on yhdessä Ihmisoikeuskeskuksen ja sen ihmisoikeusvaltuuskunnan kanssa riippumaton kansallinen rakenne, jonka tehtävänä on YK:n yleissopimuksen (CRPD) täytäntöönpanon edistäminen, suojelu ja seuranta (yleissopimuksen 33 artiklan 2 kohdan mukainen tehtävä). Tästä uudesta erityistehtävästä säädetään laissa eduskunnan oikeusasiamiehestä (19 f §). Se on ensimmäinen Suomen kansalliselle ihmisoikeusinstituutiolle yhteisesti osoitettu lakisääteinen tehtävä. Suomi ratifioi vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ja yleissopimuksen valinnaisen pöytäkirjan 11.5.2016 ja ne tulivat voimaan 10.6.2016.


Vammaisyleissopimuksen 33 artiklan 3 kohdan mukaan sopimusosapuolien on osallistettava vammaissopimuksen toimeenpanon seurantaan vammaiset henkilöt ja heitä edustavat järjestöt. Tätä tarkoitusta varten Ihmisoikeuskeskuksen ihmisoikeusvaltuuskunnan alaisuuteen on perustettu pysyvä vammaisjaosto: vammaisten henkilöiden ihmisoikeuskomitea.


Oikeusasiamies suojelee, edistää ja seuraa yleissopimuksen täytäntöönpanoa oman toimivaltansa puitteissa. Oikeusasiamiehen tehtävänä on julkisen vallankäytön lainmukaisuuden sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen valvonta (suojelu). Oikeusasiamies myös edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista. Oikeusasiamiehen laillisuusvalvonta toteutuu suurelta osin kanteluiden, omien aloitteiden ja tarkastuskäyntien kautta.


Oikeusasiamies on YK:n kidutusten vastaisen yleissopimuksen valinnaisen pöytäkirjan mukainen kansallinen valvontaelin (OPCAT). Tätä tehtävää hoitaessaan oikeusasiamies voi käyttää apunaan nimeämiään asiantuntijoita, kuten vammaisia henkilöitä, joilla on kansallisen valvontaelimen tarkastustehtävän kannalta merkityksellistä asiantuntemusta.


Ihmisoikeuskeskuksen tehtäviin kuuluu perus- ja ihmisoikeuksien edistäminen ja seuranta muun muassa laatimalla selvityksiä ja tutkimuksia perus- ja ihmisoikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi. Ihmisoikeuskeskuksen toimivalta ei ole rajattu yksistään viranomaistoimintaan, vaan edistäminen ja seuranta ulottuvat myös yksityisiin toimijoihin.

Vammaisyleissopimus


YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen tarkoituksena on edistää, suojella ja taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista. Syrjintäkielto, esteettömyys ja saavutettavuus ovat yleissopimuksen johtavia periaatteita. Yleissopimuksessa korostetaan vammaisten henkilöiden oikeutta osallistua itseään koskevien asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon.


Vammaisuuden määrittelyssä on keskeistä henkilön toimintakyvyn suhde ympäristöön. Vammaisuuden kuvaamisen lähtökohtana on henkilön suhde ympäröivään yhteiskuntaan eikä lääketieteellinen diagnoosipohjainen määrittely.

Eduskunnan oikeusasiamies


Hallinto-oikeuden lainvoiman saanut päätös 21.10.2020 oli yhtenevä YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ja em. eduskunnan oikeusasiamiehen tulkintaan siitä.  Hallinto-oikeuden tuomari Tanja Valkosen 8.4.21 kanssa käydyn puhelinkeskustelun mukaan Kainuun soten yksilöasioiden jaoston päätöksen kumoaminen oli tehty asiakkaan terveydentilan perusteella, kun ei tarvitse sairaalahoitoa ja 21.10.2020 päätöksen mukaan mm. "riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein".


"Vammaisille henkilöille kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin kansalaisille. Vammaisuus tai sairaus ei saa olla itsessään perusteena erilaiselle kohtelulle. Suomen perustuslain mukaan valtiovallan tulee turvata kaikkien kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen."


 

Lisäksi:



Kainuun soten rekry ja esimiehet palkkasivat kotihoitorinkiin 5.12.2017-17.3.2019 myös muita kuin ns. terveydenhuollon ammattilaisia, mm. tarjoilijan (Erja), toimittajan (Jyrki), hoitoalasta kiinnostuneen artesaaniksi (Hanne). Kysymys ei ole tälläkään perusteella halllinto-oikeuden toteamasta "erikoissairaanhoitoon liittyvästä hoidosta ja hoivasta" kotona ollessa, Jaakko kotiutui 5.12.2017.


Kainuun soten johto päätti yksipuolisesti katkaista kotihoitoringin 15.3.2019, Jaakkoa uhkailtiin ja myös näin yritettiin painostaa sairaalahoitoon. Kun se ei onnistunut, he vaativat itselleen vastuuvapautuksen Jaakon kotihoidosta, ylihoitaja Riitta M. Leinoselle hänen vaatimuksesta laitettu sähköpostiviesti iltapäivällä 15.3.2019. Muussa tapauksessa he uhkasivat tulla hakemaan Jaakkoa kotoaan vastoin hänen tahtoaan lääkärin ja ambulanssin kanssa, jos emme olisi toimittaneet heille ko. vastuuvapautusta. Riitta M. Leinonen kertoi heidän ambulanssivarauksesta jo illalle 15.3.2019 ja vaati vastuuvapautuksen.


Tämän jälkeen keväästä 2019 lähtien olemme yrittäneet saada Jaakkoa vammaispalvelulain mukaisia henkilökohtaisia avustajia kotiin, kun tarvittavaa apua ei muuta kautta saada tukemaan hänen kotona olemista (vrt. vammaispalvelulaki, kun tarvitsemaa apua ei muun lainsäädännön turvin järjestetä).


Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös 21.10.2020, sai lain voiman. 


 Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi jo 21.10.2020 Kainuun soten viranhaltijapäätöksen (Maarit Rautiainen) ja soten yksilöasiainjaoston kielteisen päätöksen (pj. Paavo Oikarinen) henkilökohtaiseen apuun.

Tuossa päätöksessä todetaan myös, että "asiakkaan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein". Hallinto-oikeuden päätös sai lainvoiman, mutta Kainuun sote ei ole sitä tuomioistuimen päätöstä noudattanut.

Hallinto-oikeuden tuomari Tanja Valkonen totesi em. puhelinhaastattelussa, että he ovat tehneet ko. päätöksen terveydentilan mukaan: kun Jaakko ei tarvitse sairaalahoitoa terveydentilansa perusteella, hänellä on oikeus avohuollon palveluihin kotiinsa, haastattelu www.kainuu-uutiset.com sivuilla.


Kainuun soten vammaispalvelujen sos.työntekijät Tarja Pääkkönen ja Tiina Kiiltomäki eivät hyväksyneet tekemäämme ehdotusta kotikäynnillä 25.11.2020, että omaishoitajaksi nimeämisen lisäksi olisimme saaneet Jaakolle kaksi henkilökohtaista avustajaa arkisin aamu- ja iltavuoroon. Tämä esityksemme perustui tuolloin koronapandemian tilanteeseen. Aloitettaisiin minimimitoituksella, avuntarve on hengityskonetta käyttävillä ihmisillä ympärivuorokautinen eli 24/7.


Tarja Pääkkönen teki tuolloin joulukuussa 2020 päätöksen, että saataisiin omaishoitajan (24/7) nimikkeen lisäksi henkilökohtaista apua vain 30 tuntia kuukaudessa ns. viriketoimintaan. 


Omaishoitajahakemusta ei ole koskaan tehty, lisäksi perustin yrityksen tammikuussa 2021. Senkin toiminnan nämä viranhaltijat ovat estäneet, kiristämällä Jaakkoa sairaalahoitoon.


Tälläkin Tarja Pääkkösen päätöksellä Kainuun sote (myös Maire Ahopelto, Olli-Pekka Koukkari, Anna-Liisa Kainulainen, Tiina Kiiltomäki) yrittivät painostaa Jaakkoa sairaalahoitoon.

Heidän tavoitteena varmaan että läheisen terveys romahtaisi. Niin on myös käynyt vuoden 2021 aikana, olimme helmikuussa 2021 Jaakon kanssa jo vuorokauden keskussairaalassa minun takia ja terveysongelmista on tullut jatkohoitoja 2021-2022. Kolmeen vuoteen en ole mm. saanut nukkua kunnolla kun sosiaalityöntekijät Maarit Rautiainen ja Tarja Pääkkönen katsovat että Jaakolle omaishoitaja riittää 24/7. Nämä ovat sitten muka sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, heidän tavoitteensa on asiakkaan painostamisen lisäksi saada läheiset ja omaiset myös sairastumaan.


Hallinto-oikeuden päätös 12.1.2022



Nyt Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on taas asiassamme 12.1.2022 kumonnut tämän viranhaltijapäätöksen (Tarja Pääkkönen) ja yksilöasiain jaoston päätöksen (pj. Paavo Oikarinen).


1. Hallinto-oikeus on nyt jättänyt pois vuodentakaisen päätöksensä sisällön keskeisen osan, että "asiakkaan tarvitsema riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein" (HAO 21.10.2020).


2. Lisäksi hallinto-oikeus on nyt 12.1.2022 kirjannut: "Kunnan järjestämää henkilökohtaista apua ei ole tarkoitettu vastaamaan hoivaan ja hoitoon painottuviin tarpeisiin, joista valittajan tarvitsemassa erikoissairaanhoidossa on kyse."


Lisäksi todetaan: "Yksilöasiain jaosto ei näin ollen ole velvollinen järjestämään henkilökohtaista apua valittajan hoidollisten tarpeiden vuoksi hänen kieltäydyttyään vastaanottamasta terveydenhuollossa tarjottua hoitoa."

Tämä ei pidä paikkaansa:

Tässä ns. 'terveydenhuollossa' on tarjottu Jaakolle vain sairaalahoitoa 15.3.2019 lähtien. Jaakon tahtoa olla kotonaan ei ole haluttu kunnioittaa, häntä on uhkailtu ja yritetty painostaa sairaalahoitoon vastoin hänen tahtoaan vuodesta 2018 lähtien ja nyt sitä tekee myös hallinto-oikeus 12.1.2022 päätöksellään.


Hänellä on oikeus saada tarvitsemaansa apua kotiinsa avohuollon toimenpitein (kuten on hallinto-oikeuden aikaisempi päätös 21.10.2020).


JHL:n ohjeistus henkilökohtaisesta avusta:



JHL:n mukaan päivittäisissä toimissa auttaminen kuuluu laajasti vaikeavammaisen henkilökohtaisen avustajan tehtäviin.Vammaispalvelulain 8 c pykälän 1 momentissa todetaan, että "henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan tässä laissa vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella 1) päivittäisissä toimissa..."


Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen 12.1.2022 mukaan päivittäisissä toimissa auttaminen ei kuuluisikaan Jaakon henkilökohtaisten avustajien tehtäviin.

Mitä nämä päivittäiset toimet ovat? Olen kysynyt asiaa myös jo 12.1.2022 päätöksen esittelijä Marika Isolalta sekä tuomareilta Jani Taskilalta ja Anna-Kaisa Marskilta (dnro 20883/03.04.04.04.27/2021):


"Käyttekö te pesulla ollenkaan, entä wc-pöntöllä päivän aikaan? Pukeudutteko te ollenkaan? Syöttekö te? Käytättekö te päivittäin vitamiineja, lääkkeitä?"


- Saimme jo yhden tutun ihmisen vastauksen tähän: "Ovatko he (Isola, Taskila ja Marski) noin paskaisia?" Se johtopäätös tästä on jo tehtävä, jos em. tehtävät eivät kuulu myös vaikeavammaisten ihmisten kohdalla henkilökohtaisen avustajan tehtäviin heidän mielestään.


Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton (JHL) mukaan nämä em. tehtävät kuuluvat nimenomaan henkilökohtaisen avustajan tehtäviin ja myös hoidollisia tehtäviä voidaan erikseen tarkemmin sopia työsopimukseen.


Oliko Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle tai Kainuun sotelle liikaa selvittää esim. JHL:n kannanotot? Vai onko hallinto-oikeuden päätöksessä kysymys jo Kainuun soten viranhaltijoita ja erityisesti lääkärinä olleen Olli-Pekka Koukkaria "nuolevasta" päätöksestä? Kun on vain valehteleva 'lääkäri'?


Ovatko Kainuun soten ja hallinto-oikeuden viranhaltijat paskaisia? Heidän mielestään vammaiset ainakin saavat olla. He eivät tarvitse näiden viranhaltijoiden mukaan apua päivittäisiin toimiin vammaispalvelulain henkilökohtaisesta avusta, kun päättäjät käyttävät mielivaltaa.


Pohjois-Suomen hallinto-oikeus toteaa 12.1.2022 päivätyssä päätöksessä: " Ottaen huomioon asiassa saatu selvitys valittajan terveydentilasta, toimintakyvystä ja avuntarpeesta hallinto-oikeus katsoo, että valittajalle aiemmin myönnetty 30 tuntia kuukaudessa ei ole riittävä turvaamaan hänen välttämätöntä avun tarvettaan henkilökohtaisen avun tarkoituksen mukaisissa toiminnoissa."

"Valittajan hakemusta ei siten ole voitu hylätä yksilöasiain jaoston päätöksessä mainituilla perusteilla. Hallinto-oikeus kumoaa viranhaltijan ja yksilöasiain jaoston päätökset ja palauttaa asian jaostolle uudelleen käsiteltäväksi."


Tämän lisäksi Pohjois-Suomen hallinto-oikeus toteaa ihmeellisesti, että "kunnan järjestämää henkilökohtaista apua ei ole tarkoitettu vastaamaan hoivaan ja hoitoon painottuviin tarpeisiin, joista valittajan tarvitsemassa erikoissairaanhoidossa on kyse".


Tähän hallinto-oikeuden toteamukseen on pakko tuoda esille kuollut ja kuopattu lääkäri Kristiina Kananen.

" Kananen Kristiina <kristiina.kananen@kainuu.fi> kirjoitti 5.7.2019 kello 13.43:

Jaakolla on totta kai oikeus pysyä hengityshalvauspotilaana. Siinä tapauksessa hänelle tarjotaan edelleenkin hoitorinki Kainuun soten kustannuksella mutta edellytyksenä on, että rinki perustetaan niin, että Jaakko tulee alkuun joko Sotkamon terveyskeskukseen tai keskussairaalaan ja kotiin siirrytään kun hoitajat ovat vakiintuneet. "

1. - Lääkäri Kristiina Kanasen mukaan Jaakko ei siis ole hengityshalvauspotilas. Hänellä on hengityshalvausstatus, mutta hän elää mahdollisimman normaalia elämää kotonaan terveydentilansa mukaan autettuna, kuten muutkin ihmiset. Näin hän myös puhui, kun Jaakko kotiutui 5.12.2017, kotona ei olla sairaalahoidossa.


2. - Myös Sotkamon terveyskeskuksen vuodeosasto on kaukana 'erikoissairaanhoidosta', vaikka siihen nyt hallinto-oikeuden juristit ja Kainuun soten valehtelevat viranhaltijat jatkuvasti viittaavat, että Jaakko tarvitsisi jatkuvasti 'erikoissairaanhoidon hoivaa ja hoitoa' (hallinto-oikeuskin 12.1.2022).

3. - Kysymys ei ole Jaakon eikä muidenkaan hengityslaitetta käyttävien ihmisten kohdalla 'erikoissairaanhoidon tarpeesta', kun tilanne on vakiintunut ja asiakas kotiutunut. Jaakko on kotiutunut 5.12.2017. Tätä myös Kristiina Kananen tarkoittaa em. viestillään, kysymys on vain siitä että miten hoitajia saadaan hoitorinkiin. Eikä sekään ole ollut sen suurempi ongelma Jaakon kohdalla kuin muidenkaan ko. asiakkaiden kotihoitoringeissä, mutta toisia ei käsitellä kuin Jaakkoa, heittopussina: osastolle, kotiin, osastolle jne., esimiesten mielialahäiriöiden mukaan.

4. - Suurin osa Jaakon normaalista hoiva- ja hoitotarpeista on muuta kuin erikoissairaanhoitoa, erikoissairaanhoidon palveluja käytetään ja on käytetty jos on tarvetta. Myös trakeakanyylin ja peg-letkun vaihdot on nevottu mm. läheiselle, myös ohjeistuksessa ne vaihtaa kuka tahansa opastuksen jälkeen. Ne tekee tarvittaessa myös Sotkamon kotipalvelun sairaanhoitaja, sitä palvelua ei ole tarvinnut kevään 2018 jälkeen.




5. - Tätä virheellistä ajatusta 'erikoissairaanhoidosta' hallinto-oikeudelle on syöttänyt erityisesti lääkäri Olli-Pekka Koukkari lausunnossaan 1.3.2021 sekä sosiaalivirkailijat Anna-Liisa Kainulainen, Tiina Kiiltomäki sekä Tarja Pääkkönen (Sotkamo) ja Maarit Rautiainen. Kainuun soten rekry ja esimiehet ovat myös palkanneet 2017-2018 muita kuin ns. terveydenhoidon ammattilaisia Jaakon kotihoitorinkiin.



 Lisäksi tässä 12.1.2022 päätöksessä ei nyt todeta, että "asiakkaan riittävä huolenpito on mahdollista turvata avohuollon toimenpitein". Se asia todettiin Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden lainvoiman saaneessa päätöksessä 21.10.2020. Näinkö Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden juristit nuolevat nyt Kainuun sotea ja sen viranhaltijoita?

Ja mihin perustuu myös se oikeus, että hallinto-oikeus muuttaa hallinto-oikeuden aikaisemman lainvoiman saaneen päätöksen? Juristit vaihdetaan? Onko Kainuun sote tai AVI yms. vaikuttanut tähän?



JHL: päivittäisissä toimissa auttaminen kuuluu laajasti henkilökohtaisen avustajan tehtäviin.



Vammaispalvelulain 8 c pykälän 1 momentissa todetaan, että "henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan tässä laissa vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella 1) päivittäisissä toimissa...”


 Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden (12.1.2022) mukaan päivittäisissä toimissa auttaminen ei kuuluisikaan Jaakon henkilökohtaisten avustajien tehtäviin.


 Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton (JHL) mukaan nämä em. tehtävät kuuluvat nimenomaan henkilökohtaisen avustajan tehtäviin ja myös hoidollisia tehtäviä voidaan erikseen tarkemmin sopia työsopimukseen.


JHL:n ohjeistusta henkilökohtaisesta avustajasta:



JHL: "Avustamisella tarkoitetaan sellaisia toimia, joita työnantaja itse tekisi, ellei hänen vammansa sitä estäisi."


- Jaakko hoitaisi myös talvella lumityöt ja kesällä puutarhatilansa hoitamisen, ellei hänen vammansa sitä estäisi. Nyt ne hoidan minä, läheinen, ja autan häntä myös ympäri vuorokauden 24/7. Lisäksi hän liikkuisi päivittäin ulkona sähköpyörätuolilla ja autolla.


 JHL: "Laissa mainittuja päivittäisiä toimia ovat esimerkiksi liikkuminen, pukeutuminen, henkilökohtaisen hygienian hoito, vaate- ja ruokahuolto, kodin siisteydestä huolehtiminen, ystävien tapaaminen, asiointi.”


 JHL: "Henkilökohtaisen avustajan pääasialliset työtehtävät ja työnkuva on määriteltävä työsopimuksessa."


 JHL: "Henkilökohtaisen avustajan työn sisällöstä on vaikeaa antaa yleistä kuvausta. Periaatteena on, että jokainen työnantajana toimiva henkilö määrittelee työtehtävät itse."


 JHL: "Henkilökohtaisen avustajan työ tapahtuu työnantajan kotona tai kodin ulkopuolella esimerkiksi työpaikalla, oppilaitoksissa ja harrastuksissa."


 JHL: "Tavallisia avustajan työnkuvaan kuuluvia tehtäviä ovat esimerkiksi peseytymisessä, pukeutumisessa ja wc-käynneissä avustaminen ja itsehoitoon liittyvät asiat.”


 JHL: "Avustajan työtehtäviin kuuluvat usein myös arkiset kotityöt kuten siivous, ruoanlaitto ja kauppa-asiointi. Usein työhön kuuluvat myös luottamukselliset asiat, esimerkiksi pankkiasiointi, kommunikoinnissa avustaminen, työssä ja harrastuksissa mukana oleminen, erilaisiin tapahtumiin osallistuminen sekä puuttuvina aisteina toimiminen kuten ympäristön kuvailu."


 JHL: "Huomioitavaa on myös se, että jotkut työtehtävät voivat vaatia erityistä ohjeistamista."


 JHL: "On muistettava, että työnantajalla on ensisijainen työnjohto-oikeus. Työnantajan määräämistä tehtävistä ei tulisi kieltäytyä, jos ne eivät ole laittomia tai hyvän tavan vastaisia.”


 JHL: "Työnantaja on lähtökohtaisesti juridisessa vastuussa itsestään ja tekemisistään."



 JHL: "Avustaja ei ole vastuussa esimerkiksi työnantajansa terveyskäyttäytymisestä. Monet vammat ja pitkäaikaissairaudet vaativat jatkuvaa lääkitystä, jolloin lääkkeiden käyttö usein arkipäiväistyy. Lääkityksen ottaminen tai laiminlyönti on työnantajan omalla vastuulla, ellei työsopimuksella ole sovittu hoidollisista tehtävistä."


 - Eli työsopimuksella voidaan sopia hyvin tarkasti myös hoidollisia tehtäviä. Mitä tämä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden juristien toiminta on 12.1.2022 päätöksessä? Mitä keskusteluja he ovat käyneet puhelimitse?


 Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden em. juristit eivät ole päätöksensä mukaan edes ymmärtäneet, että henkilökohtaisessa avussa on kysymys työntekijän ja työnantajan välisestä keskinäisestä työsopimuksesta.


 Kainuun sote-kuntayhtymä on "vedättänyt" heitä valheillaan. Ne valheet löytyvät mm. sosiaalivirkailijoiden Anna-Liisa Kainulaisen, Tiina Kiiltomäen ja Tarja Pääkkösen lausunnoista ja tietysti myös entisen sote-lääkäri Olli-Pekka Koukkarin 1.3.2021 antamasta virheellisestä ja valheita sisältävästä lausunnosta. Käsitelty kaikki mm. www.kainuu-uutiset.com



Mistä Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa juristeillä jo "puristaa", kun vaikeasti vammautuneelta haluttaisiin kieltää laittomasti keskeisimmät henkilökohtaisen avustajan tehtävät päivittäisissä toimissa? Onko näillä jo kieli ruskea?


 Kainuun sote ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ovat rajanneet pois kaikki hoiva- ja hoitotehtävät Jaakon auttamisesta kotonaan. Vaikka lähes kaikki vaikeasti vammaiset ihmiset kotona ollessaan kuuluvat myös erikoissairaanhoidon alaisien palvelujen piiriin, kun niitä tarvitsevat.


 Kainuun soten em. viranhaltijoiden ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mielestä vaikeasti vammaisten ei tarvitse mm. peseytyä, käydä paskalla tai kusella, ei tarvitse syödä, ei ottaa säännöllisiä lääkkeitä, liikkua, pitää siisteydestä huolta yms. Ei tarvitse apua siirtymisiin sähkönostimella, kun fysioterapeutitkin tekevät sitä vähintään kahdella henkilöllä, minä nostan yksin.



 Näin Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mielestä Jaakkoa saisi kohdella. Kiristävät näilläkin päätöksillä sairaalahoitoon vastoin hänen tahtoaa, kun eivät anna oikeutta lainsäädännön turvaamiin palveluihin hänen kotiinsa. Hyväksyisivätkö he sen itselleen? Erittäin paskaisiksi he itse ainakin jäisivät yms., kun eivät ymmärrä tai eivät halua ymmärtää päivittäisiä toimia vaikeasti vammaisen kohdalla. Toki he saisivat erityiskohtelun, tavalliset ihmiset eivät.



 Lääkäri Olli-Pekka Koukkari valehtelee lausunnossaan



Lisäksi hallinto-oikeus on käyttänyt Olli-Pekka Koukkarin lausuntoa: "1.3.2021 päivätyn lääkärinlausunnon mukaan maaliskuussa 2019 valittajan kotiin ei ole pystytty järjestämään hoitajaa, joten hoidon järjestämiseksi on ehdotettu siirtymistä osastolle."



Tämä on täysin virheellinen väite, vale. Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle on toimitettu vahvistetut työvuorolistat 18.3.2019 alkaen, hoitajia oli. Kainuun sote päätti ilman mitään ennakkokeskustelua, ilman asiakkaan kuulemista, omassa kokouksessaan iltapäivällä 15.3.19 että he lakkauttavat Jaakon kotihoitoringin, vaikka oli hoitajia.


 Lisäksi kaikki työntekijät on opastettu Jaakon kotona hänen yksilöllisiin hoito- ja auttamistehtäviin aina, jo vuodesta 2015 lähtien henkilökohtaiset avustajat ja myös 5.12.2017 lähtien kun hän kotiutui hengityskoneen kanssa.


 Jaakon itsensä palkkaamien ja hänen maksamien työntekijöiden työsopimuksissa 15.3.2019 jälkeen lukee työtehtävät kohdassa "henkilökohtainen auttaminen ja hoito", työtehtävät on sovittu työntekijän ja työnantajan välillä.


 Niihin ei tarvita sos.työntekijöiden Anna-Liisa Kainulaisen, Tiina Kiiltomäen ja Tarja Pääkkösen sairaita mietteitä, mitä he ovat omissa lausunnoissaan todenneet, myös hallinto-oikeudelle.


 Jaakon itse palkkaamien työntekijöiden taustat ovat mm. fysioterapeutti, lähihoitaja ja erikoissairaanhoitaja. Työntekijävalinta on asiakkaan oikeus työnantajana myös vammaispalvelujen henkilökohtaisten avustajien osalta, ne eivät ole näiden em. kierojen viranhaltijoiden valittavissa, onneksi.


 Kainuun sote hakee jatkuvasti tarpeen mukaan työntekijöitä muihin kotihoitorinkeihin. Työntekijävajetta on kaikissa työyhteisöissä ja opastus on aina asiakkaan kotona. Esimerkiksi loppukesällä 2021 työpaikkailmoituksen (työtehtävän aloittamiseksi ilmoitettiin 6.9.2021, heti kun sopiva löytyy), kohteena olevien Leinostenkaan kohdalla asiakasta vaadittu siirtymään osastolle opastamista tai 'hoitoringin' uudelleen käynnistämistä varten. Vaihtuvuutta on kaikissa työpaikoissa. On vain niin, että kun sukunimi on Leinonen niin saa erikoiskohtelua, vrt. Jaakko.

 Em. ilmoituksessa todetaan mm. että "työhön tarjotaan hyvä perehdytys" ja se on tehty ja tehdään aina asiakkaan kotona. Samalla tavalla Kainuun sote olisi voinut edetä Jaakon kotona myös 15.3.2019 lähtien. Mutta heillä oli aivan muut umpikierot tavoitteet Jaakon kohdalla.


 Kristiina Kananen esitti, että Jaakkoa rupeaisi hoitamaan sairaalaosastolla opiskelijat, eli hänestä olisi tehty opiskelijoiden "harjoittelukappale" keskussairaalaan keväällä 2019. Tämä paljastui vasta myöhemmin Pasi Hirvikosken (AVI, Pohjois-Suomi) lausunnossa, hän tyrmäsi opiskelijoiden käytön sairaalassa. Tämä on sitä hallinto-oikeuden juristien peräänkuuluttamaa 'erikoissairaanhoidollista hoitotyötä' opiskelijoilla Jaakolle ja sekin olisi ollut laitonta!!


 - Ja em. työpaikkailmoituksessa lukee "hoito toteutetaan itsenäisesti potilaan omassa kodissa". Näidenkin hoitajien työ on itsenäistä, se ei ole ryhmätyötä, osastotyötä. Lisäksi työpaikka pyrittiin ilmoituksen mukaan täyttämään mahdollisimman nopeasti, eli työntekijävajetta oli hoitoringissä.



Tarja Pääkkösen lausunnot



Tarja Pääkkönen yrittää päätöksensä tueksi todeta, että henkilökohtaisille avustajille ei olisi perehdytystä, ammatillista ohjausta tai tukiverkkoa.


Tarja Pääkkönen totesi Jaakon kotona 25.11.2020 olevansa ns. hoitotyövastainen, vrt. rokotevastaisten käyttäytyminen.


- Ja kyllä kaikille on aina perehdytys. Niin on ollut vuodesta 2015 lähtien, ensin henkilökohtaisille avustajille ja myös 5.12.2017 lähtien kaikille Jaakkoa auttaville hänen kotonaan. Niin myös kaikille Jaakon itsepalkkaamille työntekijöille 15.3.2019 jälkeen. Lisäksi heillä on mahdollista saa ns. ammatillista ohjaus tehtäviin Jaakon kotona ja Kainuun sotelta (vammaispalvelut yms.), senkin Pääkkönen unohtaa.


- Ja tukiverkkohan on kaikille sama Jaakon henkilökohtaisessa avussa kuin muillakin. Ne ovat mm. työkaverit, työnantaja (Kainuun sote, soten pitäisi järjestää, ei Jaakon), ammattiliitot, järjestöt, yms. Tälläkin hetkellä Sotkamon henkilökohtaiset avustajat järjestävät itse tapaamisia, sote ei niitä järjestä.


Tarja Pääkkönen ei osallistu edes vammaisneuvoston kokouksiin



Tarja Pääkkönen saisi katsoa tässä asiassa ns. peiliin. Kainuussa nimenomaan vammaispalvelujen sosiaalityöntekijät ovat kieltäytyneet yhteistyöstä ao. järjestöjen kanssa, jopa vammaisneuvoston toiminnassa he eivät halua olla mukava (ks. Pertti Granqvistin artikkeli Sotkamo-lehdessä, myös käsitelty www.kainuu-uutiset.com).


Sotkamo-lehden pitkäaikainen toimittaja Pertti Granqvist kirjoitti 8.6.2021 lehteen hyvän mielipidekirjoituksen Sotkamon ja Kainuun soten vammaispalveluista.


Pertti Granqvist toteaa Sotkamon ja Kainuun soten vammaispalveluista mm. seuraavaa:
 

"Oletin vammaispalvelun olevan meidän vammaisten tuen ja turvan, neuvojen ja ohjeiden antaja. Oletus oli väärä. Vammaispalvelu taistelee kaikin tavoin vammaisia vastaan. Kärjistetysti ilmaistuna vammaispalvelu on meidän vammaisten päävihollinen."


"Kaikki vammaiset eivät pysty etujensa perään kyselemään. Sellaisia ihmisiä on helppo kyykyttää. Ja meitä myös kyykytetään ja katsotaan ylen."


"Jostain kertoo sekin, ettei Sotkamon vammaispalvelujen edustaja tai hänen varahenkilönsö ole osallistunut Vanhus- ja vammaisneuvoston kokouksiin."


"Jos tämä pitää paikkansa, eikä soten viranhaltijat ja luottamushenkilöt asiaan ole puuttuneet, niin ei voi muuta kuin todeta soten hallinnon olevan munatonta, hampaatonta ja kädetöntä."
 


Tällainen vammaispalvelujen sosiaalityöntekijä, vammais- ja hoitotyövastainen Tarja Pääkkönen itse on Sotkamossa!?


Kainuun sote on myös uhkailuilla kieltänyt hengityslaitetta käyttävien asiakkaiden ja läheisten vertaistukitoiminnan, mm. Leinosilta, Mustosilta ja Sirviöiltä on kielletty yhteydenotot esim. puheluiden osalta. Läheisten pelottelusta on dokumentti Lahja Leinoselta eduskunnan oikeusasiamiehelle, jonka jälkeen ko. läheiset eivät ole uskaltaneet keskustella.


Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ei tarkista mitään väitteitä päätöksiinsä, viranhaltija saa valehdella



Oll-Pekka Koukkari ja ko. viranhaltijat valehtelevat lausunnoissaan.Kainuun soten johtaja Maire Ahopellolle on tiedotettu erikseen, että Kainuun sote-kuntayhtymän viranhaltijat valehtelevat, mm. Jaakon hoitorinkitilanteesta maaliskuussa 2019. Lisäksi em. sosiaalityöntekijät valehtelevat. Ahopellolle, AVI:n Maria Siurualle ja hallinto-oikeuteen on toimitettu kaksi vahvistettua työvuorolistaa. Lisää asiasta www.kainuu-uutiset.com uutisissa.
 

 Lisäksi Pohjois-Suomen hallinto-oikeus (Marika Isola, Jani Taskila, Anna-Kaisa Marski) levittävät näitä valheita päätöksissään eli valehtelevat. Kunhan heille vain valehdellaan, että "1.3.2021 päivätyn lääkärinlausunnon mukaan maaliskuussa 2019 valittajan kotiin ei pystytty järjestämään hoitajaa”. Niin nämä he uskovat ja luulevat että vammaisen auttaminen kotona on erikoissairaanhoitoa.


Tämän Olli-Pekka Koukkarin valehtelevaa lausuntoaan he uskovat sokeana?



Heille kaikille on toimitettu 2 työvuorolistaa 18.3.-7.4.19, joten hallinto-oikeudenkaan ei tarvitse puhua paskaa.Työntekijöiden työsuhteet Kainuun sote katkaisi itse 15.3. päätöksellään ja heti 18.3. alkaen. Viimeisenä Erjan kesällä 2019, heti parin viikon sairasloman jälkeen (yrittivät sairasloman aikanakin) ja hänkin oli tarjoilija ammatiltaan. Hänen auttamistyö, hygieniaosaaminen ja aseptiikka oli kaikista parhain Jaakon sote-työntekijöistä 2017-2019, erittäin hyvä.


Tämä asiakkaan kiusaaminen ja oikeuksien polkeminen on jatkunut kohta kolme vuotta. Jos tämä on Suomen tapa, niin pitäkää huolta että kaikki saavat saman kohtelun Suomessa ja vammaisten laillisia oikeuksia ei tarvitse kunnioittaa Suomessa. Eikä YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimusta. Yhtykää siihen tavoitteeseen, että nämä ihmiset tapetaan Suomessa, kuten Kainuun sote yritti painoistaa Jaakkoa 2017, ja kohtelu on ollut sen mukaista kun hän halusi hengityskoneen.


Todetkaa mitkä palvelut hengityskonetta käyttävälle perusoikeuksina kuuluvat kotona ollessa, kun Kainuun keskussairaala on vaatinut itselleen vastuuvapauden Jaakon kotihoidosta 15.3.2019, he eivät kykene ko. palveluja järjestämään.


Kolmeen vuoteen 15.3.2019 lähtien ei ole ajateltu ollenkaan Jaakon tilannetta ihmislähtöisesti. Sairauden takia vammautuneen ihmisen elämästä on yritetty tehdä Kainuun sote-kuntayhtymän toimesta terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöiden toimesta helvettiä, kun ihminen haluaa asua kotonaan. Toivottavasti kaikki mainitut viranhaltijat kokevat saman kohtelun, eivätkä saa ns. erityiskohtelua.


Asiakokonaisuuden taustat tarkemmin www.kainuu-uutiset.com. Hallinto-oikeuden päätöksessä mm. virhe sivut 2-3. Valittaja ei ole käyttänyt samaa hengityskonetta. Vuonna 2017 oli lokakuuhun asti käytössä erilainen hengitystä tukeva laitteisto ja Kainuun soten henkilökohtaisina avustajina päivittäisissä toimissa auttamiseen oli jo tuolloin päätökset kolmesta työntekijästä, yhteensä 3 x 40 tuntia viikko. Nyt ei yhtään.